Autor Tema: Brodski dnevnik  (Pročitano 17334 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Brodski dnevnik
« poslato: 17. Mart. 2014. / 15:52:34 »
Prvobitno je dnevnik za navigaciju nazvan „log“ služio za odredjivanje pozicije broda tako što se brzina upisivala svakih sat vremena i tako uvek znao prevaljen put. Vremenom brodski dnevnik je postao mesto gde se beleži skoro sve uključujući i redovne podatka kao što su:
Pozicija broda
 Trenutna brzina
 Kurs
 Pravac vetra i jačina
 Vremenski uslovi uključujući i vazdušni pritisak
 Napomene: popravke ili redovno održavanje
 Napomene o posadi
 Opisi mesta, brodova i ljudi koji se sretnu...

Brodski dnevnik je pravni dokument i stranice moraju biti povezane kako se ne bi mogle ubacivati ili vaditi i time sakriti ili izmeniti podaci. Takodje, ako se pogreši kod unosa greška se precrta tankom olovkom tako da može da se pročita šta je pisano. Nije loše i potpisati se na margini gde je greška.
Kad započnete novu stranu za novi dan trebalo bi upisati pored lokalnog vremena i GMT kao i vremensku zonu da ne bude dvosmislenosti oko toga kada se nešto dogodilo.
Kod brzine paziti da se ne upisuje brzina kroz vodu nego preko dna. To znači da treba upisivati ili brzinu sa GPS plotera ili izračunatu brzinu na osnovu predjenog puta i vremena putovanja.

Evo, ja sam probao da napravim jedan brodski dnevnik koji možemo da korigujemo i da odštampamo ili da svako odšampa za sebe.
Kome se svidja može da preuzme cdr fajl i odnese kod svog štampara. Da ga prepravi prema sebi ili da mu posluži kao smernica u izradi nove verzije.

Verziju za stampu preuzmite ovde... download

Klik na sliku za punu velicinu

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
Odg: Brodski dnevnik
« Odgovor #1 poslato: 17. Mart. 2014. / 22:36:47 »
Šta bi još dnevnik trebalo da sadrži?
Ili šta je ovde nepotrebno?

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #2 poslato: 22. Mart. 2014. / 16:15:54 »
Ima nas i preduzimljivih i to treba podrzati.
Mezija je vec krenuo pa iako on to nije trazio ja cu objaviti...

Brodski dnevnik na korici bi bilo otstampano zlatotiskom  a znak  (kormilo i sidro) kao blindruk.
Tabaci ce biti otstampani  tokom sledece nedelje  , do tada cu imati i ukupnu cenu .
Ako imate neke sugestije jos uvek nije kasno da se realizuju.
Unutrasnji tabaci bice u dve boje plava i crvena, na mestima gde je naznacena u tabelama.

Dakle, prvi pravi brodski dnevnik ce biti odstampan vrlo brzo i mislim da vec mozemo da pocnemo da se prijavljujemo ako ima zainteresovanih.

Da napomenem da ce dnevnik biti sa 364 lista  i  sa tvrdim koricama i platnom koje izgleda kao koza.

Gore na slikama imate izgled unutrasnjih stranica kao i korica, samo bez onog.... brod nemo.

Mezija moze da dopuni a zainteresovani da se prijavljuju.

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
« Odgovor #3 poslato: 23. Mart. 2014. / 10:03:23 »
Generalno, prikazani BD je pravljen za nautičare na moru, pa mislim da bi ga trebali prilagoditi nama, rečnim nautičarima za koje je i namenjen.

Moje primedbe:

Strana1, Podaci o brodu

UBACITI:  - Glavni (ili) Pogonski Motor    (Generalno, koliko nas ima dva motora na brodu?)
                  - Pomoćni Motor
                  - Registrovan za _____ osoba

Strana2

Da li su članovi porodice „gosti“ ili posada?  Moja supruga na primer, aktivno učestvuje u plovidbi, menja me za kormilom na dužim relacijama, u prevodnicama ili pri pristajanjima je itekako aktivna, kao i mnogim drugim situacijam na brodu. Puno toga zna, pa svakako je  ne mogu nikako nazvati „gostom“

UBACITI:    - Posada   (možda najbolje na prvoj strani)
IZBACITI:   - Geografska širina,   (možda pre staviti: „GPS koordinate“)
                   - Vetar,  za nas  sa plovilima na motorni pogon – ne toliko bitno, pogotovo što niko nema uređaj     
                      za praćenje smera i jačine vetra. Osim toga, to je promenljiva veličina u toku dana, ili čak u toku jednog sata
                   - Pravac vetra,  isto važi i za gore navedeno
                   - Talasi,  da, ali izbaciti „stanje mora“  (mada je i to relativna i čisto subjektivna procena visine )
                   - Kurs
                  - Brzina,  isto promemljiva veličina, možda staviti „ ostvarena prosečna brzina“
                  - Way point, šta se time podrazumeva u našim uslovima plovidbe, ali svakako promenuti naziv 
                                         u duhu našeg jezika i razumljiv velikoj većini naših nautičara

Donji deo tabele:

- Vreme polaska,   promenuti u „ Vreme isplovljavanja“  (autobusi i vozovi polaze, mi isplovljavamo, zar ne?)
                 - Vreme dolaska,   promenuti u „Vreme uplovljavanja“

UBACITI:   -  „Cilj plovidbe“ ,  tu mislim na dnevna ili vikend isplovljavanja, koja većina nas ima redovno, uz 
                      naravno i duže destinacije, kojih u proseku ima samo nekoliko u sezoni.   
                     „Dolazak na planirano odredište“ , ili destinaciju
                    „ Utrošeno vreme“
                    „ Ostvarena (predjena) kilometraža“

Eto, toliko od mene. Nadam se da nisam bio preopširan  hgfdsdfcv

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #4 poslato: 23. Mart. 2014. / 10:37:22 »
Pa ajde da obrazlozim i ja...
Mislim da treba da ostanu dva motora jer bi se iznenadili kada bi prebrojali plovila sa dva motora.
Ispod motora stoji prazna rubrika pa tu se moze upisati / pomocni motor, jedra, vesla... sta god.

Clanovi posade se upisuju u listu posade a gosti su oni koje primite na plovilo da sa vama budu taj dan ili na tom putovanju. Listu posade svakako treba da postavimo pa je mozete odstampati po zelji. Clanovi porodice su i za mene posada.

Ovo "registrovan za.... " to stoji i moze se dodati. Prevideo sam.

GSP koordinate i jesu geografska sirina i duzina a za reku bi primerenije bilo da se upise "plovni kilometar" ali i za to postoji mesto u napomeni tako da je to predvidjeno.

Vreme isplovljavanja i uplovljavanja... dolaska i polaska... / ne plovi se uvek iz luku u luku. Ja na krstarenju plovim sa sidrista na sidriste. Ali se slazem da mozda postoji adekvatan izraz koji ja neznam.

Svako moze da skine cdr file i da u Corel-u izvrsi ispravke, da ga prilagodi kako god zeli. Nikako ne tvrdim da je ovo savrseno i gotovo resenje vec samo moj predlog na osnovu onoga sto sam vec vidjao.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
« Odgovor #5 poslato: 23. Mart. 2014. / 11:30:27 »
Mozda bi trebalo povecati broj rubrika za goste. Mislim da ih cesto ima vise od tri.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #6 poslato: 26. Mart. 2014. / 12:47:55 »
Mislim da bi bila dobra ideja da se stampa samo naslovna stranica i 20-ak listova dnevnika. U knjizari kupiti obicnu fasciklu sa mehanizmom, cija je prednja strana providna, i tako formirati svoj brodski dnevnika. To bi bila najjeftinija varijanta za pocetak.
Kad se dodje blizu kraja dnevnika, moze se naruciti listova po zelji i samo dodavatai u tu fasciklu. Listovi ne bi bili numerisani pa je lako nastaviti sa ulaganjem novih listova. Tako bi svako mogao da ima brodski dnevnik. Ko ima lserski stampac u boji mogao bi sam sebi da stampa dodatne listove. Preporucujem lasersku stampu jer se ne razlivaju boje i ako se papir pokvasi dok kod ink-jet stampe boje razliva i vlaga u atmosferi a kamoli ako se papir pokvasi.
Ukoliko neko zeli lepsi izgled, moguce je umesto fascikle upotrebiti metalnu ili plasticnu spirali kao sto se rade kalendari ili neki zapadnjacki blokovi za pisanje, sveske, rokovnici.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #7 poslato: 26. Mart. 2014. / 13:48:50 »
Evo Miljan je dao konstruktivnu ideju. Da rubrike budu pored naziva na srpskom i na engleskom jeziku. Sasvim izvodljivo a koristice onima koji planiraju da ga koriste za putovanja u inostranstvo.
To sam prevideo. Moja greska.

