|
Forum > Život na brodu
Solarni panel - dobri vilenjak
<< < (2/2)
arsa:
Čovek se uči dok je živ! kijuhzgtf
Što je najgore, video si da kod mene postoji mogućnost "čuvanja" startnog akumulatora, ali sam je ja prenebregnuo i uključio oba smatrajući da se tako u vožnji oba ravnomerno pune. Uz to je bio uključen invertor koji je i sam po sebi potrošač,,,
Najbolje se pamte lekcije naučene na svojoj koži. Ovde je bilo sreće ali, proverićemo sve za sledeći put.
Na žalost, čovek nije uvek u situaciji da reši sve probleme, ali je važno da zna da postoje i treba da se adekvatno pripremi i za te nezgodne situacije.
Ipak, mislim da treba ploviti ...
Brod i ja se tek upoznajemo. Mnogo sam naučio uz njega. Radio sam stvari za koje sam mislio da mi nikad u životu neće trebati...
Ko zna ima neki prst sudbine koji zna zašto je sve ovo dobro.. jhgf
arsa:
I opet se panel pokazao na delu!!! zgfcx
Nedelju dana nisam svraćao na brod zbog nekih obaveza.
Danas odem na lađicu i vidim da nisam isključio struju kada sam zadnji put dolazio. Ništa značajno od potrošača nije bilo uklčjučeno (osim radija). Ipak, bilo je i ledenih noći pa tada može da dođe do izvesnog samopražnjenja akumulatora.
Sa zebnjom dam kontakt i na moje iznenađenje napon uredno stoji na 12 V.
Nisam mogao da verujem. Startujem motor a on upali iz prve. juhgfd
Pustim motor da radi, zahvalim bogu i svetom Nikoli, popijem jedno piće pa odem da prebrišem i poljubim onaj solarni panel koga je, čak i Veca zavolela letos na brodu.
Dakle. Svima koji su u mogućnosti da postave jedan ili više solarnih panela, a do sada ih nisu ugradili, toplo preporučujem da to urade. jhgf
Dule:
I ja imam baš dobra iskustva. Arso, nemoj da isključuješ struju sa broda. Kaljužne pumpe moraju uvek da budu aktivne i spremne za eventualni prodor vode.
arsa:
--- Citat: Dule 23. Decembar. 2013. / 20:15:28 ---I ja imam baš dobra iskustva. Arso, nemoj da isključuješ struju sa broda. Kaljužne pumpe moraju uvek da budu aktivne i spremne za eventualni prodor vode.
--- Kraj citata ---
Hvala na savetu. Razmotriću tu varijantu. Jedino me plaši da neki glodar ne utrči i počne da gricka kablove pa napravi neki spoj i izazove... pu, pu, daleko bilo. jhgfdfc
sale.m 79:
Za to sluze osiguraci
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
|