Alat i rezervni delovi koji se nose zavise iskljucivo od nacina koriscenja plovila. Kao i oprema, uostalom.
Za dnevne ture oko lokala skoro da i nije potrebno nista osim mobilnog kao što Njegoš kaže.
Ali ako krenete na dalji put i imate pored motora i generator, motor na pomoćnom čamcu...
Ja mogu da iznesem ono što ja uvek imam na čamcu.
Kutiju sa električarskim alatom i delovima (razne buksne, termo creva, osigurace, spojke, rezervne kleme, sijalična grla, sijalice...)
Probnu lampu, unimer klešta za klemovanje... cela kutija sitnog alata.
Zatim mehaničarski alat.... Dva kompleta ključeva, gedore, gomila odvijača, komplet francuza, imbusa...
Onda obavezno bušilicu i brusilicu kao i ureznice zlu ne trebalo
Od rezervnih delova tu je obavezno alternator, automat alnasera, kablovi za svećice, bobina i naravno, svecice.
Takodje u rezervi imam i pumpu za vodu i gomilu creva za vodovodni sistem kao i ventile ako mora da se menja neki.
Dve elise, krst kardana i gume za Z noge.
Filter za vazduh i ulje za zamenu ako duže ostajemo kao i filtere za ulje i gorivo.
Rezervne impelere i jednu impelersku pumpu.
Tu je i gomila šmirgle, ćekti, boje...
Mislim da bi čamac bio laksi 500 kg kada bih izvadio rezervne delove i alat.
Nikada mi se nije desilo da imam kvar naputovanju jer se uvek dobro spremim ali...
Mnogo toga mi nikada nije i verovatno neće zatrebati ali volim da sam siguran. Najgore je kada zbog gluposti čovek dane provede cekajući da mu neko donese deo. I kada zavisite od drugih.
Postoji jedna stara mornarska izreka...
Ono što ne možes popraviti ne treba ni da bude na brodu.
Ja bih dodao da ti ne treba ni ono što neznaš ili nemaš čime popraviti.