Ovo bi i meni znacilo za Z nogu, manje finog cinculiranja koje bas ume da dosadjuje na duzem putovanju, a o "lelujanju" u najsporijem rezimu i da ne govorim. Za najsporiji rezim sam naucio da kompenzujem, a cela je fora da iako brod ima vece lelujanje to "peglas" malim korekcijama volana sa uracunatim kasnjenjem odziva i postignes skoro ravnu liniju, a najcesce ljudi grese sto daju velike rotacije kormilom i onda nastane haos (teorija kaze i da ako se ostavi kormilo ravno da ce brod da leluja oko centra kretanja levo-desno, ali ja nisam to isprobavao). Bas je imao prilike kolega iz marine to da dozivi kad sam mu prepustio kormilo u rukavcu, nije mu bilo prijatno, a ja sam zaboravo u treunutku da ga upozorim na to. Kasnije na vecoj brzini, to postane zanemarljivo. To je izmedju ostalog i nezgodno na izlasku iz rukavca jer kada treba da prodjem kroz suzenje sa plicakom (tada jos podignem trim Z noge za npr 10 stepeni da elisa ne ore po mulju pa je efekat jos gori), uvek se nadje manji camac koji s pravom hoce da prozuji pored jer je brzi, ali ja moram da cinculiram gasom i kormilom da bih odrzao pravac, sto mozda nekome s kim se mimoilazim moze da deluje nekad i bezobrazno ili da mu nije jeasno sta radim, ali jednostavno bez ovakvog nekog leka, ne mogu to bolje.
Meni se bas svidja sto se ne busi kavitaciona ploca, manje potencijalnih problema sa galvanskom korozijom (sa stipaljkom je aluminjum na aluminijum, a ako oba zastitis bojom ili epoksijem ili vec nekim izolacionim materijalom pre spajanja nemas nikakav galvanski spoj, a ako ides srafom kroz plocu onda imas aluminjum na prohromski sraf). Busa, oba mehanizma su na "stipaljku", samo na drugom pise da mozes i da ga usrafis kroz plocu ako zelis (pogledaj slike na site-u proizvodjaca, lepo se vidi da je i prvi na "stipaljke"). Meni drugi recimo ne odgovara (kad bih kupovao gotov) jer pise da je za maksimalni precnik elise od 10 inca, a meni je elisa 19 inca. U svakom slucaju, ovako nesto se svakako da samostalno napraviti i ima dosta resenja da se vidi na internetu, pogotovo kome treba za samo deplasmanski rezim.
Zanimljivo je da je na slikama to stavljano i na duo-prop, kazu da je kod duo-propa znatno manje izrazen taj efekat lelujanja, kao i kad su dve noge na brodu sa kontra rotacijom propelera iako nisu duo-prop (ali to je vec logicno jer je to vec ekvivalent dva kormila).