Autor Tema: ЗАКОН ЗА ПЛОВИЛА ЗА РЕКРЕАЦИЈУ -ГРЧКА  (Pročitano 7566 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
Odg: ЗАКОН ЗА ПЛОВИЛА ЗА РЕКРЕАЦИЈУ -ГРЧКА
« Odgovor #15 poslato: 24. April. 2024. / 21:33:12 »
Nekoliko se puta po raznim nautičkim forumima provlacilo pitanje, da li je potrebno osiguranje od odgovornosti za čamce ispod 7m ukoliko vucemo čamac na prikolici u Grčku i želimo da plovimo po Egejskom ili Jonskom moru.

Vecina je bila misljenja da ne treba, vec samo za camce iznad 7m.

Ovo je tacno za TEPAI.

Što se tiče osiguranja od odgovornosti u grčkom zakonu je navedeno sledeće:

MANDATORY LIABILITY INSURANCE (law 2743/99)

According to law 2743/99, the Civil Liability is obligatory towards third parties and private and professional pleasure boats aboard.

All vessels with Greek or foreign flag, or other vessels that are considered high-speed vessels must be insured. This means that all vessels with engine horsepower over 30HP or inflatables with outboard engine above 15HP that have the ability to develop speeds above 15 knots are liable under Liability insurance.

Boats whose horsepower is less than 15HP, as well as small sailboats, whose length is less than 7 meters, are not obliged to insure their Liability.

Prevod:

OBAVEZNO OSIGURANjE OD ODGOVORNOSTI (zakon 2743/99)

Prema zakonu 2743/99, građanska odgovornost je obavezna prema trećim licima i privatnim i profesionalnim brodovima za razonodu.

Sva plovila sa grčkom ili stranom zastavom, ili druga plovila koja se smatraju brzim plovilima moraju biti osigurana. To znači da sva plovila sa motorom snage preko 30 KS ili gumenjaci sa vanbrodskim motorom iznad 15 KS koji imaju sposobnost da razviju brzine iznad 15 čvorova podležu osiguranju od odgovornosti.

Čamci čija je snaga manja od 15KS, kao i male jedrilice, čija je dužina manja od 7 metara, nisu u obavezi da osiguraju svoju odgovornost.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #16 poslato: 24. April. 2024. / 21:56:57 »
Postavljalo se i pitanje da li srpsko obavezno osiguranje važi u Grčkoj ukoliko čamcem sa srpskom zastavom plovimo grčkim morima.

Odgovor je NE VAŽI!

Srpsko osiguranje od odgovornosti važi samo za plovidbu teritorijalnim, unutrašnjim vodama Srbije.

Ukoliko trebate osiguranje, ovo je jedna od mnogobrojnih internet adresa na koju se možete obratiti:

https://www.interbrokers.gr/

Van mreže Šuca

• NF clan
  • *
    • Saga
  • Brod tip: Saga 25
  • Dužina: 8
  • Marina: Radetzky
« Odgovor #17 poslato: 31. Maj. 2025. / 08:04:06 »
Hvala za info. Pokušaću da ih kontaktiram i napravim osiguranje za brod.
Do sada sam bio nekoliko puta u Grčkoj sa čamcem ali to su bili manji sa vanbrodskim od 70 konja. Sada imam veći brodić i na granici nosivosti. Znam da bi trebalo da kupim vinjetu za more ali ne znam gde. Inače brod mi je 7,6 m. Išao bi na Sitoniju jer mi je tamo dobro. Ovaj veći sam kupio da bi na njemu sa porodicom boravio i spavao.
Imam malo muku gde da nađem da ga spustim sa kranom jer ne bi da ubacujem prikolicu u vodu jer je nova i želim da mi traje, kočnice, sajle... 
Video sam da ima dobar spust u Ormos Palagias i pokušao bi da se tu vežem ako bude mesta. Nažalost tu moram da ubacim prikolicu u vodu.
Bio sam na Tasosu gde mi je lokalni zvaničnik rekao da se slobodno vežem gde ima mesta u Potosu jer je Marina koja ne daje struju i vodu na vezu pa stoga se ne plaća. Pokušaću da odem u Nikiti da pitam da li bi bilo mesta za brodić od 8 m u julu iako ni u toj marini čini mi se nisam video kran da se spustim. Nije mi krivo da platim spuštanje jer mi je važnije da mi prikolica koči. Kao kompozicija sam prilično dug pa se ne mogu svuda zavući. Ne znam kakav je pristup tom spustu u Ormosu ? Vozim Touareg i dugačak sam sa brodom malo ispod 15 m ali sam i ukupno oko 6t.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
« Odgovor #18 poslato: 02. Jun. 2025. / 13:15:35 »
Pozdrav,

Za placanje takse eTepai probaj ovde: https://www1.aade.gr/aadeapps2/etepai/

Sto se tice krana za spustanje u vodu, koliko ja znam, na Sitoniji ih nema nego dolaze po potrebi iz Soluna ili drugih mesta (nisam siguran). U Porto Carasu je bilo da se objavi u marini kada dolazi kran i onda se spusta vise camaca.

juhgfd

Van mreže Šuca

• NF clan
  • *
    • Saga
« Odgovor #19 poslato: 02. Jun. 2025. / 19:32:03 »
Ma pokušao ali su mnooooogo komplikovani, užas. Zvao dole u kapetaniji Nikiti I Nea Mudania ali i oni kažu samo online. Ok to ću rešiti. Sad tražim da vidim osiguranje prema trećim licima.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #20 poslato: 02. Jun. 2025. / 20:32:38 »
Ovde imas uputstvo: https://www.marinareservation.com/articles/how-to-pay-tepai-online/

Moze da se desi da nemozes da platis iz Srbije (srpske banke) pa ces morati da platis u grckoj banci kad stignes u Grcku ali sve prijave i sam racun moras da odradis online i da sve isprintujes i nosis sa sobom :(

Proveri da li trebas da vadis i Transit log (camac >7m, registrovan van EU), mislim da moras ali ipak dobro proveri. Obavezan je i prevod plovidbene dozvole.

Pozdrav

Van mreže Šuca

• NF clan
  • *
    • Saga
« Odgovor #21 poslato: 03. Jun. 2025. / 15:27:04 »
Hvala za info. Brodić je EU zastava, i ja sam EU državljanin.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #22 poslato: 03. Jun. 2025. / 18:39:03 »
Onda nemas problema  rfcdvb

juhgfd

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma