Autor Tema: Navike...  (Pročitano 3236 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Navike...
« poslato: 17. Novembar. 2017. / 00:14:01 »
Verovatno imate neku naviku koju je teško promeniti. Skoro da nam je urodjeno to da koristimo mašinice za pecanje za levu ruku. Ako dobijete mašinicu za desnu ruku stalno će biti problema.
Tako ja imam problem sa vanbrodskim motorima. To što se gas dodaje okretanjem ručice u levo meni je problem. Ne uvek ali u situacijama kada treba reagovati refleksno desi mi se da umesto da oduzmem gas ja ga dodam.
Dugogodišnja upotreba motora sa "normalnim" dodavanjem gasa je (pretpostavljam) stvorila uslovni refleks i sad je potrebna koncentracija da se ne pogreši.
Po meni, proizvodjači su tu pogrešili. Normalno je da se gas dodaje okretanjem ručice u desno.
Da li to još nekome smeta?

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
  • Osp: UMČ
Odg: Navike...
« Odgovor #1 poslato: 17. Novembar. 2017. / 07:30:43 »
Naravno da smeta.
Levom rukom samo par stvari radim bolje nego desnom.
Jedna od njih je upravljanje vanbrodskim samim tim rucica gasa trbalo bi da se okrece u desno.

Van mreže vuk

• NF clan
  • *
  • Brod tip: deplasman
  • Dužina: 15m
« Odgovor #2 poslato: 17. Novembar. 2017. / 12:40:30 »
Nije bas navika ali mi se redovno desava da skoro ispadnem iz camca kada u camcu ustanem i okrenem se nazad prema motoru pa desnom rukom umesto da oduzmem dodam gas. dlkjdfzu

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #3 poslato: 17. Novembar. 2017. / 14:33:56 »
Nisam sad siguran ali, čini mi se, da sve to zavisi od mesta gde je ugrađena ručica. Na ručicama s desne strane motora (rađena za "levake"), gas se daje ulevo a na ručicama sa leve strane motora (rađena za "dešnjake"), gas se daje udesno. Ili na svetu ima više "levaka" ili su većina zapadnjaka "levaci" ...... ko zna, ali Japanci voze levom stranom puta (kao i Englezi) a znamo da su većina vanbrodskih motora iz Japana ili su njihova verna kopija.
Ja sam dugo radio na strugu za levake pa kad pređem na strug za dešnjake.....obavezno pogrešim....desilo se mnogo puta. Motorika, uslovni refleks, navika.....šta god da je ......smeta. uygjnh

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #4 poslato: 17. Novembar. 2017. / 18:16:57 »
Navika je cudo, bio sam na Malti i to je bio moj prvi susret sa saobracajem u pogresnoj strani, svaki dan sam imao situaciju da podlecem u auto

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #5 poslato: 17. Novembar. 2017. / 19:36:22 »
Nisam sad siguran ali, čini mi se, da sve to zavisi od mesta gde je ugrađena ručica. Na ručicama s desne strane motora (rađena za "levake"), gas se daje ulevo a na ručicama sa leve strane motora (rađena za "dešnjake"), gas se daje udesno. Ili na svetu ima više "levaka" ili su većina zapadnjaka "levaci" ...... ko zna, ali Japanci voze levom stranom puta (kao i Englezi) a znamo da su većina vanbrodskih motora iz Japana ili su njihova verna kopija.
Ja sam dugo radio na strugu za levake pa kad pređem na strug za dešnjake.....obavezno pogrešim....desilo se mnogo puta. Motorika, uslovni refleks, navika.....šta god da je ......smeta. uygjnh

Tomos 18 ima ručicu sa desne strane za razliku od tomosa 4 kome je sa leve strane. Gas se dodaje u desno i kod jednog i kod drugog motora.

Van mreže Bakara

• NF clan
  • *
    • Riviera
  • Brod tip: Metalni kabinaš
  • Dužina: 8,7
« Odgovor #6 poslato: 17. Novembar. 2017. / 19:44:04 »
Pozdrav svima, moram priznati da mi se nije desavalo da pogresim, ali mi je uvek bilo zgodnije da upravljam desnom rukom.

Ja sam imao T10 i T4, na T4 se upravljalo desnom rukom i gas se dodaje okretanjem rucice ka sebi. Na T10 se upravljalo levom rukom, i gas se isto dodavao ka sebi.

To bi znacilo, gledano od napred ka motoru, na T4 se gas dodaje okretanjem na "desno", a na T10 se gas dodaje okretanjem na "levo", tako je bar bilo kod mene. U oba slucaja se gas dodavao okretanjem rucice ka sebi, samo razlicitim rukama... :)

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #7 poslato: 17. Novembar. 2017. / 20:39:59 »
Zato sam to i uporedio sa mašinicama za pecanje. Ako postoji navika upotrebe leve ruke za motanje muka je promeniti je.
To se isto dešava i sa vanbrodskim motorima. Iako su sada motori uglavnom za levu ruku ja upotrebljavam desnu. Sedim na levoj strani čamca. Lakše mi je da upravljam desnom nego levom rukom. Da smo odrasli sa Hondom navike bi bile drugačije. Odrasli smo sa T4 i navika je ostala. Pretpostavljam da mladji nemaju taj problem.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #8 poslato: 18. Novembar. 2017. / 05:53:50 »
.................
 To bi znacilo, gledano od napred ka motoru, na T4 se gas dodaje okretanjem na "desno", a na T10 se gas dodaje okretanjem na "levo", tako je bar bilo kod mene. U oba slucaja se gas dodavao okretanjem rucice ka sebi, samo razlicitim rukama... :)

Na ovo sam mislio kad sam rekao da sve zavisi s koje strane je ručica. Meni lično nije smetalo na kojoj strani sedim ali navika, ili šta već, uvek sam dodavao gas prema sebi, što reče Bakara.

Van mreže budens72

• NF clan
  • *
    • Carpe Diem
  • Dužina: 10,3m
  • Marina: Dunavac
« Odgovor #9 poslato: 18. Novembar. 2017. / 14:00:46 »
Stvar je samo u tome sto su svi vozili prvo T4 pa tek kasnije presli na druge motore kod kojih je 95% rucica sa leve strane.... Za cudo nikada nisam imao problem sa tim...vozim T4 desnom rukom a sve ostale motore levom...
kod nas svi ribari sada imaju motore novije generacije i svi voze kontra,tj desnom rukom...nikada mi nije bilo jasno kako to da im je tako lakse ali tako je...

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #10 poslato: 18. Novembar. 2017. / 17:18:17 »
Hvala Budens72. Već sam mislio da sam usamljen primer. :)
Da li se proizvode vanbrodski motori za desnu ruku? Honda, Yamaha....

Van mreže budens72

• NF clan
  • *
    • Carpe Diem
  • Dužina: 10,3m
  • Marina: Dunavac
« Odgovor #11 poslato: 18. Novembar. 2017. / 17:43:59 »
pa ja koliko znam, ne...

Korisni linkovi

Vodostaj