Autor Tema: Odgovor na primedbe  (Pročitano 2204 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Odgovor na primedbe
« poslato: 29. Septembar. 2014. / 11:41:46 »
Malo sam razocaran ovim forumom. Oci mi iskocise od citanja ali jako malo nadjoh prakticnih saveta i polemika za ono "STO JE PRIMENLJIVO ZA NASE USLOVE".
Zasto se postavljaju turisticki biseri belog sveta? Cemu prica o motorima od 500 i vise konja? Ko je najdalje otplovio od Kule Nebojse i sta nam je o tom napisao? Kako sagraditi brod i ustedeti ili GDE graditi brod ?
Nemam camac, nisam plovio, ali sam zato potrosio dvadeset godina prikupljajuci informacije o svemu sto mi treba da sagradim jedan i na zalost sto vise citam sve manje znam.
Problem je u tome sto ovde nema licnog iskustva, bez obzira da li je pozitivno ili negativno. Utisak je, da je svaka tema potera za "brodom zivota" a ne "BRODOM ZA ZIVOT" . Takva diskusija ne vodi nigde.
Nasao sam mnogo postova koji su prevedeni sa stranih sajtova. Tu je sve perfektno ali u praksi i nije bas kako su inostranci zapisali. Ko god je postavio strane napise nije zalazio dublje u to ko je to pisao i zasto kao i koliki strucnjak je pisao. Svi napisi iz stranih izvora su uglavnom marketing i nisu pouzdan izvor informacija. A i ko ovde moze sebi da priusti brod od pola ili pet miliona dolara?
Ne zelim da uvredim bilo koga, jer i dalje mislim da smo bliski bas zato sto smo na vodi, jal u snovima jal na javi, pa hocu da vas pitam nesto.
Ja cu da gradim brod, hocu u ovaj forum, u krstasima, da postavim novu temu o gradnji mog broda, da vas obavestavam o svemu i kako sam resavao koji problem. To je tema koja ce da se otegne jer sada pocinjem pripreme za gradnju koja treba da krene u Aprilu 2016-e.
Da li na ovom forumu postoji interes za tako nesto ili da podvijem rep i da se sklonim?
Pozdrav iz kamiJona

Poštovani Dule, želim da Vam dam par odgovora na Vaše primedbe u vezi ovog foruma:

- "Oci mi iskocise od citanja ali jako malo nadjoh prakticnih saveta i polemika za ono "STO JE PRIMENLJIVO ZA NASE USLOVE"." - Kao prvo voda je ovde i negde drugo ista kao što su ista pravila na njoj, tako da što je primenjivo za naše uslove je primenjivo i za uslove koji nisu kod nas! Ako mislite na finansijski aspekt, da budemo iskreni, nautika košta i nešto se mora i platiti! Večito šibicarenje, krpljenje i drugi tipovi rada tipa" seci uši krpi d...", koji su nama svojstveni, u nautici mogu biti veoma opasni. Druga stvar je da na forumu postoje ljudi koji su zagovornici samogradnje ali i oni koji kupuju čamce od poznatih proizvođača. Na žalost trenutno na forumu samogradnja nije toliko zastupljena i mi se trudimo da taj segment upotpunimo (željno čekamo par izveštaja o preradi i samogradnji par većih brodova, npr: Divas, ...). U svakom slučaju mišljenja smo da vredi pročitati i neke druga iskustva skupljenih sa više strana.

- "Zasto se postavljaju turisticki biseri belog sveta?" - A zašto mislite da je to loše? Koga ne interesuje ne mora da čita a sa druge strane lepo je da čovek zna šta sve ima na ovom svetu, tako proširuje i svoje vidike van granica svoje bašte!

- "Cemu prica o motorima od 500 i vise konja?" - Svakog koga interesuje nautika normalno je da interesuje i gde je svet otišao u njoj! Na čemu se u svetu radi i dokle se stiglo! To svakako ne znači da će to kupiti ali je lepo videti i znati a znanje je moć! Opet ponavljam to su pojedine teme u okvirima neke druge opšte teme pa je na svakome da odluči šta će čitati.

- "Ko je najdalje otplovio od Kule Nebojse i sta nam je o tom napisao?" - Očigledno da nista detaljno čitali sve delove ovog foruma, naime u delu Krstarenja / regate / druženja ... , možete pronaći dosta takvih reportaža a mi se nadmo da će ih i u budućnosti biti sve više!

- "Nasao sam mnogo postova koji su prevedeni sa stranih sajtova. Tu je sve perfektno ali u praksi i nije bas kako su inostranci zapisali. Ko god je postavio strane napise nije zalazio dublje u to ko je to pisao i zasto kao i koliki strucnjak je pisao. Svi napisi iz stranih izvora su uglavnom marketing i nisu pouzdan izvor informacija. A i ko ovde moze sebi da priusti brod od pola ili pet miliona dolara?" - Razmišljao sam šta na ovo da Vam odgovorim ali kako ste i sami napisali "Nemam camac, nisam plovio, ali sam zato potrosio dvadeset godina prikupljajuci informacije" - verovatno ste posle 20 godina prikupljanja informacija postali toliki stručnjak pa bi bilo zaista neprimerno od mene kao pukog amatera i početnika da Vam bilo šta osporim iz Vaše stručne ocene takvih tekstova.

- " Problem je u tome sto ovde nema licnog iskustva, bez obzira da li je pozitivno ili negativno. Utisak je, da je svaka tema potera za "brodom zivota" a ne "BRODOM ZA ZIVOT" . Takva diskusija ne vodi nigde." - Izgleda da niste baš dobro razumeli ono što ste pročitali: Upravo lično iskustvo i dani provedeni na vodi i čamcu daju nam iskustva za traženjem "broda života" koji bi bio naš "brod za život"!

- "Da li na ovom forumu postoji interes za tako nesto ili da podvijem rep i da se sklonim?" - To je najgora odluka koju možete doneti jer je svaka konstruktivna razmena mišljenja dobro došla i kroz nju se može dosta i naučiti i dobiti nova iskustva a najlaše je povući se!

Nadam se da ćete u budućnosti, sa Vašim postovima, doprineti da ovaj forum postane još mnogo bolji nego što je danas i da ćemo, svi mi, još mnogo toga naučiti iz Vašeg bogatog (20 godina dugog) teoretskog izučavanja nautike. U međuvremenu srdačan pozdrav.

juhgfd

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika