*
Postovanje kolege Forumasi !
Kako sam se vratio sa mog prvog pohoda na Djerdap, uvideo sam da je rashladni uredjaj deo enterijera camca, koji mora biti prisutan kao i plinski sporet za vodjenje normalnog zivota na camcu. Posto mi je tada camac-kabinas bio mali ( 5,75 x 1,80 u najsirem delu ), a tih godina u prodavnicama u Beogradu ( a u unutrasnjosti Jugoslavije – bas nikako ) nisu bili na izbor prodaje frizideri i plinski sporeti prilagodjeni za csmce, tako da sam se dovijao kupivsi neki malim polovni frizider od 34 litara ukupne zapremine i malu plinsku bocu od 3 litra sa dva gorionika od Ceskih turista. Mojim prvim odlaskom sa Regatom “Ilustrovane Politike” u Segedin, imao sam to zadovoljstvo da kupim “Elektroluksov” frizider “Sibir” koji je radio na :12V, 220V i na plin ! Imao je lep raspored unutrasnjosti i malu komoru za zamrzavanje. Znao sam da mora imati potrebni uslov da bi dobro radio – dobru ventilaciju i ugradio sam ga u Sevi, na mesto koje mi je odgovaralo kao deo unutrasnjeg namestaja, ali i odlicno mesto sa odlicnim provetravanjem. Pa prema tome i radio je punih 17 godina, bez greske.

Frizider je bio slican ovom na slici. Jedino je jos u vratima imao prostor za flase i jaja.
Posto sam na jednu 10 litarsku plinsku bocu povezao i frizider i plinski sporet, ubrzo sam shvatio da kada na sporetu ukljucim rernu da se bilo sta ispece, onda se desavalo po nekada da se frizider ugasi. Naravno da sam situaciju ispostovao i ugradio sam posebno dve 10 litarske boce, jedna na frizider prikljucena, a druga na sporet i nikada vise nisam imao problema da se frizider izgasi. U redu, naravno da sam ga pazio i na vreme zatvarao prozor pored koga se nalazio i to obicno kada duva vetar ili dune oluja. Posto sam na Sevi boravio od 6 do 10 meseci godisnje, frizider nisam iskljucivao osim kada plovim u cugu vise sati, onda ga izgasim i ukljucim ga na 12 V instalaciju i naravno kada menjam bocu.a A trajala je od 14 do 18 dana, verovatno je zavisilo kako je koja bila napunjena. Spored sam koristio maksimalno. Ljilja je cesto volela da ispece pogace za rucak ili veceru, ali i razne kolace ( recimo sa visnjama ) ! Za 17 godina koriscenja i frizider i sporet su radili besprekorno i nikada nisam imao nikakvih problema. Ali sam ih preko zime obavezno svake godine servisirao. Novac nisam zalio na kupovinu duplih armiranih plasticnih creva i menjao sam ih od ventila boca do njihovih prikljucnih mesta i to svake godine. Dizne gorionika ( i od frizidera i od sporeta ) sam skidao i drzao ih potopljene u limunovom soku po 24 casa. Zatim sam ih ispirao benzinom i kompresorom izduvavao, kao i instalacione cevi kod sporeta. A auspuh frizidera i sam gorionik sam svake godine demontirao i cistio ga na “belo”. I sve je radilo “ko digitron”. Boce od 10 litara imao sam 5 komada, tako da su mi rezervne tri stajale vezane za ogradu na zadnjoj platformi i pokribene su bile i obavijene debelim cojanim platnom bele boje. I kad-god bih se nasao na zadnjoj platformi, uzimao bih kofu i polivao sam ih vodom. Posebno aktivno kada je bilo suncano vreme. I jos nesto : ventili koji se srfe na bocama, morali su da budu ispravni i da se lako otvaraju i zatvaraju. Eto ukratko, toliko o mom iskustvu sa plinom i uredjajima na camcu.
Pozdrav Moma Stosic