Autor Tema: Agregat na brodu  (Pročitano 19572 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Samogradnja
  • Dužina: 10m
  • Marina: Gradska
  • Osp: UMČ
Agregat na brodu
« poslato: 26. Decembar. 2015. / 15:00:05 »
Da li bi mogao agregat Honda EU20i da potera Beko frizider od ~80l, ima ga po relativno pristupacnoj ceni a po dimenzijama bi mi seo u kabini ko d**e na nošu.

I pored solara smatram da se agegat mora imati, serija oblačnih dana i eto problema.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
Odg: Agregat na brodu
« Odgovor #1 poslato: 26. Decembar. 2015. / 17:04:58 »
Ako je bar 1000W .... moze. Samo koliko je isplativo. Koliko goriva potrosi za sat rada a ne bi mogao ni smeo da ga gasis bez obzira da li radi motor frizidera ili ne. Bolje je resenje da frizider pogonis preko akumulator/inverter a da agregat palis kad se istrose akumulatori.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #2 poslato: 26. Decembar. 2015. / 18:22:08 »
Zapravo sam na to i mislio, da bude u rezervi. Inače ovaj agregat ima 1600W garantovanih, troši oko 0,3l/h što nije strašno.

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
  • Navika ili lep gest "ulovio pa pustio-ne postoji"
    • NEMO
  • Brod tip: Carver
« Odgovor #3 poslato: 27. Decembar. 2015. / 10:51:52 »
Nije tema za agregate ali jeste za frizidere  cvbgfd

Elem, da li bi mogao agregat Honda EU20i da potera Beko frizider od ~80l, ima ga po relativno pristupacnoj ceni a po dimenzijama bi mi seo u kabini ko d**e na nošu.

I pored solara smatram da se agegat mora imati, serija oblačnih dana i eto problema.

Gde ima tih Hondi po relativno pristupacnoj ceni?

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #4 poslato: 27. Decembar. 2015. / 14:17:21 »

Gde ima tih Hondi po relativno pristupacnoj ceni?

Ponekad na ebay-u a inace im je svugde cena manje vise ista (visoka)!

Cena EU10I od 1kW je oko 800 EUR za benzin i oko 1,400 EUR za gas - to su najnize cene koje sam video u prodavnicama.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #5 poslato: 27. Decembar. 2015. / 15:37:08 »
A i vrede brate sve pare...

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
  • Navika ili lep gest "ulovio pa pustio-ne postoji"
    • NEMO
  • Brod tip: Carver
« Odgovor #6 poslato: 27. Decembar. 2015. / 22:04:40 »
Ponekad na ebay-u a inace im je svugde cena manje vise ista (visoka)!

Cena EU10I od 1kW je oko 800 EUR za benzin i oko 1,400 EUR za gas - to su najnize cene koje sam video u prodavnicama.

To i ja znam ali Ljuba mozda zna nesto vise?

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
« Odgovor #7 poslato: 28. Decembar. 2015. / 01:53:49 »
Pre nekoliko godina bio je momak u Bg. koji je donosio Kipor agregate za nautičare iz Nemačke. To je kopija Honde i bila je znatno jeftinija od Honde (i ova je nešto jeftinija, bez transporta.)  Treba malo tražiti po nemačkim sajtovima, možda se nešto i nadje povoljnije.

http://www.ebay.com.au/itm/KIPOR-GS1000-1-0KVA-DIGITAL-SILENT-INVERTER-GENERATOR-/311488320385?lgeo=1&vectorid=229515&rmvSB=true

http://www.amazon.co.uk/KIPOR-1000-230V-Petrol-Generator/dp/B0023R87W6

zankiki

• Gost
« Odgovor #8 poslato: 28. Decembar. 2015. / 08:36:19 »
Ja sam jedno vreme razmišljao o agregatu, ali mi do sada nije bio potreban.
No, kako ubacujem frižider na struju umesto plinskog, možda ponekad i zatreba. E sad, da li mi je potreban, pošto imam brodski motor, koji predpostavljam da puni dosta više nego vanbrodski.

Kako da proverim kolika je snaga punjenja koju imam na brodu? Jer ako će mi zatrebati samo par puta u godini, lakše mi je da upalim motor na sat vremena, nego da vučem za sobom agregat.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #9 poslato: 28. Decembar. 2015. / 09:56:49 »
Ja na mom camcu imam pokazivac punjenja a kako imam i Garmin 420s postavio sam i pokazivanje napona na njemu tako da imam podatak o punjenju (u vožnji) tako i podatak o stanju akumulatora kada stojim, takođe sam postavio alarm na 12.2V da me upozori da je akumulator prazan.

juhgfd

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #10 poslato: 28. Decembar. 2015. / 11:38:10 »
To i ja znam ali Ljuba mozda zna nesto vise?

Ima da se nađe po oglasima a video sam ga i na Bubnju (buvljak), polovni. Našao sam jedan za 550e ali se dvoumim, ipak je to polovno mada kod nas ni radi nego stoji za nedaj Bože. Kontaktirao sam i tog što donosi Kipor, kaže da ih jedno vreme nije bilo u Nemačkoj (ili bar tamo odakle ih vuklja). S druge strane pročitao sam da Kipor više ne ugrađuje Hondina rešenja jer su izgubili neki spor oko patenata.

Inače smatram da ga treba imati, možda ne neki tako skup ali svakako može zatrebati.

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
    • za sada bez dobrog imena
  • Brod tip: shetland  760
  • Dužina: 7,6
« Odgovor #11 poslato: 28. Decembar. 2015. / 11:52:54 »
Pa ima ovih malih dvotaktnih od kilovat ili devetsto vati sad kostaju sedamdeset osamdeset ewra imaju i izvod 12volti..za nekoliko sati godisnje vise nego dobri..  Honde su vrh  ali drpe ti ga sa camca da se ubijes..

zankiki

• Gost
« Odgovor #12 poslato: 28. Decembar. 2015. / 12:54:51 »
Ja na mom camcu imam pokazivac punjenja a kako imam i Garmin 420s postavio sam i pokazivanje napona na njemu tako da imam podatak o punjenju (u vožnji) tako i podatak o stanju akumulatora kada stojim, takođe sam postavio alarm na 12.2V da me upozori da je akumulator prazan.
 juhgfd

Šta ti je to pokazivač punjenja? Imam i ja voltmetar, i to je ok, ali me zanima kako da proverim snagu samog alternatora?
Recimo, ako alternator daje 20A, znači da za 2.5 sati napuni akumulator od 100A koji je prazan...

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #13 poslato: 28. Decembar. 2015. / 13:21:35 »
Šta ti je to pokazivač punjenja? Imam i ja voltmetar, i to je ok, ali me zanima kako da proverim snagu samog alternatora?
Recimo, ako alternator daje 20A, znači da za 2.5 sati napuni akumulator od 100A koji je prazan...

Pardon pogresno sam se izrazio - Voltmetar mi je ugradjen u camac tako da meri isto sto i Garmin, nema amperaze.

juhgfd

zankiki

• Gost
« Odgovor #14 poslato: 28. Decembar. 2015. / 13:58:20 »
Ja imam i merač potrošnje u A, ali je pitanje kako proveriti kojom snagom alternator puni?
Na alternatorima za kola uglavnom piše 90A, 100A, 120A... Na ovom ne piše ništa.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika