Autor Tema: Led na rekama 2017  (Pročitano 88932 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Led na rekama 2017
« poslato: 07. Januar. 2017. / 11:59:54 »
Moze lako da se desi da ponovo imamo led na rekama kao onomad! Naime , kod Konjskog ostrva se vec stvorio ledeni cep sa obe strane ostrva! Kontaktiran je centar za vanredne situaciji , oni recnu policiju a oni lucku kapetaniju ! Bas tim redom! Pa ce kapetanija da izadje na teren i snimi situaciju . Da ulepsa pricu , brod   Topola je u kvaru tako da cemo led lupati sikirama!

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
Odg: Led na rekama 2017
« Odgovor #1 poslato: 07. Januar. 2017. / 12:14:26 »
Nizak vodostaj ide na ruku stvaranju leda . Kazi do srede ledeni dani , mislim da bi se fomirao znacajni led treba dvadesetak ledenih dana u nizu , valjda ce otopliti ....
Ma i sikirama bi ga razbili kad bi malo vise odgovornosti bilo

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #2 poslato: 08. Januar. 2017. / 20:32:52 »
Ne da će ga biti nego ...

SAOPŠTENJE BRODARSTVU br. 1/ 2017

Obaveštavaju se brodarstva, zapovednici brodova, starešine plovila, preduzeća vodnog saobraćaja, nadležni organi i organizacije vodoprivrede, plovidbeni agenti, marine i nautički klubovi kao i ostali zainteresovani učesnici u plovidbi da se:

Dana 08.01.2017 od 14,00 časova, usled pojave leda i ledohoda u uslovima izrazito niskih temeperatura:

1. Obustavlјa plovidba na celom toku reke Dunav, od km. 845,6 (Prahovo) do km. 1433 (Bezdan), za sve vrste plovnih objekata osim brodova ledolomaca i brodova angažovanih za vanredne situacije spašavanja i traganja od strane nadležnih organa, sve do stvaranja uslova za nesmetanu i bezbednu plovidbu,

2. Nalaže se svim zapovednicima brodova i vlasnicima brodova da svoja plovila sklone u bezbedna privremena skloništa, zimovnike ili luke i pristaništa po odobrenju nadležnih lučkih kapetanija.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #3 poslato: 08. Januar. 2017. / 20:52:34 »
Plovidba je obustavljena i na Savi od 17h. Važi i za čamce.

Van mreže deda

• NF tim
  • *
« Odgovor #4 poslato: 08. Januar. 2017. / 22:32:49 »
Nesto mi nije jasno! Juce u kontaktu sa nadleznima iz gradskog staba je recno ( licno meni) da je brod  Topola u kvaru!! Danas Topola sparta Dunavom i po obecanju nadleznih sutra u podne krece da lomi led u rukavcu kod hotela Jugoslavija!! Opravise li ga carobnjaci ili i nije bio u kvaru!?

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #5 poslato: 08. Januar. 2017. / 22:47:10 »
Kad vlast pita čik nek kažu da je u kvaru. :)
Malo gledam vesti u Madjarskoj. Tamo plove sante. Oni imaju 4 ledolmca u pripravnosti.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #6 poslato: 08. Januar. 2017. / 23:34:28 »
Sava za sada ledi samo u priobalju u zavetrini. Kad stane vetar videćemo. Decenijama led nije bio problem pa se nadam da će tako biti i ove godine. Pratim temp. vode i zimi se ne spušta ispod 4 stepena. Sada je već ispod 2.
Zorter, kako je u Šapcu?

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #7 poslato: 09. Januar. 2017. / 05:20:19 »
Ovde je zaledila 20-ak metara uz obalu, na pojedinim, mirnijim mestima. Inače je temperatura vode oko 2 stepena.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #8 poslato: 10. Januar. 2017. / 01:24:04 »
Ovde je ista situacija. Došao led do pristana. Ali Sava je čista. Nema santi. Samo se svi kormorani sa Dunava preselili. Temperatura vode 2 stepena. Mislim da sam bezbedan. Za sada.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #9 poslato: 10. Januar. 2017. / 01:26:48 »
Na Dunavu druga priča...

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #10 poslato: 10. Januar. 2017. / 12:01:30 »
Nocas Sava sastavila obe obale. Led debeo oko 10cm.

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
« Odgovor #11 poslato: 10. Januar. 2017. / 15:25:48 »
Novi Sad, danas u podne.
Ledohod sredinom reke, obale pod ledom, desna više (jača matica).
Fotografije su sa sa veslaćkog kluba "Danubius", gde se na prvoj fotografiji vidi da je klub izvukao prilazne pontone uz obalu. Nažalost, glavni pristupni ponton je ostao, ostaje samo nada da ga stihija neće povući.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #12 poslato: 10. Januar. 2017. / 19:25:16 »
Danas sam čuo Topolu koja kaže da ne vredi razbijati led. Čim prodje razbijeni komadi se ponovo lede.  Nisam čuo ko je kontaktirao Topolu jer je zvao sa slabije stanice.  Verovatno neko iz Zemuna. Busa? :)
Sava skoro da stoji. I na Dunavu je ista situacija pa razbijeni led ostaje u mestu umesto da otpluta.

Zorter čuo sam da je i kod Mitrovice Sava 100% zaledjena. 
Madjari redovno razbijaju led na Dunavu. Ako kod nas zaledi ceo Dunav a stignu sante iz Madjarske i počne led da se slaže eto belaja. Sante se podvlače i mogu da naprave čep i 4-5m debljine. Tada mora da se razbija zbog opasnosti od poplava a kad ta sila krene eto belaja.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #13 poslato: 10. Januar. 2017. / 20:33:30 »
Sveže vesti:

Na Dunavu, od Bezdana do Zemuna nalazi se ploveći led, kod Pančeva i Velikog Gradišta je ledostaj, na Savi zbog niskog vodostaja priobalni i ploveći led, Tisa i banatski vodotoci su 100 odsto ledostaj, na Velikoj Moravi oko 60 odsto, a na Južnoj Moravi oko 40 odsto je pod ledom.

Ledolomac "Greben" kreće sa predpristaništa prevodnice "Đerdap 1" uzvodno ka mestu Sokolovac, na početnu poziciju za dejstvovanje, kako bi obezbedio kontinualni ledohod nizvodno ka akumulaciji Đerdap.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #14 poslato: 11. Januar. 2017. / 04:35:25 »
Sava je sad i kod Jarka, Hrtovaca, Šapca pa i nizvodno 100% zaledila. Led je debljine od 10cm pa na više. Sva plovila su zakovana. Mene brine ovaj najavljeni nagli skok vodostaja. Ne znam kako će se to odraziti na led i plovila. Da li će led pucati i stvarati ledene blokove koji će da se kreću ili će samo voda izbiti na pojedinim mestima i odmah lediti stvarajući deblji sloj leda. Videćemo. Mi ovde ne možemo ništa uraditi. Prepušteni smo prirodi. uygjnh

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika