Autor Tema: Problemi sa Selvom 35hp (2T)  (Pročitano 6910 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
Problemi sa Selvom 35hp (2T)
« poslato: 21. Avgust. 2015. / 11:25:57 »
Potrebne su mi bobine za Selvu. Ukoliko mi maverick ne nadje molio bih za bilo koji info gde bih mogao naći. Mogu i polovine i nove

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
Odg: Problemi sa Selvom 35hp (2T)
« Odgovor #1 poslato: 21. Avgust. 2015. / 21:56:23 »
A evo zasto. Pregledan karburator, pumpa za gorivo, svecice nove, karike dobre(kompresija po cilindrima je 9,50; 9,75, a motor i dlje radi ovako

Zna li neko u cemu moze biti problem. Na auspuh izlazi mnogo goriva i pravi veliku mrlju u reci. Varnicu ima na svecicama ali izgleda da nije dobra. Ravnomerna je, plava ali i dalje ne znam pravi problem. Ovaj motor nema platine ni elektroniku vec CDI paljenje. Od ona tri namotaja sa slike dva sluze za svetlo ili punjenje akumulatora a treci daje pobudu bobinama inema stelovanja ni sta da se potrosi kao kod platina. Sudeci po nazivu trebali bi da negde bude i kondenzator ali ja ga nigde ne vidim.
Svaka pomoc bi mi dobro dosla.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #2 poslato: 23. Avgust. 2015. / 08:45:11 »
Zaboravio sam napomenuti a možda se ne vidi dobro na snimku, pored dima koji izlazi iz vode kroz auspuh puno dimi i iz otvora gde izlazi voda koja hladi auspuh.

Zar nikog nema da mi kaže šta bi moglo da bude problem?

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #3 poslato: 23. Avgust. 2015. / 11:48:57 »
Probleme sa motorom delim na one vezane za struju i vezane za gorivo.
 Po mom misljenju ovaj je sa gorivom. Kakve su svecice kad ih skines? To sto su nove neznaci i da su dobre pogotovo ako su Bosna svecice. Procenat mesavine ,voda u gorivu ...  Napravi novu mesavinu ,probaj da podesis smesu na karbutatoru

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #4 poslato: 23. Avgust. 2015. / 14:27:05 »
Veljko, otkrio sam šta je. Bar se nadam. Tek kad spakujem motor znacu da li je to. Progoreo je dihtung izmedju motora i čizme pa vodu od hladjenja auspuha ubaci u cilindar i zato dimi i baca gorivo u reku.
Hvala ti što si se javio. Ti si jedini ko je bar pokušao da razmišlja o mom problemu.

zankiki

• Gost
« Odgovor #5 poslato: 23. Avgust. 2015. / 19:31:16 »
Veljko, otkrio sam šta je. Bar se nadam. Tek kad spakujem motor znacu da li je to. Progoreo je dihtung izmedju motora i čizme pa vodu od hladjenja auspuha ubaci u cilindar i zato dimi i baca gorivo u reku.
Hvala ti što si se javio. Ti si jedini ko je bar pokušao da razmišlja o mom problemu.

Malodušno je reći da je on jedini koji je pokušao da razmisli o tvom problemu.
Verovatno ima nas više koji smo razmislili, ali nam ništa ne pada na pamet. Takođe, i dobrom majstoru je nekad teško da otkrije problem kad ima motor ispred sebe, a kamoli onim koji to nisu na osnovu nekog snimka.

Ja sam to uvek rešavao na najbolji način. Skinem motor i kod majstora. Samo treba imati majstora od poverenja, i ne lupaš glavu previše, a posle sve radi baš kao što treba.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #6 poslato: 23. Avgust. 2015. / 19:52:41 »
Zankiki, izvini. Pogresno sam se izrazio. Mislio sam, Veljko je jedini koji se oglasio sa bilo kakvom idejom, a verujem da je bilo jos onih koji su razmisljali sta je u pitanju.
Inace sam isao kod dva majstora ovde u Sapcu i ni jedan nije hteo da pogleda pod izgovorom da nemaju delove za Selvu.
Do duse, jedan mi je pomogao toliko da mi je dao manometar da izmerim kompresiju i utvrdim da li je pukla karika ili nije, sto sam ja prvo posumnjao. Sumnjali smo i da je bobina a li jos uve nisam siguran da nije iako sam proveravao da li ima varnicu. Imaju obe, samo sto je jedna plava slabija a druga je dvostruka, malo crvenkasta i bas jaka, ali mislim da ce ipak dobro raditi jer nisam probao na novim svecicama vec na upotrebljavanim pa mozda zbog vlage nisu pokazivale isto.
Videcemo uskoro da li sam otkrio i otklonio kvar.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #7 poslato: 27. Avgust. 2015. / 19:10:16 »
Izmenjeni svi dihtunzi izmedju motora i čizme i nažalost, i dalje dimi samo što mirnije radi i manje baca goriva u reku. Moguće je da još ima naslaga čadji na cilindru ali pre bih rekao da mi ne gine otvaranje motora i pregled i dihtovanje glave motora.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #8 poslato: 27. Avgust. 2015. / 19:31:55 »
Ubacuje vodu u cilindar a ne znam jos tacno gde. Ucinilo mi se da sam nasao problem kad sam video da je progoreo dihtung izmedju cizme i motora ali, i uvek ima ono ALI, jos negdenima neka cakankoja ceka da je otkrijem.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #9 poslato: 04. Septembar. 2015. / 21:45:39 »
Problem RESEEEENNN hgfdsdfcv

Nakon otvaranja motora i zamene dihtunga glave gde je voda od hladjenja motora prolazila u cilindar (malo, kap po kap, ali je prolazila), kao i dihtunga rashladne komore, motor je sklopljen. Kad sam ga upalio i dalje je dimio ali vise nije bilo masnih mrlja u reci. Preostalo je jos samo da sumnjam u gorivo koje je bilo u rezervaru. I da, to je bilo to. Nakon zamene goriva sve je bilo u redu.
Iskoristio sam priliku da remontujem elisu i napravim "kapu" za motor jer to odavno planiram ali nikako da ulovim vreme. A i sto je uradjen nov kad se vec radilo na popravci prostora.
Sad je bas onako kako sam zeleo da bude.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #10 poslato: 04. Septembar. 2015. / 22:15:02 »
Nakon reparacije propelera poboljsali su se i efekti.
Sa trecinom gasa uzvodno brzina je varirala od 3,5 do 6,0 knots. Prosek i najduze je bila plovidba sa 4,9 knots.
Inace povecanjem gasa dobije se kilometar dva u brzini ali enormno skace potrosnja goriva a na punom gasu nema efekta u brzini ali je potrosnja sigurno najveca i nepotrebna. Oseca se kako propeler "slajfuje", menja se zvuk motora a efekti nikakvi. Sve u svemu ...... prezadovoljan. hgbvc bghgy789

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika