Možda će vam biti i ovo interesantno, koliko me je koštalo održavanje i radovi na čamcu ove godine. Spisak šta mi je sve urađeno na čamcu:
- Vađenje i spuštanje čamca
- Držanje čamca na nosačima (ne mesto koje je plaćeno kroz cenu marine nego pošto ja nemam prikolicu morao sam čamac da držim na nosačima)
- Pranje čamca nakon vađenja
- konzervacija za zimu (podmazivanje, ispiranje slatkom vodom, ...)
- Pranje čamca pre spuštanja u vodu za sezonu
- poliranje čamca
- Aditivi za gorivo
- zamena impelera
- zamena svih ulja i filtera za ulje
- Zamena dihtunga Z-Noge
- Zamena zink-protektora
- popravka neke klapne (ili sličnog, nisam baš najbolje razumeo) u sistemu za hlađenje
- Jedna ruka anti- algina
- farbanje z-noge
- novi (polovan-star 1 godinu) akumulator 140Ah
- popravak par malih oštećenja na spoljnoj plastici čamca
- zamena obe sajle na motoru (za menjač i gas)
- nekoliko sitnih popravki i radova (zamena vrtilice na sidru, dotezanje mase na akumulatorima, sitni prepravak na tendi)
Ukupna cena, ruke i materijal, je bila 1,300 EUR (orijentaciono: 750 eur materijal + 550 eur ruke). Da samo napomenem da je sve radilo besprekorno i da su svi radovi bili izvedeni bez zamerki sa moje strane i da nisam imao nijedan problem cele sezone!
Možda vam se učini skupim ali znajte da znajući cene u Beogradu, u tzv. "renomiranim marinama", ovo je značajno jeftinije a što je bitnije sve je dobro odrađeno!
Još samo jedna napomena da sve ovo morate dogovoriti značajno unapred, na kraju sezone za narednu sezonu, inače u sezoni ne očekujte brz odziv servisera jer za grke vreme nije nešto oko čega se sekiraju - Ako vam kažu dolazim za 15min odmah ga pitajte koliko njemu traje tih 15min (iz iskustva od sat i po do 2 dana)!!!