Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
10. Oktobar. 2026. / 08:02:20
Početna
Pomoć
Portal
Foto albumi
Pretraži
Statistika
Prijavljivanje
Registracija
Nautički forum
»
Forum
»
Održavanje i sistemi
»
Održavanje plovila
(Urednik:
Zox
) »
RIO 630
Štampaj
Stranice:
1
...
3
4
5
6
[
7
]
8
Idi dole
Autor
Tema: RIO 630 (Pročitano 40648 puta)
0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.
Zox
Moderator
Brod tip: Rio 630 Fish
Odg: RIO 630
«
Odgovor #90 poslato:
13. Jun. 2024. / 12:09:37 »
Boksovi ofarbani želkotom. Ovim su završeni svi plastičarski i farbarski radovi.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #91 poslato:
14. Jun. 2024. / 11:25:18 »
Veliki boks iza sedišta upravljača čamcem. Popravljena plastika, ofarban želkotom, montirana creva, kaljužna pumpa, pumpica za gorivo i rezervoar za ulje
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #92 poslato:
15. Jun. 2024. / 10:48:53 »
Dve nedelje trajala je potraga za inox 316 lancem debljine 6mm i dužine 30m. Ostala je montaža na vinč čime će biti završeni svi radovi na koritu i elektrici.
Bilo je problem sa novom prikolicom. Kad čamac nalegne na bočne točkiće, tada ne naleže na centralne rolere. Pokušavano je sa podešavanjem, ali bezuspešno. Ni jedna opcija nije davala željene rezultate. Moralo se malo prepravljati na prikolici...
Smatram da nisam odabrao najbolji opciju kada sam je kupovao. Bila je varijanta sa rolerima i druga, kombinacija sanki u zadnjem i rolera u prednjem delu. Dvoumio sam se šta da izaberem, a Marinero je savetovao baš tu sa sankama. Nisam imao mnogo vremena za razmišljanje, jer se nakon poručivanja čekalo 6 nedelja do isporuke, a čamac bez prikolice bilo bi nezgodno pomerati... Pokazalo se da varijanta koju je predlagao Marinero najbolje odgovara obliku ovog korita. Šta da se radi...rešeno je prepravkom. U svakom slučaju moguće je u fabrici poručiti sanke. Zamena traje manje od 10 minuta.
Navedena prepravka nije zabeležena fotoaparatom.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #93 poslato:
17. Jun. 2024. / 12:32:15 »
Montirano je sidro i lanac čime su okončani radovi na trupu.
Na motoru treba da se promene anode, svećice, impeler, ulje u menjaču.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #94 poslato:
23. Jun. 2024. / 12:01:02 »
Završen je remont čamca.
KORIŠĆENI DELOVI I MATERIJAL:
- merni satovi:
KUS i YAMAHA
- svećice:
NGK
- ulje:
RAVENOL
- cevi:
inox 316, prečnik 25mm
- poliuretanska boja:
LECHLER 145
- epoxi prajmer:
INTERNATIONAL GELSHIELD 200 ANTI OSMOSIS TREATMENT
- želkot:
NORPOL
- antialgin:
HEMPEL HARD RACING
- drveni delovi:
afrički Iroko
- premaz za drvo:
TEAK WONDER DRESSING & SEALER NATURAL TEAK TREATMENT
RADOVE SU OBAVILI:
- Farbanje, plastičarske radove, montaža vinča, montaža inox konstrukcija i drvenih delova, obavio je Aleksandar Jesin sa svojim timom iz YACHT SERVICE Sakule
- INOX radove (merdevine, nosač pom. motora, bimini konstrukciju, konstrukciju sedišta, uvodnik sidra) je odradio Milan Knežević
- Tapaciranje je odradio Nino iz Batajnice
- Platno za bimini tendu i futrolu je odradio Andrija iz Beograda
Ovim putem im se svima još jednom zahvaljujem.
Pozdrav!
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #95 poslato:
25. Jun. 2024. / 10:51:53 »
Obavljeni su i radovi na motoru.
Zamenjene su:
- anode
- impeler
- svećice
-ulje u menjaču
Provereno da li zaptivke dobro dihtuju, naštelovana sajla menjača. Završen je remont i čamac može da se porine. Ostalo je još da zakačim nekoliko slika čamca.
Zahvalio bi se i Deji mehaničaru. Servis motora odradio je preko reda.
U škripcu sam s vremenom, čamac vučem na more.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #96 poslato:
30. Avgust. 2024. / 22:46:23 »
Nakon tri nedelje nautičkog letovanja, čamac se odlično pokazao na Egejskom moru, kao i Yamaha 115HP dvotaktni motor, koji je po karakteristikama najslabija varijanta za model RIO 630. Iako najslabiji, motoru nije nedostajalo snage. Sa ovim motorom, čamac izglisira za 6 do 10 sekundi, dok maksimalnu brzinu od 50 km/h postiže za 20 do 25 sekundi. Odlično se ponašao kako na mirnoj vodi, tako i na talasima.
