*
Poztovani Forumasi i Kamperi !

Kao prvo, hocu da se izjasnim da ja mogu :
" ... i na strasnom mestu postojati ... !" Ali kada vidim zmiju u svojoj neposrednoj blizini ( bila ona otrovnica ili belouska ) sve jedno je, obuzima me jeza i neprijatni strah od nje.

Neki ljudi imaju i cuvaju kao kucne ljubimce velike zmije ! To ne mogu da razumem ? Jedan bracni par iz Zemuna Gornji Grad, upoznali smo ih na Malim Vodama ( imaju jedrilicu ), jednom prilikom su nas pozvali da dodjemo kod njih kuci, po povodu nekog rodjendana, da se druzimo. I bilo je korektno i ja i Ljilja smo pristali da ih posetimo. I tako jednig vikenda pre zakazanog odlaska kod njih, na Malim Vodama, nam se pridruzio i njihov komsija sa "Primorkom" i u neobaveznom razgovoru mi saznajemo da prijarelji sa jedrilice imaju kucnog ljubimca 2-metarsku zmiju i da momentalno ne znaju gde se sakrila, jer Boze moj, "vec dva dana ne uzima hranu" i zabrinuti su. A ja razmisljam da prilikom posete moram da sedim na svojim nogama, to ne biva !?

I nikada nismo ispostovali poziv na sedeljku kod tih prijatelja sa jedrilice.
U Poreckoj reci, sreli smo se sa bracnim parom Radetom i Marijom, koje smo upoznali na jednoj od Regata "Ilustrovane Politike". I mi smo se obradovali tom vidjenju, ali oni su se vise obradovali, jer mogu da se pohvale sa novom ladjom iz samogradnje, kojom plove te sezone prvi put. I dok se Marija hvalila svojom kuhinjom i zgodnim ormaricima Ljilji, Rade me je poveo da vidim njegov kutak : prednje podpalublje. I on odvara luk, kad tamo velika belouska. On je odmah resio da uzme caklju i da je cakljom ubije. I naravno to bi videla i njegova zena i vise nikada ne bi dosla na camac koga obadvoje mnogo vole i srecni su zbog toga sto ga imaju. Ja sam ga odmah zaustavio i rekao sam mu da sada zatvori luk palube i kada mu supruga spava ili bude otsutna sa camca, da tada udje u podpalublje, uhvati zmiju i baci je van camca.

Naravno da je pristao na tu soluciju i kazao je da je predhodni dan bio vezan u obalu pramcem i da mu je tom prilikom luk palube bio otvoren ceo dan. Naravoucenije :
"Kada ste u obali, ne treba drzati bez kontrole otvoreni ulaz ili luk palube na camcu."
"Buba" koja nikome nije mila ... cini mi se ! U Kazakstanu sam bio nekoliko puta. I jednom prilikom sa nekim prijateljima popelismo se pored Medea do skijaskog centra "Cimbulak", ogranak planinskog masiva Tjan Shanj na 3.500 nadmorske visine i dok smo uzivali usred leta na belom snegu, jedan kosooki Kazakstanac nam se pohvalio da je zivot u tundrama i stepi u tom bespucu kojim je Kazakstan prebogat, da je tamo ziveti prava stvar. I kazao je:
-" Kuda god se okrenes i krenes, negde ces stici ! A ovde u visokim kamenitim planinama, tog zadovoljstva nema. Ovde ti je ides putem dokle ga ima i dalje ni makac ! A opasnost od strane divljih zivotinja ( predatora ) te ceka na svakom koraku !?" IA drugi sagovornik, mestanin ovdasnjih planinskih masiva Kazakstana, takodje Kazakstanac, je prokomentarisao :
-"Pa i kod vas u stepama i tundrama ima pored nedobronamernih sakala i vukova, ima i zmija otrovnica, koje nimalo nisu prijatne kada vam se u "jurteama" uvuku dok spavate ?" I tada sam iz odgovora, saznao vrlo korisnu informaciju koju od tada svakako koristim na Sevi, a to je kako kaze nizijski Kazakstanac :
-" Mi se stitimo od svih gmizavaca tako sto na ulazu u "jurtu" ( vid satora ) postavimo ustavljeno krzno neke zivotinje. Preko krzna ni jedan gmizavac ne ide, cak sto vise bezi kako ga oseti i obavezno izbegava to mesto. Kod nas je pravilo i u vojsci da se krzno stavlja ispred ulaza u svaki sator !"
I od tada meni u nauk : stringla ( 20cm. ) siroka, pred ulazom u Sevu stoji i imam jedan problem manje !S postovanjem Moma Stosic