0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.
A dnevnice za skipera?
Pa taj hoce da pretera jedrilicu a cak ni gorivo da ne plati, Kakav covek? Jos ce i da predlozi da ucesnici sami snose troskove i plate najam jedrilice po povoljnoj ceni
Moram da se slozim sa Novusom ali mislim da pricate o razlicitim pristupima. Zoki govori o ljudima koji se profesionalno bave prevozom ljudi i plovila na vodi a Ljuba o ljudima kojima to nije posao vec hobi.Zato je nesporazum. Ako neko ima vremena i zelju, a i znanja oko plovidbe jedrilicom, moze besplatno uzivati u ovom putovanju. Ukoliko nema takvih, preostaje Ljubi da to sam uradi iako nema nikakvog iskustva u radu s jedrima. Znaci iskljucivo motorni pogon i upravljanje. Od opreme, jedino je nabavljena GPS navigacija sa sonarom i nista vise. Tako sam ja razumeo. Mozda gresim, ko zna....
Zorter je u potpunosti shvatio moje razmišljanje. Profesionalci neka voze jedrilice sa turistima po mediteranu i za to će biti plačeni.Meni je potreban neko, pa na kraju i da nije skiper, ako su baš svi skiperi profesionalci. Znači položio za skipera i odmah profesionalac. Ako su svi takvi... onda... neko ko je vičan plovidbi, poznaje dobro ponašanje na vodi,- sidrenje, pristajanje, isplovljavanje i ... dobro drugarstvo ... ako ništa onda polako sam? Za razliku od prethodnog putovanja Dunavom,- gde nisam imao ni karte, sada ću imati GPS navigaciju, a to nije samo, već sasvim dovoljno! Polako vršim snimanje cele maršute, - obale, marine, plan dnevnih ruta, vremenske prognoze itd... Neko će reći... ide u avanturu, - da u avanturu, ali dobro isplaniranu.
Naravno da nisu svi profesionalci.Profesionalci to rade za platu ali su i potpuno odgovorni. Amateri rade iz zadovoljstva i bez odgovornosti. Na vlasniku je da bira. Ja samo ne vidim kakvo je zadovoljstvo prebacivati nekome plovilo iz tacke a do tacke b. Jos manje je zadovoljstvo biti clan posade na takvoj plovidbi. Pobrkani su pojmovi "krstarenje" i "promena lokacije". Da napravim paralelu?Kupiš auto u Nemačkoj i daš deset hiljada evra za njega. Nisi bas vičan vozač i ne usudjujes se da sam krenes na takav put. Šta radiš?Prepustiš auto nekom nepoznatom ko voli da vozi da ti ga doveze ili platiš šlep službu?Od jeseni do maja vlasnik je mogao da ide na neki kurs i nauci da jedri pa da uziva na svom plovilu umesto da autom prati plovidbu.
I sta na kraju znaci to hrana i pice? Sardune i flasirana voda? Koliko je to u parama na dnevnom nivou? Hrana mora da se uz put kupuje. Mornari treba dobro da jedu a bogami i da popiju ...Nemam nameru da budem zajedljiv al trebalo bi sve da se zna u tancine pogotovu sto su pretendenti za put obicno ljudi u poodmaklim godinama i sa posebnim potrebama.