djero,
mislio sam kad drugi vide fotografiju kako to izgleda u praksi kod tebe, imaće konkretnu ideju da svako to reši na svom brodu u zavisnosti kakve prozore ima.
Imam dosta drugara koji za zaštitu od komaraca na brodu upotrebljavaju isključivo mreže, ili Autan za ruke kad se peca. Kao i oni, i ja ne volim ni jednu vrstu otrova koji se udiše, bilo da se radi o prskanju ili nekim pilulama koje se dime i isparavaju po kokpitu ili kabini (još gore). Zato imam komarnike svuda, na vratima, prozorima a i celi kokpit je zaštićen sa tendom koja sadrži komarnike (koji se posebno nameste kad je potrebno). Zbog toga i mislim da je ova tema važna za svakodnevni boravak na vodi, ali ne u marinama, nego mislim na terene na Dunavu, Tisi ili kanalima (Sava je inače pozitivan izuzetak).
No da se vratimo na opisani patent, definitivno nije isto to što ti imaš i ono što je na videu. Zavesice se fiksiraju na prozor, a onaj komarnik je samo vakum čepom fiksiran, a komarnik je pomičan, tj podesiv. To znači da komarnik zatvara otvor prozora i kad je prozor otvoren, znači noću ili kad se plovi. Što nije slučaj sa zavesicama. Bar meni tako izgleda po onome što je Dule postavio.