Autor Tema: Transport krstaša  (Pročitano 18831 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
  • Brod tip: jedrilica
  • Dužina: 7m
  • Osp: UMČ
Odg: Transport krstaša
« Odgovor #15 poslato: 06. Mart. 2014. / 19:25:29 »
Ok, al nista onda od mog plana da se pojavi neko sa kontaktom kraniste na sitoniji.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #16 poslato: 06. Mart. 2014. / 19:38:08 »
Naprotiv, tema o transportu ostaje i trazimo resenja a pricu o tvom krstarenju po Egeju nastavljamo u toj drugoj temi.

Da li si mozda pokusao da stupis u kontakt sa nekim na Sitoniji?

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #17 poslato: 07. Decembar. 2015. / 11:18:31 »

Pre nekog vremena moj prijatelj me je pozvao na razgovor radi razmene misljenja u vezi sledeceg: Naime on hoce da proda stan koji mu je ostao od roditelja i da kupi stan/apartman u Grckoj (oblast Halkidikija) i kako ima camac (sa kabinom - 27 stopa) raspituje se sta i kako da se organizuje.

Nemam nameru da detaljno ulazimo u raspravu o isplatljivosti ili ne kupovine stana u Grckoj (to nije tema ovog foruma) hteo bih da se sa vama konsultujem oko nekih mojih razmisljanja o problemima i prednostima tog resenja kroz imanje camca na moru. U mojoj mladosti moji su imali stancic (36 m2) u Rovinju i imali smo camac sa motorom pa odatle imam neka iskustva ali su ona vezana za Hrvatsku u to vreme. Velika razlika je bila da je taj camac bio stalno u Rovinju i nije nikada dovlacen u Beograd.

Prva stvar koja mi je pala napamet je da li je bolje ostaviti camac u Grckoj preko celog leta (sa obzirom da imate smestaj obezbedjen mozete odlaziti vise puta (normalno zavisi od posla kojim se bavite) tako da bi problem transporta bio unekoliko manji i lakse resiv. Takvi camci se relativno lako spustaju i vade iz vode pa je moguce dosta povoljno ga, kada dodjete, spustiti u vodu a kada krenete da ga izvadite i negde parkirate (ja licno sam video par velikih parkinga - zimovalista za camce posle Nikitija na putu za Vourvuru. Ne znam cene ali ne vreujem da je to nesto preskupo. Teze ja naci smestaj ili mesto u nekoj od marina (luka) blizu vaseg stana.

Ono sto ne znam u tom slucaju je kakvi su propisi u Grckoj za takvo drzanje camca sa stranom registracijom?! A svakako su problem i naši propisi o registraciji koji zahtevaju godišnju registraciju sa obaveznim prisustvom čamca !!!

Da li je u tom slučaju pametnije odjaviti takav čamac pa ga registrovati na neku drugu registraciju (američku)?

dcfvb

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
« Odgovor #18 poslato: 21. Decembar. 2015. / 23:30:23 »
Nisam bas razumeo. Dal je prica o drzanju camca u gr.  tokom leta, a da pri tom imate i stan, pa je zato smestaj resen, ili da se drzi brod dole pa da se i spava na brodu se ode.
Ja se mislim da probam da brod odvucem u maju i ostavim do septembra. Al mi problem sta cu bez broda u bg.
U svakom slucaju to nije lose, samo ja bih voleo da brod ostane stalno u vodi. mada moze i da se izvlaci na suvo,al to je onda akcija, pa nije da se ode na 5 dana kad se ugrabi vreme i vrati.
Naredne godine cu verovatno u dunav, pa na leto na more mesec dana. Vucem jedrilicu.
Bice sitonija ponovo,  al ovog puta sa bebom, pa ce biti veselo.
Nekako mi se cini da ce to biti ok. Jedino se mislim dal da izbegnem bas najtopliji deo leta.
A o ostavljanju jedrilice dole cu da razmislim u buduce. Razmisljao sam i da je ostavljam zimi dole.
Tu je onda problem odrzavanje, ja tokom zime uvek nesto raduckam po brodu. a i nije mi to vucenje na prikolici neki problem. Jos cu u buduce verovatno kupiti malo jaci auto..

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
« Odgovor #19 poslato: 21. Decembar. 2015. / 23:33:50 »
A za papire i registraciju ne brinem ni malo. To su samo ovi nasi napravili nauku i glume nesto. Ove male brodove niko ne gleda, a i moze se registruje na ameriku, ako se ne vozi po dunavu.

Van mreže Misha

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Linssen 29.9ac
  • Dužina: 10
« Odgovor #20 poslato: 22. Decembar. 2015. / 10:06:41 »
Moze na USA zastavu svuda gde ta voda ima status internationalne, pa tako i na Dunavu i Savi, a uskoro i na Tisi. Mesecna taksa u kapetaniji Bgd je oko 60e+osiguranje, za onaj mesec kada plovis.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #21 poslato: 22. Decembar. 2015. / 18:00:34 »
@Neptune, smestaj je u stanu, ipak ti camci od 25 do 29 stopa su relativno mali da bi u njima viseclana porodica mogla da provede celo leto. Za dve osobe moze ali za vise nema bas toliko mesta (pogotovo ako su zenske osobe u pitanju). Najtopliji deo leta ako si sa bebom obavezno preskoci, to nece prijati ni bebi ni tebi. Ne zaboravi da mala deca nemaju jos dobro razvijenu temperatursku adaptaciju a vrlo je moguce da budu veoma vreli dani i noci sto bebama bas i ne prija, lako ih je utopliti ali rashladiti je ...

Problem je transport camca. On nema prikolicu sto je prva stvar koju bi morao da kupi. Sledeca stvar je priprema camca za more gde podrazumevam zamenu magnezijumskih sa cink protektorima, nabavka jednog agregata (Honda 1kW) to je opciono ako nema prikljucak na struju tamo gde ga bude drzao i jos nekog sitnijeg pribora (konopaca, bova, signalnih raketa, itd.)

Sam transport bi bio recimo pocetkom ili sredinom Juna a povratak on bi voleo sredinom ili krajem Jula a druga opcija Septembar. Takav transport je prilicno skup jer jos uvek nema toliko nasih camaca u Grckoj da bi kombiji ili druga vozila koja vuku camce imali stalne ture pa covek mora da placa prakticno 2 odlaska i povratka iz Grcke! Mali je broj ljudi koji imaju tako velike automobile da sami mogu vuci camac od 27 stopa, tezine preko 2 tone.

Druga stvar da li je onda lakse imati camac registrovan na Srbiju ili Ameriku, da li tu ima nekih prednosti ili mana. Ono sto ja znam je da se camci registrovani na Ameriku obnavlja registracija na svake 3 godine sto znaci da ga moze ostaviti i u Grckoj ako ne zeli da ga vraca neke godine a kod nas je registracija svake godine uz obavezno prisustvo camca! Sledeca je ta taksa mesecna. Inace njegov camac je registrovan na Beograd i sad je pitanje da li ga odjavljivati a sta ako hoce da ga vrati nazad onda drzavi ce opet da pokloni carinu i porez!

Van mreže Misha

• NF clan
  • *
« Odgovor #22 poslato: 22. Decembar. 2015. / 18:40:29 »
USA regitracija se obnavlja svake 3 god, 90$ ukupno, nije potreban nikakav tehnicki pregled ni osiguranje.
Ako se nema njihovo drzavljanstvo , onda se registruje na tvoju firmu koja te ovlasti, kao skipera, da upravljas tim plovilom po svim medjunarodnim vodama.
Godisnji trosak firme je oko 250$ za pausalni porez i oko 150$ trosak tvog agenta koji ti to tamo sve zavrsava i salje papire (reg.nalepnicu) i plovidbenu dozvolu postom u Srbiju.
Ispadne skoro isto kao i trosak registracije ovde.
Pa, sta mislite zasto se vecina skupih stranih plovila (kao i vecina Belih ladja po Dunavu) registruje u USA ili Malti ili nekoj trecoj zemlji?

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #23 poslato: 22. Decembar. 2015. / 19:57:48 »
@ Misho - ako sam dobro razumeo, troskovi registracije (za 3 godine) camca registrovanog na USA su sledeci: 3x250 + 150 + 90 = 990 USD pa na to treba dodati (za 6 meseci na nasim rekama) 6x60=360 USD, za 3 godine 3x360= 1,080 USD - pa ukupno 990 + 1,080 = 2,070 USD + osiguranje koje neznam koliko je.

Registracija za moj camac (stariji od 10g.) je oko 500 EUR ili za 3 godine 1,500 EUR

Na ove troskove u slucaju uvoza treba dodati i 5% carine i 20% PDV-a!!!

Ako sam sve ovo tacno izracunao onda je to isplatljivo za sve camce cija je vrednost pre carine i poreza (kod nas) oko 15,000 EUR.

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
« Odgovor #24 poslato: 23. Decembar. 2015. / 01:23:47 »
Bas su skupe te registracije. Al ako se plovi i u bg, onda ne verujem da je dobro na SAD da se registruje.
A sto se tice boravka na brodu, moja jedrilica je jos manja i probao sam, troje odraslih mogu duze da budu na brodu bez problema. Imam i drugare koji plove sa decom na slicnom brodu,  i vodili su ih od kad su se rodili. oni bas dobro funkcionisu.
Ako se spava u apartmanu, to je onda totalno druga prica, mozda je za to bolji manji camac. ja sam ranije cesto kampovao i nosio gumenjak. Jedva sam cekao da dodjem do broda, na kom cu moci da letujem. Uvek se smorim dok se spremimo, ukrcamo i krenemo. Ovako cim otvorim oci pravo na kupanje i moze da se krene.

Van mreže Misha

• NF clan
  • *
« Odgovor #25 poslato: 23. Decembar. 2015. / 09:46:37 »
Sceka, odgovor na tvoje i ono moje pitanje u poslednjoj racenici je:PDV.
Troskovi registracije ovde ili u USA su slicni, ali pdv na 100.000 ili vise mnogo boli.
Kada bi to smanjili na 5% kao u Hrvatskoj pred sam ulazak u EU ili kao kada su prenos auta pre desetak god spustili sa 20% na sadasnju razumnu cifru, svi bi pozurili da prebace ovde sa USA na RS i naplata bi bili mnogo veca tada i ubuduce kroz naplatu registracije, teh.pregleda, osiguranja i buducih izmisljenih novih taksi (takse na koriscenje sunca, vazduha, vode, lepog pogleda i sl.) .
Ali do naseg ulaska u EU ima jos 20tak godina, pa onda do tada opustenooooooo.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #26 poslato: 23. Decembar. 2015. / 11:05:55 »
@Misho, apsolutno sam saglasan sa tobom!

Zakljucak je sledeci: ako već imaš čamac registrovan na Srbiju a nameravas da drzis camac za stalno u Grckoj, preregistruj ga na USA jer zbog godišnje registracije i obaveznog prisustva čamca transportni troškovi će biti jako veliki, a ako hoćeš da koristiš čamac i u Grčkoj i na rekama u Srbiji ostavi ga na srpskoj registraciji!

@Neptune, ukoliko vam nije problem da 3 odraslih i mala beba budu 3 nedelje na relativno malom čamcu bez problema, svaka vam čast samo napred! I ja sam bio kamper dugo godina (ranac na leđa pa na voz) ali valjda sa godinama i sa ostatkom porodice koji nije na to navikao to ne bih mogao da preživim!

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
« Odgovor #27 poslato: 23. Decembar. 2015. / 13:44:11 »
kod mene prodje dobro troje odraslih. a dvoje sa bebom cu tek da vidim.
cetvoro na mom brodu je guzva. moze dnevni izlet, preziveli bi i noc.
Kad je cetvoro u brodu,guramo se jer je kokpit mali, a i kad se jedri nije bas najbolje. ja inace ne volim kad je puno ljudi na brodu, ma koliki brod bio.
Kampovanje je drugacija prica. Uvek moze da zbrises ako ti drustvo ne prija. Na brodu, iz mog iskustva, nikad ne znas kako ces proci sa onima koji su krenuli sa tobom,ma koliko ih poznavao. nekako je to dosta izrazenije nego na kampovanju. Znam to sa veceg broda u carteru. Zato su one ture carteraske 7 dana,tj 6 dana plovidbe. to nekako svi izdrze,

Van mreže Radoje

• NF clan
  • *
    • ana
  • Brod tip: Sea swearl
  • Dužina: 5.5
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #28 poslato: 05. Mart. 2017. / 12:02:13 »

Van mreže Radoje

• NF clan
  • *
    • ana
  • Brod tip: Sea swearl
  • Dužina: 5.5
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #29 poslato: 10. April. 2017. / 10:53:43 »
Ja sam spustao u Porto Karasu , platio 5 eura ulaz i iskoristio vrlo dobru rampu za spustanje. Kome treba prevoz camaca evo telefon mog druga 062/219-605

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika