|
Forum > Život na brodu
Solarni panel - dobri vilenjak
(1/2) > >>
arsa:
Pred 1. maj, na brzinu kupih solarni monokristalni panel od 60 w. Naravno kupio sam i kontroler od 10 A, što je dovoljno za 2 panela od 60 w (ako zatreba).
Panel je postavljen na brod i prilikom prve vožnje me oduševio.
Naime, tokom vožnje, Veca je uključila invertor i isprobavala da li radi televizor. Osim toga radio je jedan frižider na 12 v a stalno je bio uključen i radio.
E kad dođosmo na Male Vode, mi se odmah zapričasmo sa društvom koje je već bilo na obali i stalno se povećavalo desantom sa Dunava. Nakon 3-4 sata, slučajno prođem pored broda i čujem da pišti alarm invertora.
Znao sam šta to znači ... zhgfvcdxs
Pogasim sve, i probam da startujem motor. Neće ni da čuje. Samo ono zimsko, "tak" i kraj.
Na kontroleru piše da je akumulator napunjen samo na 25% kapaciteta.
Iznerviran jako, ostavih sve sa namerom da to rešavam sutra.
Odem na obalu i posle jedno 3 sata kontroler mi je pokazivao da je akumulator 50 % pun.
Probam da startujem motor. Upalio bez problema! Uveče sam bez problema startovao motor. Kontroler je tada pokazivao da je akumulator 75% pun.
Ono što me je oduševilo je to što brod nije bio na direktnom suncu. Panel je bio u šarenoj hladovini i opet je radio dovoljno da ispravi moje brljotine i omogući mi normalnu plovidbu. Pravi, dobri vilenjak... gfvcşxc
maverick:
Kolike su dimenzije panela dfghjhg
arsa:
Kako to, obično biva kad se nešto radi na vrat-na nos, i meni je zafalio onaj čuveni nautički metar dužine. Ovog puta dužine kabla koji ide od akumulatora do kontrolera. Kontroler je trebao da stoji levo od kontrolne table na slici a nužda me je naterala da ga postavim ispod table.
Izgleda šašavo, ali završilo je posao.
Za desetak dana kupiće Arsa druge žice (ako nađe različitih boja), pa će sve uraditi kako treba. jhgf
arsa:
--- Citat: maverick 04. Maj. 2013. / 13:39:51 ---Kolike su dimenzije panela dfghjhg
--- Kraj citata ---
Mav, dimenzije su 830x540x30 mm.
Težina panela je 5,5 kg a jačina (optimalna) je 3,4 A.
Meni se taman uklopio na kabini. Da je širi morao bih da svašta nešto radim. Ovako, što se mene tiče ... rfcdvb
Dule:
Trebalo bi i da si naucio nesto. Startni akumulator uvek mora biti razdvojen od akumulatora za potrosace. Jedna sklopka izmedju njih ce biti sasvim dovoljna da motor uvek bude spreman za iznenadne pokrete.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
|