Potrošnja pri krstarećoj brzini iznosi oko 28 litara na 4000 obrtaja u minuti (RPM), pri brzini od 38-40 km/h.
Jedini problem bio je sa prohromskom tendom, koja je konstruktivno zamišljena za plovidbu Dunavom, a reka i more ne mogu da se porede. Po povratku s letovanja, izvršena je prepravka konstrukcije. Svi delovi koji su prethodno bili pričvršćeni inbus vijcima sada su zavareni, a prepravljen je i način pričvršćivanja tende na čamac.
U prilogu se nalaze fotografije koje prikazuju stanje pre i posle prepravke konstrukcije tende. Na prvoj slici možete videti originalnu prohromsku tendu, na ostalim fotografijama prikazano je novo rešenje – svi kritični delovi sada su zavareni, a način pričvršćivanja tende na čamac je unapređen kako bi se osigurala stabilnost i trajnost prilikom plovidbe na moru.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #97 poslato:
02. Septembar. 2024. / 15:37:19 »
Zbog problema s bimini konstrukcijom, o čemu sam pisao u prethodnom postu, morao sam je demontirati prilikom transporta čamca na povratku s letovanja. Pošto je konstrukcija prilično velikih dimenzija, skinuo sam je i ostavio na podu čamca. Tokom transporta, usled vibracija i drugih faktora, na jednom mestu je došlo do kontakta prohromske konstrukcije i trupa čamca, što je uzrokovalo oštećenje boje. Kada je konstrukcija popravljana, tada je sanirana i ova ogrebotina.
Takođe, gledajući iz velikog boksa sa unutrašnje strane čamca, primetio sam da bi zrcalo moglo dodatno da se ojača. Iako je već bilo dovoljno čvrsto, dodatno ojačanje nikad nije na odmet.
Osim toga, imao sam oštećenje na spoljnom delu trupa, u podvodnom delu blizu pramca, koje je nastalo prilikom izvlačenja čamca iz mora na kraju letovanja. Jak vetar je zaneo čamac, pa trup nije pravilno nalegao na prikolicu, već se zaderao o neki deo metalne konstrukcije prikolice. Ovo oštećenje u vidu nekoliko ogrebotina je takođe sanirano.
U prilogu se nalaze slike pomenutih radova.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #98 poslato:
11. Januar. 2025. / 00:03:02 »
Već neko vreme pratim oglase u potrazi za Yamahom, isključivo dvotaktnim motorima snage između 150 i 200 KS. Plan mi je da povećam snagu sa postojećih 115 KS.
Pre oko mesec dana naišao sam na zanimljiv oglas za prodaju Yamahinog motora. U oglasu je pisalo da je kompresija kao kod novog motora, a na slikama je izgledao odlično. Prodavao se sa kompletnom opremom: satovima, kablovima, sajlama i komandnom ručicom model 703. Cena je bila privlačna, pa sam odlučio da kontaktiram prodavca.
Prepiska je protekla korektno, i uspeo sam da se dogovorim za nešto nižu cenu od one navedene u oglasu. Međutim, motor se nalazio u Holandiji, u mestu udaljenom svega 5 km od obale Severnog mora. Razdaljina u jednom pravcu bila je nešto veća od 1750 km, što je značilo da me čeka preko 3500 km puta sa zakačenom prikolicom u kojoj bih transportovao motor nazad.
Dogovorio sam datum preuzimanja sa prodavcem i krenuo na put sa svojim sinom. Kako smo se približavali destinaciji, ugledao sam kuću koja se nalazila na kraju ulice, drugačiju od onih na koje smo navikli. Kuće su bile razuđene, okružene velikim travnatim prostranstvima, a nekoliko kilometara dalje pružala se obala Severnog mora. Kuća je izgledala starinski, kao da je iz 19. veka, građena od cigle sa spoljne strane, sa drvenim prozorima i mehaničkim zvonom na povlačenje.
Pozvonio sam i nakon nekoliko minuta iz garaže je izašao čovek. Bio je visok, vitak, svetle puti i plave kose, star oko četrdeset godina. Upoznali smo se i razmenili nekoliko rečenica na engleskom jeziku. Ubrzo je došao i njegov sin, sličnog izgleda, star oko dvadeset godina. Odveli su nas do mesta gde se motor nalazio. Izvukli su ga na stalku do vrata, priključili gorivo i startovali ga. Motor je odmah upalio. Proverio sam menjač i sve je radilo kako treba. Prodavac mi je rekao da je nedavno promenio impeler, ulje u menjaču i pumpe za gorivo, što se videlo i po njihovom izgledu.
