Autor Tema: Veslanje  (Pročitano 3314 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
  • Osp: UMČ
Veslanje
« poslato: 21. April. 2014. / 09:20:31 »
Veslo je obavezan deo opreme na svakom camcu.
Da li ga koristite i u kojim situacijama ili ga imate zato sto je obaveza .
Jedno vreme mi nije radio hod krmom pa sam ge koristio da se odbacim od obale ili kada zatezem konope na vezu.
Drugom prilikom sam bio prinudjen jer mi je akomulator bio slab i nisam uspeo da startujem motor veslao sam nizvodno Dunavom oko 1,5 km do
mesta gde izvacim camac.
Ovih dana bio sam na Obedskoj bari i iznajmio sam drveni camac , bio sam vrlo razocaran losom tehnikom i znanjem veslanja.Uspeo sam da veslam
samo sa jedne strane i da odrzavam pravac al poprilicno sporo sam plovio a ipak sam bio na bari.
Vidjao sam ljude na Dunavu koji bez problema veslaju uzvodno malim camcima od  3,5 - 4 m.
U kojim situacijama Vi koristite veslo ? Inace odlican nacin rekreacije, camac,voda  i tisina. Zato probajte da veslate i kad nemorate.

Van mreže Zoran022

• NF clan
  • *
  • Dužina: 8,36
  • Osp: UMČ
Odg: Veslanje
« Odgovor #1 poslato: 21. April. 2014. / 14:19:39 »
Dok sam imao šiklje i T4, gotovo svaki odlazak na pecanje je ili počinjao ili se završavao veslanjem ... T4 je čudo  cvbgfd Mada mi je to u početku teško padalo jer nisam znao ni kako se drži velo, postepeno sam to počeo da upražnjavam i kada nisam morao. Objasnili mi ribari lepo kako se to radi i uz malo prakse lako se nauči. Tajna je u zglobu šake, odnosno u uglu pod kojim se veslo vuče u odnosu na trup čamca. Odbijanjem vode od čamca idete desno a vučenjem vode pod čamac idete levo. Ako ste dešnjak, za levake je suprotno.

Van mreže mossi

• NF clan
  • *
    • Varalica II
« Odgovor #2 poslato: 21. April. 2014. / 14:45:08 »
Zoki je rekao osnovu, sad samo veslo u ruke i plovan čamac i udri.
Čudo je kako se može brzo ploviti, a ne umarati se.

rfcdvb

P.S. Ako ste u problemu, imate čeoni vetar umerene jačine, a čamac vam je malo duži pa vas vetar okreće, veslajte sa pramca.
       Bitno je da se dokopate obale ili mesta sa kojeg ste krenuli.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #3 poslato: 21. April. 2014. / 16:26:38 »
Kada su u pitanju siri camci i mali gliseri svakako treba veslati sa pramca. Ako je u pitanju cun ili siklja bolje je sa krme.

zankiki

• Gost
« Odgovor #4 poslato: 24. April. 2014. / 10:43:17 »
Imao sam dugo čamac, klasičan taban 5.5 metara, i često sam veslao. Po stajaćoj vodi da ne palim motor za 200-300 metara i plašim ribu i slično. Ili kad se spuštam nizvodno da se malo približim / udaljim od obale.
Naravno, veslanje sa krme, sa samo jedne strane se podrazumeva, nije teško, posle nekog vremena se uđe u štos.

Sada mi stoji na brodu, ni sam ne znam zašto. Ako mi nijedan od dva motora ne upali, bolje mi je da plivam nego da veslam.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika