Autor Tema: Transport krstaša  (Pročitano 18698 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Transport krstaša
« poslato: 22. April. 2013. / 09:46:32 »
Osobina dnevnih krstaša je i njihova mogućnost za transport.

Kako verovatno svi vlasnici ovakvih plovila bi voleli da ga koriste i na moru i na reci a ipak njihov transport, iako je moguć, zahteva kako prikolicu tako i jako vozilo koje može da vuče oko 3,5t (težina čamca i prikolice) a to mnogi nemaju, zanimaju me Vaša iskustva ako ste transportovali vaš čamac do mora.

Kako ste ga organizovali, koliko je koštalo, koje ste marine koristili, kakve su cene i pogodnosti tih marina, šta je sve trebalo od papira a možda i od dodatne opreme, ...?

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
  • Brod tip: Shetland
  • Dužina: 6,5m
Odg: Transport krstaša
« Odgovor #1 poslato: 25. April. 2013. / 23:47:50 »
Ja sam pre dve godine vukao prijateljima camac za Crnu Goru. Automobil je imao 1900 kubika dizel. Mislim da camac nije bio tezi od 600kg. Putovali smo 14 sati. Horor film. Svi koji ste isli na tu destinaciju znate, ako postujete ogranicenje brzine (80%), vozite 10 sati. Kada vucete camac vozite dosta sporije i ne mozete da obilazite ( na ovakvim putevima ). Camac koji sam vukao isao je u jednom pravcu, pa je bilo opravdano. Postavlja se pitanje da li je vredno maltretiranja vuci plovilo, ako provodite 15 dana na odmoru. Grcka je sigurno laksa destinacija. Posto camac nije mogao da se spusti na mestu odredista, spusten je u luci Bar. Cena 30 evra. Ne znam da li je to zvanicna cena ili pomoc prijatelja.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #2 poslato: 18. Jul. 2013. / 11:11:55 »
Kao i svake godine razmišljam o prevozu i korišćenju svog čamca u Grčkoj (Sithonia).

Da bi mi bilo lakše podelio sam probleme u 3 grupe i to:

1. Transport čamca do odredišta i nazad
2. Smeštaj čamca i posade na odredištu
3. Korišćenje čamca na moru

Pa da krenem redom. Kao prvo ide transport, kako nemam vozilo koje može da vuče moj čamac a nemam i prikolicu raspitivao sam se za cene i dobio neke informativne cene od 2,000 do 3,000e za transport do Sithonie i nazad sa svim troškovima. Tako da je taj problem, ne uzimajući u obzir količinu novca, relativno lako rešiv ili nerešiv tako da o njemu ne treba puno da razmišljam.

Drugo je smeštaj čamca i posade. Kako je moj čamac relativno mali (25 stopa) da bi se u njemu smestila, na duži period, četvoročlana porodica (od toga 3 ženske osobe), moram da računam i najam nekog malog apartmana. Naime problem je nemogućnost smeštaja u samom čamcu sve potrebne obuće i odeće, hrane, pića i opreme neophodne za boravak na moru od 2 do 3 nedelje. Možda nekome ovo i nije problem ali kako znam svoju familiju to je blago rečeno nemoguće! Svakako da će se neka noć prespavati u nekoj mirnoj uvali ili u nekom mirnom gradiću ali ceo odmor na brodu, za to je ipak potreban znatno veći brod od barem 30 stopa. Marina i jeste i nije problem. Nije ako imate para da platite Porto Caras onda ste sve svoje probleme rešili ali je cena za tako nešto veoma visoka (2 dvokrevetne sobe + marina) a jeste ako probate smeštaj na jeftinijem mestu, marini, onda morate da tražite i da se nadate velikoj sreći jer su se toga i drugi dosetili.

I kao treće je korišćenje samog čamca na moru. Ako zanemarimo potrebno znanje i iskustvo sa velikom vodom (morem) i njenim ćudima, nabavka goriva, hrane i pića ostaje pitanje šta ukoliko dođe do nekog kvara na čamcu (motoru)?! Tako da se treba raspitati da li postoji i neki servis za moju opremu bar u relativnoj blizini mog smeštaja. Osim ovoga treba dobro voditi računa o zdravlju posade i pogotovo izlaganju suncu prvih dana jer je sunce na brodu daleko jače od plaže! Normalno za ovakav način odmora je potrebno barem 3 nedelje (ako može).

