Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
10. Oktobar. 2026. / 11:29:56
Početna
Pomoć
Portal
Foto albumi
Pretraži
Statistika
Prijavljivanje
Registracija
Nautički forum
»
Forum
»
Održavanje i sistemi
»
Brodski motori
»
Volvo penta aq130 76kw
Štampaj
Stranice: [
1
]
2
Idi dole
Autor
Tema: Volvo penta aq130 76kw (Pročitano 4867 puta)
0 člana i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Cebinac
NF clan
Volvo penta aq130 76kw
«
poslato:
16. Februar. 2025. / 18:00:03 »
Drugari kakvo iskustvo imate sa brodskim motorom volvo aq130 4 cilindra stigao pre neki dan,camac draco 1700
Pozz
Sačuvana
Zox
Moderatori
Brod tip: Rio 630 Fish
Odg: Volvo penta aq130 76kw
«
Odgovor #1 poslato:
16. Februar. 2025. / 19:06:43 »
Zdravo,
Proizvođač Draco ima dobre čamce. Ako nije problem, postavi par slika čamca i motora.
https://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php?action=downloads;cat=3
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Cebinac
NF clan
«
Odgovor #2 poslato:
16. Februar. 2025. / 21:02:15 »
Hvala na odgovoru sutra cu pozz
Sačuvana
Dule
NF tim
DIVAS
Brod tip: RML
Dužina: 19,5 m
Osp: Skipper 100 bt
«
Odgovor #3 poslato:
16. Februar. 2025. / 21:50:02 »
Volvo motori su odlični ako se pravilno koriste i održavaju. Koliko radnih sati imaju?
Ako treba uputstvo možeš ga preuzeti u našoj biblioteci.
http://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php?action=downloads;cat=1
Sačuvana
Cebinac
NF clan
«
Odgovor #4 poslato:
18. Februar. 2025. / 21:27:16 »
Evo slika
Sačuvana
Cebinac
NF clan
«
Odgovor #5 poslato:
18. Februar. 2025. / 21:32:20 »
Jos jedna
Sačuvana
Cebinac
NF clan
«
Odgovor #6 poslato:
18. Februar. 2025. / 21:33:34 »
I
Sačuvana
Cebinac
NF clan
«
Odgovor #7 poslato:
18. Februar. 2025. / 22:26:10 »
Drugari je zna neko potrosnju,76kw 4 cilindra aq130 volvo
Sačuvana
Zox
Moderatori
«
Odgovor #8 poslato:
18. Februar. 2025. / 23:55:14 »
Imao sam brodski motor OMC 2.3L. Nije Volvo Penta, ali su po tehničkim karakteristikama prilično slični. Snaga im je ista, s tim što OMC ima veću zapreminu motora za 300 ccm. Taj motor bio je u čamcu sa V-koritom, dužine 6,15 m, širine 2,25 m i težine 1050 kg. To korito je bilo nešto veće i teže od Draco 1700, tačnije, duže za 1 m i šire za 0,13 m, a verovatno i nešto masivnije. Link:
https://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php/topic,2129.0.html
Maksimalna brzina koju sam postizao bila je 60 km/h nizvodno na Dunavu i 54 km/h uzvodno. Međutim, vreme potrebno za izglisiravanje sa tri ili četiri osobe na čamcu bilo je razočaravajuće – prava večnost. Ako bi bilo pet ili šest odraslih muškaraca, čamac jednostavno ne bi mogao da izglisira, osim ako dvojica ne uđu u kabinu i ne smeste se skroz do pramca.
Volvo Penta AQ130 se proizvodio od kraja šezdesetih do prve polovine sedamdesetih godina prošlog veka.
Moj OMC 2.3L je zapravo bio marinizirani automobilski motor Ford 2.3, dok je Volvo Penta AQ130 zasnovan na Volvo B20 automobilskom motoru. Delove sam nabavljao iz Amerike, jer su evropske cene bile astronomske. Kupovao sam ih za Ford 2.3 modele iz perioda 1983–1987, s tim da su karburator, izduvna grana i alternator bili specifični za marinizaciju. Ipak, čak i alternator se može prepraviti – razlika je u vrsti regulatora.
Izmerio sam i prosečnu potrošnju na Egejskom moru. Sa punim rezervoarom (117L), četiri rezervna kanistera po 20L, pomoćnim motorom Tomos 4 i pripadajućim rezervoarom od 12L, dodatnom opremom i dve osobe na čamcu, pri brzini oko 40Km/h, na 3800 do 4100 RPM, čamac je trošio oko 21 do 23L/h benzina u zavisnosti od talasa. Oko 21L/h na potpuno mirnom moru pri konstantnoj brzini, a oko 23L/h kada su talasi bili od 0,3m do 0,4m. Na talasima od pola metra i preko toga, potrebno je često oduzimati i dodavati gas, i tada je potrošnja veća.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Cebinac
NF clan
«
Odgovor #9 poslato:
19. Februar. 2025. / 12:37:17 »
hvala puno na odgovoru,cim malo otopli izlazim na vodu i javljam iskustvo
Sačuvana
Cebinac
NF clan
«
Odgovor #10 poslato:
01. Mart. 2025. / 15:30:13 »
Drugari još jedno pitanje,brod je stigao bez akumulatora,iz marine gde sam kupio sve su poslali 6 prsluka jakna dvogled kompas ali kažu ne ide baterija😉
Koji akumulator ide u njega Volvo aq130.hvalaa
Sačuvana
Dule
NF tim
DIVAS
Brod tip: RML
Dužina: 19,5 m
Osp: Skipper 100 bt
«
Odgovor #11 poslato:
01. Mart. 2025. / 21:29:25 »
Pogledaj na starteru sta piše. Imao sam čamac sa tim motorom i radio je na 12V 90 Ah.
Sačuvana
Cebinac
NF clan
«
Odgovor #12 poslato:
02. Mart. 2025. / 17:39:44 »
Vazi hvala,jos jedno pitanje,kako se pokazao motor održavanje potrošnja,camac je 5.10 sa 2.05 Draco 1700 oko 850kg
Sačuvana
Zox
Moderatori
«
Odgovor #13 poslato:
02. Mart. 2025. / 20:23:34 »
Motori Volvo Penta poznati su po dugotrajnosti i robusnoj konstrukciji. Kompanija je koristila automobilske blokove i prilagođavala ih za brodsku upotrebu, što ih čini relativno jednostavnim za održavanje i popravke.
Nisam imao iskustvo sa konkretnim motorom, ali sam ranije koristio motor OMC 2.3 (
https://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php/topic,1787.0.html
), koji je takođe imao četiri cilindra i snagu od 130 KS (godište 1990). Ovi motori su slični Volvo Penta motorima, jednostavne konstrukcije i sa karburatorskim ubrizgavanjem goriva. Većina koristi sistem paljenja sa platinskim dugmadima, ali se može nadograditi na elektronsko paljenje, što sam i uradio. Nakon te modifikacije, motor je imao stabilniju i jaču varnicu, lakše je startovao i generalno je radio bolje.
Kod brodskih motora posebno je važno voditi računa o izduvnoj grani, čiji je prosečan vek trajanja oko 600 radnih sati. Iako može raditi i duže, vremenom se kanali mogu zapušiti, što može dovesti do problema sa hlađenjem motora. Najozbiljniji problem nastaje ako grana postane porozna, što može izazvati curenje između kanala za izduvne gasove i vode za hlađenje. Ukoliko dođe do takvog oštećenja, ono može proći neprimetno dok motor radi, ali nakon gašenja voda može prodreti u cilindre. Pri sledećem pokretanju može doći do hidro udara, što dovodi do ozbiljnog i trajnog oštećenja motora.
Na mom motoru, izduvna grana je bila prilično zapušena. Pokušao sam da je očistim sonom kiselinom i uspeo sam da uklonim kamenac i naslage. Međutim, tom prilikom sam ustanovio da je grana postala porozna, te sam je jednostavnim udarcem odvijačem probušio, čime su se kanali spojili. Na sreću, otkrio sam problem na vreme, jer bi u suprotnom motor mogao biti ozbiljno oštećen. Zbog toga sam 2018. godine kupio novu izduvnu granu, koja me je koštala 1710 evra. Pokušao sam da pronađem alternativu i kontaktirao majstora koji je pokušao da izradi granu od prohroma za 300 evra, ali to nije bilo tehnički izvodljivo za OMC 2.3 motor.
Generalno, motori sa 140 KS i zapreminom od 3000 cm³ su bolji izbor, jer rade na nižim obrtajima, imaju veći obrtni moment i manje su opterećeni. To znači da su efikasniji pri nižim brzinama, troše manje goriva u režimu krstarenja i imaju duži vek trajanja. Međutim, prilikom kupovine čamca često nemamo mnogo izbora kada je u pitanju motor. Ako naiđeš na dobro očuvan brod koji ti se dopadne, verovatno ćeš morati da prihvatiš motor koji već ima ugrađen.
Ako je motor ispravan i redovno servisiran, ne bi trebalo da bude ozbiljnijih problema. Eventualni kvarovi su obično sitni, ali mogu biti izrazito frustrirajući.
Z-pogon je podložan obrastanju algama, puževima i školjkama, što može uticati na performanse. Pravilna primena antialgin premaza može pomoći u zaštiti, ali ne rešava problem obrastanja u unutrašnjem delu pogona, kroz koji prolazi voda za hlađenje. To može postati ozbiljan problem ako čamac duže vreme stoji na vezu u vodi bogatoj organskim materijalom. Školjke i puževi mogu zapušiti vodene kanale, smanjujući efikasnost hlađenja. Još jedan izazov sa Z-pogonom jeste što se ne može podići iz vode, kao što je to slučaj kod vanbrodskih motora. Takođe, rebrasta guma kardana zahteva zamenu svake dve godine, bez obzira na to da li se čamac koristi ili ne. Ja je nisam menjao oko tri i po godine, zbog čega je napukla, što može dovesti do prodiranja vode u trup i potencijalnog potapanja čamca, ako se isprazni akumulator i kaljužna pumpa prestane da radi. U mom slučaju, zbog ulaska vode, centralni ležaj kardana je zaribao, što je prouzrokovalo dodatne probleme.
Lično iskustvo i zaključak
Ne želim da zvučim previše negativno, ali nakon kompletnog remonta motora, ponekad sam imao osećaj da je motor uklet, jer su se kvarovi koji su bili veoma mali neprestano pojavljivali. Pre brodskog motora koristio sam Yamaha vanbrodski motor, sa kojim nikada nisam imao problema.
Mnogi su mi savetovali da uklonim brodski motor, kupim dvotaktnu Yamahu od cca 115 KS i prepravim zrcalo, jer će biti jeftinije, ali tada sam insistirao na brodskom motoru. Ispostavilo se da su u mom slučaju bili u pravu, ali ovo ne znači da je pravilo za sve.
Nakon prodaje Baylinera sa brodskim, odlučio sam da ponovo kupim čamac sa vanbrodskim motorom (
https://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php/topic,2135.0.html
)
, jer mi iskustvo govori da je takav sistem praktičniji i jednostavniji za održavanje.
Sve zavisi od vrste čamca, stanja motora i Z pogona, načina korišćenja i ličnih preferencija. Uostalom tvoj motor na slici deluje očuvano.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
sceka
NF tim
Osp: UMČ
«
Odgovor #14 poslato:
03. Mart. 2025. / 11:15:20 »
Ja sam takodje imao problema sa tim pa sam kupio laserski termometar (cena max. 10EUR preko Aliexpresa) pa sam i tako kontrolisao temperaturu po granama.
Sačuvana
Štampaj
Stranice: [
1
]
2
Idi gore
Nautički forum
»
Forum
»
Održavanje i sistemi