Nakon što smo proverili motor, pozvao nas je u svoju kuću. Unutra su bila još dva deteta uzrasta oko pet-šest godina i njegova supruga. Svi su bili svetle puti i plave kose. Ponudili su nas da operemo ruke i popijemo kafu. Dnevna soba je bila mračnija, sa zidanim kaminom na sredini u kojem su pucketala drva. Cela atmosfera je odavala duh prošlih vremena. Suprugu smo zatekli za trpezarijskim stolom kako nešto ručno izrađuje i oslikava četkicom. Verovatno joj je to bio hobi.
Dok smo pili kafu, kroz staklena vrata dnevne sobe pružao se pogled na poljanu i u daljini na Severno more. Prodavac me je posmatrao, nasmejao se i pitao da li mi je neobična njihova kuća. Rekao sam mu da mi se dopada i da, da nema automobila i struje, pomislio bih da je vreme stalo u 19. veku. Nasmejao se još jednom i rekao da mu prija takav način života, daleko od gradske gužve.
Otišao je do notara da overi kupoprodajni ugovor, dok sam ja morao da odem do menjačnice koja je bila udaljena 43 km od njegove kuće. Kada sam se vratio, ugovor je već bio overen, a cena overe iznosila je 50 evra. Popili smo još jedno piće, nakon čega je prodavac viljuškarom utovario motor u moju prikolicu. Proverili smo da li je motor dobro pričvršćen, osigurali ga gurtnama, a ispod smo stavili dušek za krevet kako bi amortizovao udarce tokom vožnje.
Sve vreme boravka u Holandiji duvao je jak vetar i padala je kiša. Trenutno je motor kod majstora i uskoro će biti montiran na čamac. Kako sam ciljano kupio isti tip motora, svi konektori i sajle su kompatibilni sa prethodnim motorom, pa neće biti potrebe za prepravkama.
Odlučio sam se za jači motor jer već treći ili četvrti put imam čamac sa motorom koji je po katalogu najslabija opcija. Ovog puta želeo sam da to promenim. Planiram letovanje od mesec dana i plovidbu do skoro svih ostrva Sporada, pa sam želeo jači motor koji će razviti veću brzinu. Do sada je maksimalna brzina bila oko 50 km/h, a sada očekujem znatno bolje performanse.
Mesto gde će čamac biti vezan udaljeno je oko 150 km od najudaljenije tačke do koje planiram da otplovim. Pošto neću ići najkraćim putem, već planiram obilazak nekoliko ostrva, uvala i zanimljivih mesta, plovidba će trajati dva do tri dana, a ukupna dužina rute biće oko 500 km. Dobar deo te plovidbe odvijaće se po otvorenom moru između ostrva.
Radovi su već počeli, jer želim da sve bude spremno na vreme, kako bih imao dovoljno prilike za probne vožnje i otklanjanje eventualnih nedostataka.
Evo nekoliko fotografija motora.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #99 poslato:
21. Januar. 2025. / 11:53:53 »
Montiran je drugi motor. Sledi povezivanje kablova i creva za gorivo, ulje, hidrauliku.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Bakara
NF clan
Riviera
Brod tip: Metalni kabinaš
Dužina: 8,7
Osp: UMČ
«
Odgovor #100 poslato:
22. Januar. 2025. / 16:31:52 »
Svaka cast Zorane, srecno sa novim pogonom!
Sačuvana
Zox
Moderator
«
Odgovor #101 poslato:
24. Januar. 2025. / 01:07:36 »
Hvala Uroše. Valjda će sve biti okej... :)
Žao mi je Yamahe 115, jer je odličan i očuvan motor. Odlično je gurao čamac i razvijao 50km/h, ali želeo sam nešto što ima više od 4 cilindra. Vreme će pokazati šta je bolje...
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #102 poslato:
13. Februar. 2025. / 14:56:08 »
Boja na motoru bila je u dobrom stanju, ali sam ipak odlučio da ga majstori prefarbaju. Želeo sam da osvežim izgled i pružim mu dodatnu zaštitu od vode i sunca.
Na fotografijama se vidi priprema i špricgit.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #103 poslato:
13. Februar. 2025. / 15:02:12 »
Nakon pažljivog pripremanja, brušenja i temeljnog čišćenja, boja će biti identična originalnoj, ali će mu novi sjaj dati moderan i agresivan izgled. Sada motor ne samo da izgleda kao nov, već i odlično upotpunjuje estetiku čamca.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #104 poslato:
15. Februar. 2025. / 00:46:53 »
Slika poklopca i motora na dnevnom svetlu.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Štampaj
Stranice:
1
...
3
4
5
6
[
7