Kao opciju sam razmišljao i tražio da li negde postoji najam čamca sličnog mog pa da ga iznajmimo na nedelju dana kao probu ali nisam našao ništa slično. Ili su u pitanju jedrilice ili veći čamci sa adekvatnom cenom najma!

Evo do ovde sam ja došao! Saznao sam da su ove godine 2 čamca iz moje marine otišla za Grčku pa čekam da se vrate i ako budem mogao (jer vlasnike neznam) raspitaću se pa ću imate neke nove podatke.

Da li neko od Vas zna više o ovoj temi, jako bi voleo da nam iznese svoja iskustva. Zahvaljujem mu se unapred.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #3 poslato: 18. Jul. 2013. / 22:33:56 »
Zorane hvala na savetima i da ti kazem u svemu si u pravu, ali ja sam malo da kazem cudan.

Naime ja vec 10 godina letujem na istom mestu u istom apartmanu blizu Neos Marmarasa. Tamo poznajem veliki broj ljudi i oni mi kazu ti samo dovezi camac a mi cemo sve ostalo da ti sredimo. Cak sam i vukao camac pre par godina (malog Bayliner-a) i sta se desilo, nisam mogao porodicu puskom da uteram u njega!!! Plus sam imao more kvarova a finale je bio pokvario mi se auto pa su me doslepali sve zajedno sa camcem iz Grcke. Nisam to ja shvatio kao nista tragicno (desava se) ali ostatak porodice jeste.

Imam takve kcerke da bi spavale do podneva a to je za camac smrt jer ja bi bio nervozan cekajuci ih ili bi one bile nervozne ako ih probudim! Strah me je da sve to potegnem a da mi odmor presedne!

Da skratim dalju pricu moj problem je u tome da ja to zarko zelim ali nemam podrsku i onda je to tesko ostvarivo! A post sam stavio vise zbog drugih koji mozda o tome prvi put razmisljaju.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #4 poslato: 19. Jul. 2013. / 19:31:33 »
Korisne informacije za one koji zele da vuku camac sa prikolicom. Na zalost tekstovi su na engleskom a zaista trenutno nemam vremena da ih prevodim pa oni koji nisu vicni engleskom neka probaju sa google prevodiocem.

- Koliko koji automobil moze da vuce: http://www.uktow.com/towing%20capacity.asp

- Saveti za vucu prikolice sa camcem: http://waterski.about.com/od/boathauling/a/trailering_boat.htm

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
  • Brod tip: jedrilica
  • Dužina: 7m
« Odgovor #5 poslato: 25. Februar. 2014. / 00:18:45 »
Pozdrav svima.
Ovo je stara tema, al me zanima dal ste uspeli da spustite brod do grcke. Ja razmisljam da ove godine vucem svoj camac na sitoniju, pa me zanima dal zna neko za neki kran za manje brodove, a da nije porto karas.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #6 poslato: 25. Februar. 2014. / 08:11:43 »
Na zalost sadasnji brod ne. Vukao sam Bayliner-a pre par godina. Cena transporta sadasnjeg broda mi je jos uvek velika jer ga ne mogu vuci sa svojim kolima a nemam ni prikolicu.

Sto se tice kranova na samoj Sithoniji mislim da nema krana, ali treba se raspitati u Vourvorou, Nikitiju ili Porto Koufu. Ako tu nema onda je jedina mogucnost Porto Caras ili Solun pa morem kroz prolaz kod Kasandre pa na Sithoniu.

Inace Sithonia je zaista raj za nauticare sa ogromnim brojem uvala i plaza i plazica i ako niste bili tamo mogu Vam dati i par saveta, jer tamo letujem vec vise od 10 godina.

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
« Odgovor #7 poslato: 25. Februar. 2014. / 16:16:53 »
Mozda ima negde neki autokran, u stvari mora da ima, samo ne znam kako da nadjem. Prosle godine sam vukao brod do volosa i tamo sam odmah nasao autokran, koji je dosao i spustio me za 5 minuta, ali je bilo dosta skupo. Mislim da treba to organizovati odavde pre polaska i dogovoriti cenu. Meni bi  mogla i rampa da zavrsi posao, al  da uz nju ima i neki dzip ili cekrk.

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
« Odgovor #8 poslato: 02. Mart. 2014. / 23:55:11 »
Bio sam na sitoniji, al nisam tada imao brod.nosio sam mali camac. Pa bas nemam neko iskustvo sa plovidbom u tom delu.
Video sam neku suvu marinu na pocetku prvog prsta u onom kanalu, tj ulaz u kanal sa zapadne strane, al ne znam kako da dodjem do kontakta sa nekim tamo. Tu bi mi bilo ok da spustim brod. Solun mi je mnogo daleko od sitonije.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #9 poslato: 03. Mart. 2014. / 07:18:38 »
Na zalost tamo neznam nikog.

Moj savet vam je da odvojite par dana i odete dole i sve dogovorite (spustanje, marina, vez, ...) pre nego sto krenete ili da preko interneta probate da stupite u kontakt sa nekim ko se time bavi. Neka mesta odakle mozete da krenete da trazite su Nea Moudania, kao veci grad u regiji ili probajte na sajtu http://halkidiki.com/english/index.htm pa pokusajte na forumu tamo ili na facebooku da pitate: https://www.facebook.com/LagomandraBeachWaterSportsRentaBoat oni doduse rentiraju camce ali mozda znaju kome da se obratite za pomoc.

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
« Odgovor #10 poslato: 04. Mart. 2014. / 00:12:48 »
Jednom sam naleteo na nekom forumu na pricu sa slikama, covek iz bg-a ,spusta brod autokran u nea moldania. Mislim da se na forumu zove m ili tako nesto.mada ne znam koji je to bio forum.
A taj brod je neki poljski, koji je pre toga bio izlozen na sajmu nautike u bg. Brod je motorni 9-10m
Ako slucajno znate o kome se redi, on bi mi verovatno pomogao.
Sto se tice odlaska samo u izvidnicu, to mi se bas ne isplati. Snacicu se nekako bez toga.
Prosle godine sam tako otisao bez organizacije,u napred, pa je proslo ok. jedino bih izbegao porto karas nekako, pa zato gledam da nesto nadjem ranije.

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
« Odgovor #11 poslato: 04. Mart. 2014. / 00:16:32 »
Ispravka. Mislim da se covek na forumu zove Espreso ili slicno.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #12 poslato: 04. Mart. 2014. / 07:18:11 »
Ispravka. Mislim da se covek na forumu zove Espreso ili slicno.

Temu o tome mozete pronaci ovde: http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,8031.0.html

Clan se zove Espresso ali se on vec duze vreme ne pojavljuje na forumima (na napred navedenom forumu se nije pojavio od Avgusta, prosle godine).

Probajte preko interneta da potrazite u mestima koje sam vam naveo.

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
« Odgovor #13 poslato: 05. Mart. 2014. / 00:45:50 »
Puno vam hvala na savetima. Ovo je odlicna ideja da pozovem ove sto rentiraju camce, oni ce mi sigurno pomoci.
Inace, sto se tice veza i marina, to mi nije problem. Ja uvek spavam na brodu i retko cu biti dva dana u istom mestu. A u grckoj je dobro sto u svakom selu ima lukobran gde se moze vezati i napuniti voda. Grci su me bas odusevili prosle godine sto se tice odnosa prema nauticarima. Jako su ljubazni i  ne prave problem ni oko cega. Nigde se nisam prijavljivao niti ista platio, a boravio sam na gomili mesta. Jednom su me na skopelosu zamolili da odem u policiju i popunim neki papir. To je proslo bez  problema i nista me niko nije maltretirao oko vinjeta, prijave, liste posade ili slicno. Cak je policajku bilo sramota jer ja morala da mi naplati 10e. Jer je to neka policijska luka. Rakla mi je da sutradan dodjem posle 17h i necu nista platiti. to je sve sto sam platio za 20 dana na sporadama, vodu mi niko nije naplacivao, valja zato sto mi je mali rezervoar.uvek sam bio najmanj brod u luci.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #14 poslato: 06. Mart. 2014. / 18:37:13 »
@Neptune, posto samo jedrenje prelazi granice ove teme, otvorio sam novu temu: Jedrenje po Egeju, tamo prebacio tvoju poruku i tema je premeštena u Zanimljive destinacije. Molim te da nam tamo opises (sa slikama) tvoje krstarenje.

Jedva cekamo da pocnes sa tekstovima!

http://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php?topic=1044.0

juhgfd

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma