Autor Tema: Gravitacioni indikator polozaja kormila  (Pročitano 11842 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bora 3
  • Dužina: 9m
Gravitacioni indikator polozaja kormila
« poslato: 24. Mart. 2016. / 15:46:20 »
  Da li neko zna ili je video da li ovo ima da se kupi negde kod nas, mozda u nekoj auto ili nautickoj radnji, buvljaku ili negde slicno?

Evo primer slike, a na prikazanom video klipu se vidi na oko 0:40 kako tacno radi.

Hvala

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Odg: Gravitacioni indikator polozaja kormila
« Odgovor #1 poslato: 24. Mart. 2016. / 18:52:13 »
Kod nas ga nisam video a ja sam ga upravo kupio u SVB-u, mozda da ga narucis: https://www.svb24.com/en/rudder-position-indicator.html

Ili da vidis preko Tehnonautike kod Buse.

juhgfd

zankiki

• Gost
« Odgovor #2 poslato: 25. Mart. 2016. / 08:09:48 »
Kako ovo uopšte radi? Može li na svako kormilo?

Van mreže joja

• NF clan
  • *
« Odgovor #3 poslato: 25. Mart. 2016. / 09:33:41 »
Verovatno u sebi ima teg i spiralnu oprugu/ ili dve kao kontru/...kad vrtis kormilo navijas je ili odvijas...kazaljka pokazuje koliko si je napeo...pretpostavljam.. onda moze na svako kormilo...

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
« Odgovor #4 poslato: 25. Mart. 2016. / 09:59:09 »
  Hvala Sceko. Obzirom koliko je jednostavna naprava, pomislio sam mozda je neko negde video kod nas. Po toj ceni, a i po fizickom izgledu svakako mislim da nece ni carina nista da se ugradi, mada meni to deluje kao nesto sto treba da kosta 5eur.

Da, moze na svako kormilo, samo se zalepi ili jos bolje stavi na cicak jer ako je hidraulicno kormilo, vremenom moze malo da pocne da odstupa, pa to daje opciju da se koriguje greska, a kod mehanickog moze trajno da se zalepi. Jedino nije primenljivo ko ima dva kormila, npr u kabini i na flybridge-u. Po meni super alternativa za one precizne i skuplje senzore sa sajlom, osim ko zeli autopilot da ugradi, onda nema izbora (oni "nikad" nemaju gresku pozicije i imaju elektonski izlaz).

Meni se cini najkorisnijim kad budem trebao tek da krenem, posto ne vidim sa upravljackog mesta Z nogu u kom je od prilike polozaju, nakon toga, znacu vec i po osecaju gde se nalazi. Na gumenom camcu sam uvek video u startu kako mi stoji vanbrodski motor, ovako cu morati da prosetam preko par prepreka ili da brojim okretaje volana pa mi se ta spravica cini korisnom.

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
« Odgovor #5 poslato: 25. Mart. 2016. / 10:10:15 »
  Mislim u stvari da ne moze da radi jedino ako imate kormilo postavljeno potpuno horizontalno, zbog pravca delovanja gravitacije.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #6 poslato: 29. Maj. 2016. / 13:30:52 »
Ugradjeno juce. Prvi utisci su povoljni videcemo za dalje.

Pozdrav.

Van mreže oblak

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bayliner 2556 flybridge
  • Dužina: 25ft
« Odgovor #7 poslato: 29. Maj. 2016. / 22:37:39 »
gde si ga nabavio? Koliko kosta? jel precizan?
Zvoni, kucanje ne radi

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #8 poslato: 30. Maj. 2016. / 08:45:03 »
gde si ga nabavio? Koliko kosta? jel precizan?

Kupljen je ovde: https://www.svb24.com/en/rudder-position-indicator.html - cena 29.95 EUR

Da li je precizan? Pa sad ako misliš da li pokazuje ugao pod kojim je okrenuto kormilo ili z-noga to ne pokazuje ali pokazuje stranu na koju je okrenuto i relativnu veličinu otklona (crtica je bliže ili dalje od sredine).

Samo pazi ovo nije naprave za one koji imaju duplo komandovanje (sa dva mesta) jer on pokazuje samo otklon "volana" na koji je montiran (mislim da je max. 3 kruga) a nema nikakvu direktnu vezu sa samim kormilom ili z-nogom!

Ono što je meni bilo bitno je da trpi i nagnute "volane" a ne samo vertikalne jer ja sa dodatkom platforme pozadi nema šanse da vidim nogu niti na koju je stranu okrenuta a sam volan mi je podesiv pa me je to brinulo da li će da radi i za sada je OK.

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
« Odgovor #9 poslato: 30. Maj. 2016. / 09:05:31 »
  Sceko, odlicno. Izvesti o utiscima i nakon duzeg vremena koriscenja, posebno me zanima da li vremenom pocne malo da gresi i mora da se koriguje, posto sigurno imas hidraulicno upravljanje.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #10 poslato: 30. Maj. 2016. / 09:23:13 »
  Sceko, odlicno. Izvesti o utiscima i nakon duzeg vremena koriscenja, posebno me zanima da li vremenom pocne malo da gresi i mora da se koriguje, posto sigurno imas hidraulicno upravljanje.

Nidžo, ne razumem kakve veze ima hidrauličko upravljanje sa ovom čisto mehaničkom napravom. On samo registruje okretanje volana i ništa više. Ako misliš da se hidrauličko upravljanje vremenom malo razdesi, recimo kod mene je za apsolutno pravo volan okrenut za jedno 20 stepeni u desno, on nije baš toliko precizan mada se vidi mali otklon, to više vidiš kombinacijom njega i volana.

Kažem mene će više zanimati kako će se ponašati jer meni volan nije vertikalan nego je nagnut pod nekim uglom (kao u automobilu). Za sada je dobro ali da li će tako i ostati videću pa javljam.

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
« Odgovor #11 poslato: 30. Maj. 2016. / 09:52:47 »
  Da, u pravu si, mislio sam da se hidraulicno upravljanje malo razdesi vremenom, nisam se dobro izrazio.  juhgfd U svakom slucaju, i tu "novonastalu gresku" pokazivanja je lako kompenzovati na ovoj spravici ako je postavljena na cicak, jer odlepis sa cicka, izvrsis rucno korekciju kazaljke i vratis na cicak. Vise me zanima ako se to i desava, koliko je to cesto, da li je to znacajan otklon ili za koje vreme postane znacajan otklon. Zanima me i zbog samog rada hidraulicnog upravljanja, ne samo zbog pokazivaca.

Mislim da ti taj nagib volana ne predstavlja nikakav problem, pogotovo ne sa vremenom. Imao bi problem da je od starta toliki nagib da vec tesko ide ili se ne pomera, ovako kao na slici ako ti radi, "uvek" ce da radi, znaci da mu je pod tim nagibom deo gravitacione sile koju dobija dovoljan za rad. Uostalom, testiraj rukom, skini sa volana, i rotiraj ga rukom pod razlicitim nagibima i videces gde je granica kada prestaje da radi ili ne radi dovoljno dobro.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #12 poslato: 30. Maj. 2016. / 16:41:48 »
Na hidraulicnom upravljanju mogu se desiti promene dok se ne izbaci vazduh iz sistema, ili ako neki dihtung na pumpi ne zaptiva pa se oseti da preskace. Zbog tog preskakanja mislim da ovaj uredjaj nece dobro raditi na hidraulici.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #13 poslato: 30. Maj. 2016. / 17:14:51 »
Moj camac je star 11 godina. Do sada (da kucam u drvo) nisam imao problema sa servo upravljacem. Ta mala razlika koja se pojavila ne utice bitno ni na sta tako da je upotreba ovakvog uredjaja sasvim u redu. Druga stvar je da moj volan nije simetrican po svim osama (samo po verikalnoj) pa je i svako odstupanje vidljivo. Kod simetricnih volana mozda moze da bude problema.

Ima i boljih modela ovakvih pozicionera kao sto je ovaj (bas na simetricnom volanu):

Ali ja ih nisam pronasao u prodavnici. Prednost mu je logicnije pokazivanje i lakse podesavanje (korekcija).

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
« Odgovor #14 poslato: 31. Maj. 2016. / 08:26:20 »
  Mene samo zanimalo statisticki, npr posle 5 dana/mesec/pet meseci/godinu dana ne pokazuje mi vise centar na pokazivacu kad je Z noga/kormilo na centru, malo pobeglo upravljanje, a utoliko je interesantniji podatak sto Sceka ima taj sistem 11 godina, idealno bi bilo da imamo i na nekom novom (identicnom) camcu radi poredjenja.

Sto se tice primenljivosti to nije problem kad je u napred poznata cinjenica da ce doci do odstupanja jer nakon sto prodje odredjeno vreme i nisi zadovoljan pokazivanjem pokazivaca, postavis nogu na centar (mimo pokazivaca, pomoc prijatelja pozeljna), odlepis pokazivac, rukom ga okrenes da pokazuje centar i zalepis opet pokazivac na volan (vec pomenuta primena cicak trake radi jednostavnosti montaze/demontaze). Jeste manje elegantno od ovog na poslednjem snimku, koji ima i mogucnost kompenzacije kada je montiran, ali efekat je identican.

Ako postoji npr problem preskakanja, bice kraci period izmedju korekcija od uobicajenog, a to ujedno i signalizira korisniku da nesto potencijalno nije u redu sa sistemom i da bi trebalo da uradi proveru sistema.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika