Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
16. Septembar. 2026. / 21:51:11
Početna
Pomoć
Portal
Foto albumi
Pretraži
Statistika
Prijavljivanje
Registracija
Nautički forum
»
Forum
»
Uobicajene teme
»
Opšta diskusija
»
Transfer plovila - za i protiv
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi dole
Autor
Tema: Transfer plovila - za i protiv (Pročitano 7484 puta)
0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.
Dule
NF tim
DIVAS
Brod tip: RML
Dužina: 19,5 m
Osp: Skipper 100 bt
Transfer plovila - za i protiv
«
poslato:
13. April. 2015. / 00:08:09 »
Taman sam rešio da samo pratim ovu temu kad...
Zorter kako to misliš "bilo ko"?
Treba sa nekim deliti dobro i zlo mesec dana na par kvadrata. Treba neko tebi ili ti nekom nepoznatom da poveriš život. Obojici vlasnik treba da poveri plovilo na reč da će ga u komadu isporučiti.
Nije stvar u GPS-u, hrani i piću.
Ja lično bih radije more gledao iz autobusa nego sa palube pod tim uslovima.
Na takav put bih išao isključivo sa nekim sa kim sam proveo mnogo vremena i ako tačno znam kako će se ponašati u odredjenoj situaciji. Čak i da se ne plovi nego da se ide automobilom.
Sapleteš se i polomiš GPS ... kako će reagovati vlasnik jedrilice?
Ispovraćaš se po tepihu, ukradu ti pomoćni čamac, sipaš vodu u rezervoar za gorivo, zaboraviš da ugasiš plinski rešo, iščupa se ograda kada se uhvatiš za nju... ko plaća štetu? Naravno, niko neće to uraditi namerno ali može da se desi. Ipak si na tudjem plovilu koje ti je povereno na reč. Niti poznaješ gazdu niti poznaješ plovilo. Mesec dana treba da razmišljaš gde da sedneš, gde da staneš, šta da pomeriš a šta ne. I to je zadovoljstvo? Nemaš slobodu koju imaš na svom plovilu i ne možeš biti opušten.
Takve stvari se istrpe samo za platu ili si mazohista.
Svako od nas je bio na tudjem plovilu bar na kratko i poznat mu je osećaj.
Evo, mogu da iznesem lični primer.
Na Nemu sam presvlačenje sedišta platio 100 evra. Posle tri dana mi je pao žar sa cigarete i progoreo ga je. Crna rupa na sred sedišta. (sad Novus mora da je maskira
) Istina, morao sam da trpim Sanjine prozivke ali to je bilo sve.
Da mi se to desilo na tudjem plovilu... da li bih mogao tako da se ponašam ili bih se osećao obaveznim da platim štetu? Kako bi se to rešavalo u konkretnom slučaju? Ako bi vlasnik jedrilice tražio da mu platim štetu ja bih mogao da se izvlačim argumentima da ionako besplatno fizikališem na plovilu a uz to je i hrana loša. I eto svadje ili rasprave. Ko je u pravu rešavala bi motka ili sud.
Ne preterujem.
Sve to može da se desi i zato je preporučljivo napraviti
ugovor
a ne dogovor sa vlasnikom pre ukrcavanja.
Nije mi namera da utičem na bilo čije odluke. Samo iznosim svoj stav po pitanju ovakvih ponuda.
Sačuvana
zorter
NF tim
Zorter
Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
Dužina: 8,5m
MMSI: 912790007
Osp: UMČ
Odg: Transfer plovila - za i protiv
«
Odgovor #1 poslato:
13. April. 2015. / 07:52:45 »
Možda sam se i ja loše izrazio sa "bilo ko". Mislio sam na to da može i neko sa dozvolom UMČ, znači neko ko zna šta je voda, a ne skiper u pravom smislu te reči.
I naravno za sve što si rekao si potpuno u pravu. Svi smo razmišljali pozitivno i niko, verujem baš niko, nije imao na umu ovakve, loše, situacije. Ni meni nije bilo svejedno kad si mi poverio upravljanje brodom Nemo i to samo na nekoliko kilometara, a još si ti bio prisutan pa bi video da li je šta uradjeno namerno ili slučajno.
Naravno da na tudjem ništa nije kao na svom plovilu. Vlasnika ne poznajem od ranije. Samo smo se upoznali i "proturili" par rečenica pa ne mogu reći ništa o njemu i njegovim reakcijama ako bi se nešto desilo.
Sačuvana
ljuba015
NF clan
Aleksandar
Brod tip: deplasmanski recni,samogradnja
Dužina: 10met.
«
Odgovor #2 poslato:
13. April. 2015. / 14:26:25 »
Ipak moram da se javim. Kako Dule razmišlja u životnim situacijama bi trebalo veoma često da pravimo ugovor ako negativno razmišljamo.
Naprimer, - povedeš prijatelje na vikend plovidbu... E sad, šta sve može nedaj bože da se dogodi... Naravno trebalo bi ugovor? Ako u negativnom konteksu postavljamo bilo šta u životu, ima obrazloženje da treba ugovor.
Znate li koliko ljudi po svim svetskim marinama čekaju jedrilice, ističu oglase, gde se nude da budu članovi posade do nekog odredišta. I to funkcioniše, naravno bez ugovora.
Dule se opet prebacio na profesionalnu uslugu skipera. To, o mogućoj šteti na jedrilici, uvek postoji verovatnoća, ali razmišljati da bi vlasnik tražio oštetu je van svake pameti, pogotovo kada se zna u kojoj je ulozi i kojim se povodom ukrcao na plovilo.
Pozajmiš auto,- ugovor. Odeš prijatelju da pomogneš da uradi neki posao, a šta ako se povrediš, ili mu pokvariš neki alat- opet ugovor ... i tako nebrojeno situacija.
Drugi je problem srodne duše. To se kroz sam razgovor pre polaska može proceniti da li će jedan drugom odgovarati. To, da bi samo sa nekim koga dugo poznaješ mogao da ploviš na duže, uopšte nije pravilo. Eto, Mladen Šutelj kada je krenuo preko Atlantika sa dva svoja druga koji su bili drugovi od detinjstva i ... napustili su ga, - već u Sredozemlju, nisu se složili, - pa je sam prešao Atlantik.
Sačuvana
stvlada
NF clan
Brod tip: sunbird corsair 198
Dužina: 6.00
«
Odgovor #3 poslato:
13. April. 2015. / 18:35:10 »
Posto zorter sve zna i iskusan je recni vuk,moze i da se oproba da bude i morski i onako je to sve luk i voda.
Sačuvana
zorter
NF tim
Zorter
«
Odgovor #4 poslato:
13. April. 2015. / 19:40:58 »
Da nemam ugovorene obaveze svakog vikenda rado bih isao. Razmatrali smo i tu opciju ali na moju zalost ove godine nije izvodiva.
Sačuvana
Trapper
NF clan
Brod tip: Feretti
Dužina: 12 m
Marina: Poreč
«
Odgovor #5 poslato:
08. Januar. 2016. / 12:08:43 »
Ovo je sigurno tema koja je po početku već okončana, ali nije na odmet da potvrdim neka razmišljanja ovdje već iznesena i neke koja nisu iznesena.
I . transfer broda od luke do luke je posao koji se plaća
II. Skipper se mora uvjeriti u ispravnost plovila i njegovu registraciju po kojim područjima plovidbe je registriran , ovaj tip plovidbe je off shor i brod kao takav mora tako biti i opremljen.
III. Posadu u transferu bira skipper, ako je nasljeđena to je dodatna premija skipperu za transfer i brod mora imati uredne čarter vinjete.
IV. U ugovoru mora jasno naznačeno da vlasnik plovila i posada predaju plovilo bez skrivenih skladišta,a ako ih i ima moraju se naznačiti i moraju biti prazna. ( može se desiti da je u brod ugrađena droga, oružje ili sl. ) Iz Turskog zatvora se ne izlazi ispod 20 g.
V. Vlasnik mora imati nekoliko polica osiguranja kako vrijednosti tako i štete.
VI. Garancija skippera da neće napustiti plovilo ili ako to bude morao da će osigurati zamjenu .( napušteni brod se pljeni)
VII. Popis imovine skippera koju on unosi na brod, komisijski utvrđenu i ovjereno od carine ( skipper provijant). ( da kasnije se ne bi ustanovilo da je skipper uneo ne dozvoljenu robu zbog koje se pljeni brod i onda skipper plaća brod koji je zapljenjen) U biti vlasnik ili vlasnici nađu sigurnog kupca.
VIII. Skipper može zahtijevati da na brodu bude titular vlasnika, opunomoćenik vlasnika, ali to ga ne oslobađa odgovorenosti.
Malo se piše o tim prevarama, kada ljudi željni avanture i lake zarade spojene sa uživanjem nasjednu. Zaplijenjenih brodova po Grčkoj i Turskoj koliko Vam srce želi. "Skipperi" po zatvorima , a roditelji plaćaju ogromne svote.
Dovoljno je da u turskoj blokiraju plovilo na privezu zbog eto male sumnje ili ne razumjevaniju u sporazumijevanju na 30 dana i da se troškovi popnu na svemirsku cijenu.
Mislio sam da dosta toga znam, ali shvatio sam da jako puno toga ne znam. Nikada više ne bi vršio transfer preko Turske i Grčke. Jednostavno nema tih para.
Tu sam malo samo okrznuo temu kao skipper.
Svako ko ima brod ili ga je gradio , svjestan je da ga skipper za dva dana po prijemu ne može upoznati, a tog mora biti svjestan i skipper.
Sačuvana
Nema glupih pitanja, ali odgovora
Dule
NF tim
DIVAS
«
Odgovor #6 poslato:
09. Januar. 2016. / 00:33:00 »
Da, idilično putovanje može lako da se pretvori u veliki problem.
Zato je meni uvek neprihvatljivo da vlasnik traži nekoga da mu prebaci plovilo a da sam ne bude prisutan. I još da ne plati tu uslugu. Ispada kao da on nekome čini uslugu time što će mu omogućiti da plovi morem i vidi nevidjeno.
Jeste izazovno ali i rizično. Najveći rizik je to što ponudu prihvataju oni kojima je to prvo takvo putovanje i uglavnom bez iskustva sa jedrima. Tudjim plovilom u nepoznato.. Još je čudnije da se to radi iz prijateljskih razloga. Prijatelj sa nekim koga površno znaš? Ili ono... "prijatelj mog prijatelja bi da pretera jedrilicu..." .
Prijatelja zoveš da provede nedelju dve na plovilu sa porodicim i da uživa. Sve ostalo je traženje besplatne radne snage.
Sačuvana
Dule
NF tim
DIVAS
«
Odgovor #7 poslato:
09. Januar. 2016. / 00:54:06 »
Imam jedan svež primer.
Kupio čovek gliser od 10m u Beogradu. Ima vikendicu u Crnoj Gori i tamo provodi godišnji odmor. Uradio ovde servis i navodno sve ok. Dogovori se da mu gliser odšlepaju do Jadrana a da moj drug isti prebaci od mešta spuštanja u more do tog mesta u Crnoj Gori. Kad su krenuli saznali su da ne mogu preko Crne Gore već da moraju preko Hrvatske. Mesto spuštanja Split.
Spuste oni gliser i moj drug ode u kapetaniju da prijavi putovanje. Tamo celodnevna muka. Ne važi dozvola za upravljača. On pokaže skippersku. Važi ali mora original a ne fotokopuja koju je poneo "za svaki slučaj". Ni plovidbenu lučke vlasti ne priznaju. Još se i podsmevaju što je štampana na čirilici a podaci ukucani latinicom. Kažu... eto kakva vam je neozbiljna država i mi to treba da prihvatimo.
Slobodno proverite u svojoj plovidbenoj.
Nekako je uspeo da ih ubedi da ga puste ali je imao neprijatnosti i kod izlaska iz Hrvatskih voda. Morao je opet da moli.
Uz put mu je otkazao jedan motor pa je plovio 15 km na sat. Otkazala je i navigacija. Putovanje se oteglo.
Vlasnik je na kraju bio nezadovoljan i ljutio se što se kasni, što se potrošilo više goriva nego što je potrebno... Naravno, on nije prisustvovao driblingu lučkih vlasti niti se preznojavao na moru zbog otkazivanja motora i navigacione opreme.
Da li je kriv vlasnik ili onaj ko je prihvatio da plovilo prebaci iz luke u luku, samo da bi sinu pokazao kako izgleda plovidba po Jadranu, teško je presuditi.
Sačuvana
Trapper
NF clan
Brod tip: Feretti
Dužina: 12 m
Marina: Poreč
«
Odgovor #8 poslato:
09. Januar. 2016. / 15:50:43 »
Tema je poučna radi mladih i njihovih roditelja. Stručnjak se svega boji ,a ne stručnjak ničeg. Gnjavaža sa ljudima koji obuku uniformu i treniraju strogoću, još se nekako i preboli. Međutim prevare lakomislenih su takve kakve ni zamisliti si čovjek ne može. U pitanju je sprega svih u tom lancu. Priču uglavnom započinju svi na isti način, bogati prdonja treba da mu se brod prebaci ili vrati jer on je bla , bla, bla . Nadobodni "skipper" prihvaća varijantu transfera, na granici se pronalazi roba u plovilu ne dozvoljena roba i to ona za koju se sjedi minimalno 10 g. Policija i carina ne pozna vlasnika, ali zna "skippera" koji odlazi u zatvor. Sada nastupa pritisak na sve . Tužba vlasnika prema "skipperu", Tužba za povrat naplatu imovine kao i izgubljena dobit, pritisak na roditelje ili obitelj, da moraju oni platiti brod. Sudovi traju po nekoliko godina, izvući se je jako teško iako je nevin, pometnut je pomno planirana prevara od možda milion Eura u sprezi su svi na suprotnoj strani. Mladjani "skipper" je u problemima koje ni zamisliti nije mogao prije svoje plovidbe. Tu se naglo izgube "prijatelji" "poznanici" Ovo je jedan od slučajeva nisam baš previše ga detaljno opisao, ali mogao bi do u detalje.
Ova prevara je za nas na ovim prostorima nova, to rade sa dobro biranim studenitima čiji su roditelji lovaroši i autima tipa Ferari treba prevesti do Rima i sl. a sa brodovima su perfidniji i nemilosrdinijiTako da se od prijevoznika brzo postaje kupac jako skupog broda.
TRoškovi marina, ležerina i slično se penju u svemirske granice, brod je operušan nemoguće je dokazati bilo što , a vlasnik tvrdi je ja sam njemu s povjerenjem dao brod to je istina , ali mu nisam dozvolio prijevoz "robe" niti da je za to imao pojma.
Sačuvana
Nema glupih pitanja, ali odgovora
Dule
NF tim
DIVAS
«
Odgovor #9 poslato:
09. Januar. 2016. / 22:30:35 »
To sa drogom se nama neće desiti jer plovila odavde putuju u smeru suprotnom od smera kojim putuje droga a nema ni jahti koje vrede milione. Ipak treba biti oprezan jer mi svoja plovila koja vrede sto puta manje volimo sto puta više pa zaboli kad se ošteti ili nešto pokvari. Očas posla dodje do svaljivanja krivice i neprijatnih scena.
Sačuvana
zorter
NF tim
Zorter
«
Odgovor #10 poslato:
09. Januar. 2016. / 23:29:05 »
A i nema cestih zahteva i potreba za trajno premestanje plovila.
Sačuvana
Dule
NF tim
DIVAS
«
Odgovor #11 poslato:
09. Januar. 2016. / 23:32:24 »
Tačno ali nije loše izneti i loša iskustva. Neznanje kao olakšavajuću okolnost zakon ne poznaje.
Sačuvana
zorter
NF tim
Zorter
«
Odgovor #12 poslato:
10. Januar. 2016. / 08:55:16 »
Razne situacije postoje. Kako lose tako i dobre. Eto, Zica i Sale nisu sa Miljanom potpisivali nikakav ugovor i sve se lepo zavrsilo. Kad je vlasnik broda ujedno i kapetan (bez obzira ko stoji za kormilom) on je taj koji odgovara za sve. U onoj temi se trazio neko ko zna i zeli da plovi jer je vlasnik bio prisutan a nema mnogo iskustva, a i ne samo to, vec da ima i drustvo na brodu, da ne bude sam. Uvek treba nesto dodati, pripremiti, pomoci.... Uglavnom, i ta prica se dobro zavrsila a oni koji su isli imali su lepo iskustvo i dozivljaj.
Nije uvek sve tako crno. Ovde se prica o mogucim situacijama a ne o stvarnim. U pitanju su bili poznanici i prijatelji sa potrebnim jos jednim clanom.
To bi bilo kao da ja treba da prevezem moju ladju (da imam pravu ladju, ne mislim na ovo sto imam) u Grcku i pitam tebe Dule da li bi isao sa mnom. Imam nesto iskustva ali ni za mali prst u odnosu na tebe. Treba li mi da pisemo neki ugovor? Treba li da pitam koliko kosta tvoje prisustvo na brodu? Naravno, ja sam vlasnik, ja sam zvanicni skiper (za sve vlasti i sve granice) ali bi ti uvek bio tu da preuzmes kormilo ukoliko dodje do situacije u kojoj ja ne mogu da se snadjem ili treba da odmorim. I Sale i Zica su preuzimali kormilo kad je Miljanu treablo malo sna. Da li bi ti sedeo skrstenih ruku na nemirnom moru a treba izaci napolje da se neki teret priveze ili bi pustio da ja pustim kormilo i izadjem da to uradim. Ako ne bi izasao bar bi preuzeo kormilo a ja uradio potrebno. Nekad je potreban i neko treci da pritekne u pomoc. O tome je bilo reci. Inace, i ja se slazem u svemu sa vama kad su u pitanju nepoznati ljudi ili vlasnik nece da ide na put. E to je "glava u torbi" i tada treba sve da se stavi na papir.
Da bi ova tema imala smisla mora se navesti svaka situacija detaljno da bi mogli polemisati sta je korektno a sta ne. To je moje misljenje. Ne znaci da sam u pravu ali ja tako vidim problematiku prebacivanja plovila od mesta do mesta bez obzira da li su u pitanju jedna ili vise drzava.
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #13 poslato:
10. Januar. 2016. / 10:15:09 »
Kako stoji stvar sa kopnenim transportom? Nisam cuo (bar do sada) za neka losa iskustva u stilu napred navedenih.
Sačuvana
Dule
NF tim
DIVAS
«
Odgovor #14 poslato:
10. Januar. 2016. / 10:18:32 »
Ja sam naveo jedan primer u prethodnim postovima. Vlasnik je lagodno avionom otputovao do Crne Gore a gliser i probleme prepustio nekome ko mu je verovao da je sve ok da se bori i sa vlastima i sa neispravnim plovilom. A dobro se znaju. Kako ima sve više skupih plovila koja su samo statusni simbol biće sve više takvih ponuda.
Sačuvana
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi gore
Nautički forum
»
Forum
»
Uobicajene teme
»