Miljan

• Gost
« Odgovor #8 poslato: 26. Mart. 2014. / 14:05:36 »
Brodski dnevnik se Zortre zaokruzuje na kalendarsku godinu po UTC vremenu. Malo bi bilo smesno da ti brodaki dnevnik ima 1567 stranica. Cisto kao informacija.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #9 poslato: 26. Mart. 2014. / 16:47:09 »
Niko ne brani da posle 365 stranica kupis novu fasciklu i krenes sa novom kalendarskom godinom. No, kako ko zeli. To je bio samo moj predlog ako ne moze da kupi ceo dnevnik ili ako neko ne zeli da u njega pise svaki dan posto i ne plovi svaki dan.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #10 poslato: 26. Mart. 2014. / 17:34:53 »
Tabaci su odstampani, tako da sad nemogu nista da promenim.
Ubacena je rubrika na prvoj tabeli , registovan za .... osoba.
Razmisljao sam i o Srpsko - Engleskoj  tabeli ali ovaj put je izostala.

Inace dnevnik ce imati 364 lista znaci 728 strana.Korica je u finalnoj verziji od eko koze i nije radjena da bi bila jeftina, vec kvalitetna i da traje.
Do subote najkasnije bice gotovo prvih 5 kom.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #11 poslato: 26. Mart. 2014. / 20:27:11 »
Dnevnik se ne vodi svaki dan već samo kada se plovi. Tako da će 700 strana biti dovoljno za od 3 do 10 godina. Kako za koga.  lkjhgfvh

Ono što treba dodati za drugo izdanje je svakako engleski nazivi
Na prvoj strani mesto da se zalepi slika broda
A obavezno i mapa reka sa plovnim kilometrima i mestima pored... može da bude sklapajuća.
Može i par strana sa daljinarima za Dunav, Savu i Tisu...

Uradiću pripremu ako mislite da je to ok. Mezija?

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #12 poslato: 26. Mart. 2014. / 23:03:02 »
Svakako da ga treba dopuniti.
Ovo izdanje je probno i uradjeno za kratko vreme ,ako bude interesantno sigurno ga treba dobro osmisliti.
Sklapajuce mape mogu da se ubace i u ovo izdanje jer su dodatak i posebno se stamapaju zbog drugog formata.
Mogu se odstampati bilo kojoj stampariji koja ima digitalnu stampu ,( tipa jedan komad)

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #13 poslato: 27. Mart. 2014. / 00:44:10 »
Dnevnik se ne vodi svaki dan već samo kada se plovi. Tako da će 700 strana biti dovoljno za od 3 do 10 godina. Kako za koga.  lkjhgfvh

Ono što treba dodati za drugo izdanje je svakako engleski nazivi
Na prvoj strani mesto da se zalepi slika broda
A obavezno i mapa reka sa plovnim kilometrima i mestima pored... može da bude sklapajuća.
Može i par strana sa daljinarima za Dunav, Savu i Tisu...

Uradiću pripremu ako mislite da je to ok. Mezija?

Odlican predlog za mape.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #14 poslato: 29. Mart. 2014. / 13:44:59 »
Kao sto je dogovoreno... prva kolicina stigla.

Utisak je vise nego dobar jer se do sada nismo sretali sa dnevnicima. Bar ne kod nas.
Naravno, uvek ima primedbi ali one su beznacajne.
Ono sto smo ocekivali to ispunjava. Ima dovoljno mesta da traje i 10 godina tako da je to jedan lep poklon svakom kapetanu. Papir je kvalitetan a povez luksuzan.

wesdfvg

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika