Autor Tema: Kako NE treba održavati motor - Protektori  (Pročitano 22001 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

• NF clan
  • *
    • BG 725C- Bravest
  • Brod tip: Zodiac 2 x 175 ks
Kako NE treba održavati motor - Protektori
« poslato: 15. Maj. 2013. / 22:51:34 »
NE želim da rečima opisujem ovo , fotografije su dovoljne. Naravno, želim vaša pitanja i komentare.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Kako NE treba održavati motor - Protektori
« Odgovor #1 poslato: 15. Maj. 2013. / 23:17:39 »
Očigledno da cink kao zaštita ne pomaže ni malo u slatkoj vodi.
Pitanje je: zašto opet cink zastita ako ste se na ličnom primeru uverili da ne funkcioniše?

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
« Odgovor #2 poslato: 15. Maj. 2013. / 23:26:46 »
Cink elektrode se uglavnom postavljaju fabricki na motore, a i vlada neko uverenje da je za aluminijum zastita u slatkoj vodi potreban cink (Zn) a za gvozdje (bilo hromirano ili ne) je potreban Magnezijum (Mg).

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #3 poslato: 15. Maj. 2013. / 23:39:16 »
Meni se cini da nisu stavili novi protektor a ovaj na slici je stari koji nije nimalo potrosen dok je Al stradao.
U slatkoj vodi samo Mg protektori.

Van mreže busa2

• NF clan
  • *
    • Mantra
  • Brod tip: nesto gvozdeno
« Odgovor #4 poslato: 16. Maj. 2013. / 21:33:47 »
Predpostavljam da su ovakva ostecenja proizvod slane vode a da protektori iz nekog razloga (najcesce nemar ) nisu odradili posao ...trebalo je cim se pojavilo pojacano dejstvo galvanskih struja prekontrolisati protektore (ocistiti, proveriti vezu sa nogom ....) nista novo niti neobicno samo ljudski faktor ...cesto se desava da kada se radi servis z noge i ako se skidaju protektori da se isti vrate a ne ostvari se veza izmedju protektora i noge ili ostane neki sloj necega sto ne cini vezu potpunom (farba , mast, necistoca ...) i slana voda odradi ono sto i radi u takvim situacijama ...

Van mreže busa2

• NF clan
  • *
    • Mantra
« Odgovor #5 poslato: 16. Maj. 2013. / 21:43:14 »
Mada ako je ovo ostecenje iz slatke vode  sdgv  nesto tu debelo nije uredu sa zastitom ...i sto su ofarbali protektore  hzgbvc  - na kom motoru su videli da se to farba  gadVbv  to da se skine , ocisti leziste - kontakt cizme i ocistiti protektor pa vratiti , po mogucstvu na kavitacionu plocu ugraditi mali magnezijumski protektor ako se koristi motor u slatkoj vodi ...

Van mreže busa2

• NF clan
  • *
    • Mantra
« Odgovor #6 poslato: 16. Maj. 2013. / 21:48:05 »
Zao mi bre ovih motora ... vidi se da to nije matoro , samo nemar ...izvinjavam se zbog vezanih komentara mozda malo srčani  uhgbvffc ... ali peti put pregledam slike i srce mi se cepa ...

Van mreže busa2

• NF clan
  • *
    • Mantra
« Odgovor #7 poslato: 16. Maj. 2013. / 21:52:46 »
Cink elektrode se uglavnom postavljaju fabricki na motore, a i vlada neko uverenje da je za aluminijum zastita u slatkoj vodi potreban cink (Zn) a za gvozdje (bilo hromirano ili ne) je potreban Magnezijum (Mg).

Zorter: mislim da gresis sto se tice aluminijuma ... ako je zastita za aluminijum u slatkoj vodi cink  zasto se onda pravi aluminijum sa postotkom magnezijuma u sebi ( AlMg 3; 4; 5; Marinium )...  jhgfdfc

Van mreže busa2

• NF clan
  • *
    • Mantra
« Odgovor #8 poslato: 16. Maj. 2013. / 22:01:54 »
neka statistika kaze : da se 85 % proizvedenih motora koristi na slanim vodama zato se i stavljaju cink protektori ...motori sa cinkom koji se koriste u slatkoj vodi a nalaze se na metalnim plovilima mnogo manje propadaju od onih motora na plasticnim plovilima jer se stite od protektora sa metalnog plovila , naravno ako ih ima i ako postoji veza motora i camca ( a ima je preko srafova ) ..............................

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #9 poslato: 16. Maj. 2013. / 22:04:04 »
Zorter: mislim da gresis sto se tice aluminijuma ... ako je zastita za aluminijum u slatkoj vodi cink  zasto se onda pravi aluminijum sa postotkom magnezijuma u sebi ( AlMg 3; 4; 5; Marinium )...  jhgfdfc

Nisam siguran da li fabrika predvidja eksploataciju u slatkoj ili slanoj vodi, ali na vanbroskim motorima sam video da su ugradjeni cink protektori, (ne sumnjam jer sam na mnogima video i oznaku Zn).
E, sad, zašto se aluminijum obogaćuje magnezijumom, ne znam, samo mogu da pretpostavim da je u pitanju povećanje čvrstine materijala. Čist aluminijum je mnogo "mekan" a ovako legiran je mnogo jači i čvršći. Ne verujem da bi legiranjem s magnezijumom imalo uticaj na galvanske struje, pogotovo što i nije cela "čizma" u vodi. Da je zbog toga legiran aluminijum, sigurno bi to radili samo u delu od nešto iznad kavitacione ploče do dole a ne celu "čizmu" (ili vrat, kako je već ko zove).

Van mreže busa2

• NF clan
  • *
    • Mantra
« Odgovor #10 poslato: 16. Maj. 2013. / 22:57:48 »
ne na mnogim - na svim se ugradjuje zn i to zbog slane vode i procenta koriscenja u istim ...tacno je da se aluminjum obogacuje magnezijumom i silicijumom zbog cvrstoce i jacine ali magnezijum ima ulogu i da stiti od galvanskih struja  , mislis da je cizma od cistog aluminijuma ...mozda one od pre 40 godina ove sada se rade od legura ...po tebi ispade da bi samo donje table camca trebale da budu legirane ostale ne moraju ...pregledaj strane sajtove o zastiti magneziuma u slatkoj vodi - pusti nas i nase forume od pre 2-3 godine , ljudi preko izucavaju to vec decenijama... uostalom evo ti deo iz Vikipedije :

Примена

Као редукционо средство магнезијум се користи за добијање метала из њихових оксида, као и за катодну заштиту метала од корозије. Легуре магнезијума са бакром се користе у авио-индустрији као и у космичкој индустрији, тамо где су легуре титанијума и алуминијума сувише тешке. У сличним ситуацијама се користе и легуре алуминијума са z магнезијумом

U skolu cu ja da vratim neke administratore ... u pravu si 

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #11 poslato: 16. Maj. 2013. / 23:01:39 »
E, moj druže, daleko smo mi od nauke i svetskih dostignuća. uhgbvffc

Van mreže skipper

• NF clan
  • *
    • BG 725C- Bravest
« Odgovor #12 poslato: 16. Maj. 2013. / 23:08:39 »
E, sad da vam svima kažem .ltyruyt.

Motori su Evinrude E-tec 175 ks, predpostavljam da ste videli. Godište su 2007. Fabrički su ugrađeni Cink protektori. Ovi motori su Saltwater edition i na njemu je ugrađeno 5 različitih protektora. Na ovom pretektoru koji se vidi na gornjoj fotografiji fabrički nije bilo ostvarenog kontakta između čizme i anode, ali ostalih 4 je bilo sasvim OK montirani ali je rezultat bio isti. Neko reče da su protektori farbani, neznam gde je to video ali nisu. Ja bih vrlo rado o svom trošku kupio Mg protektore za ove motore ako neko nadje, ali ih fabrika ne proizvodi.

Van mreže skipper

• NF clan
  • *
    • BG 725C- Bravest
« Odgovor #13 poslato: 16. Maj. 2013. / 23:13:41 »
Pogledajte motor iste marke drugi model na kome ne pise da je Saltwater edition. Isto korišćenje,  isti način održavanja i isti vremenski period.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #14 poslato: 16. Maj. 2013. / 23:22:23 »
A koji su protektori na njemu?
Mislim, fabrički, koji su ugradjeni kad nije Saltwater edition.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika