Autor Tema: Plovidba noću  (Pročitano 17823 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
Plovidba noću
« poslato: 01. Mart. 2014. / 21:24:39 »
Kad smo već kod plovidbe noću, da li postoje neki propisi o vrsti, broju i položaju dodatnih reflektora za osvetljavanje plovnog puta  ispred broda.
U dva navrata sam morao da plovim noću pri inače smanjenoj vidljivosti (mesečine ni od korova) i prilično sam se namučio. Naime, moj pomični reflektor na krovu kabine je odličan za osvetljavanje obale, levo i desno. Ali kada ga usmerim ravno, imem veliku refleksiju od pramične površine i prohromske ograde, i ne vidim šta se dešava ispred mene.
Volio bih da čujem iskustva (i predloge kakva svetla ugraditi) od kapetana koji su imali više noćnih plovidb,i ili koji imaju pravo osvetljenje za takvu plovidbu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Plovidba noću
« Odgovor #1 poslato: 02. Mart. 2014. / 05:18:31 »
Obično se stavi reflektor na pramac da bi se izbegla refleksija. Svi imaju takav problem. Ali slaba je korist od osvetljavanja vode osim da se osvetli neki predmet ako se uoči.
Da pomaže plovidba sa "farovima" svi bi ih imali. Ne pomaže. Samo odmaže jer svi ostali ispred će biti zaslepljeni. Ugradjena prednja svetla kod nekih glisera služe isključivo za upotrebu pri pristajanju i smeštena su tako da ne smetaju jer nema refleksije o palubu. Na nesreću postoji par likova na Savi koji misle da je gliser auto i čim isplove upale ta svetla pa ti nije jasno šta te snašlo kada se nadjes na vodi.
U principu reflektor treba koristiti što redje i što kraće. Zakonom nije regulisana upotreba reflektora jer su oni samo pomoćno sredstvo.   
U opremu za noćnu plovidbu spadaju radar, GPS ploter sa dobrom mapom i optička sredstva za noćno osmatranje.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
« Odgovor #2 poslato: 02. Mart. 2014. / 09:02:32 »
Ja isto imam taj refleftor na vrhu pramca i on zaista ne pomaze mnogo pri voznji nocu. Odblesak je jak tako da iako mogu da ga pomeram na sve strane, retko ga palim.

Medjutim pojavili su se relativno jeftini nocni durbini i dvogledi: http://www.conrad.de/ce/de/overview/0609061/Waermebildgeraete-Nachtsichtgeraete?sort=Price-asc, Prva dva imaju domet do 60m a kostaju 129 i 159 Eur. A ovde su jos jeftiniji:  http://www.voelkner.de/categories/1109_8864_8886/Haus-Garten-Freizeit/Optische-Geraete/Nachtsichtgeraete.html?page=1&sort=5a

A za samograditelje mozda nesto ovako:

ili

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #3 poslato: 23. Mart. 2014. / 00:45:36 »
Danas stiglo... hgbvc
Šćeka je sa svog putovanja doneo Bresser digital nightvision... u prevodu - Durbin za noćno osmatranje.
Uvećanje 5 puta...
Isporbali smo ga i oduševili se večeras na Savi. Lepo se vidi galeb i panj kako plutaju na 30-ak metara od nas. U potpunom mraku.
Prednost ovog uredjaja je što ima i AV izlaz pa može slika da se gleda i na televizoru ili računaru.
Za noćnu plovidbu ... samo ga fiksirate negde i usmerite napred. Pogled na monitor će vas upozoravati na sve u vodi bolje od reflektora.. domet je 65 metara u punom mraku. Pri malo svetlosti još i dalje.
Ostaje da u toku nedelje obavim probu na plovidbi i imaćete filmić o tome kako se vidi na ekranu malog tv-a od  7 inča.

Još jednom da zahvalim Šćeki na trudu.

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
« Odgovor #4 poslato: 23. Mart. 2014. / 10:26:41 »
Cena i adresa firme?

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #5 poslato: 23. Mart. 2014. / 10:40:36 »
Cena je 139 evra. Adresa... to ce Sceka jer je on kupovao.

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
  • Brod tip: Shetland
  • Dužina: 6,5m
« Odgovor #6 poslato: 23. Mart. 2014. / 10:43:55 »
Da li je uvecanje od 5X digitalno ili opticko? Tj. da li se zna kolika je optika? Na jednom od linkova koje je Sceka postavio video sam Optus 5x50 sa cenom od 119 evra. Mislim da je pristojna cena, ukoliko je dobar. Na sta treba obratiti paznju. Na koje karakteristike.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #7 poslato: 23. Mart. 2014. / 11:14:59 »
Ovako: Cena je 139EUR, nabavio sam ih preko LIDL Online shop-a u Nemackoj. Najbolje cene za skoro sve proizvode koje zelite da kupite u Nemackoj potrazite na http://www.idealo.de/ ili u Austriji na http://www.idealo.at/ .

Ne znam da li je to opticko ili digitalno uvecanje 5x (mislim da je opticko) ali se slika projektuje na mali ekran unutar kamere sa jako osetljivog video chip-a. Ima ugradjenu IC lampu za posmatranje (osvetljavanje) u totalnom mraku. Vreme trajanja baterija (2 x AA) je 2 ili 2,5 sata u zavisnosti da li koristite IC osvetljenje. Durbin ima 2 podesavanja i to ostrine na prednjem delu i vase dioptrije na zadnjem delu.

Ono sto sam ja trazio je da uredjaj ima AV izlaz kako bi ga prikljucio na mali TV i time postigao bolju i vecu sliku od one na samoj kamer a usput i oslobodio ruke zbog upravljanja camcem. Moj sistem je na slici dole ali na zalost camac mi je jos na suvom pa pre Maja necu moci da ga probam na reci ali cu pokusati da snimim kako to izgleda u kucnim uslovima (ili napolju).

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #8 poslato: 23. Mart. 2014. / 11:25:02 »
U kucnim uslovima neces nista dobiti, a i napolju neces imalti realnu sliku sta ces videti s camca. Otidji na obalu reke i tamo probaj. Jedino tako ces videti koliko daleko i jasno mozes da vidis. Da li ima odbljeska ili apsorpcije na vodi. U stvari, sve vrline ili mane.
Meni se cini da je ovo prava stvar a i cena nije velika (pretpostavljam da je za ceo komplet sa slike).

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #9 poslato: 23. Mart. 2014. / 12:05:32 »
@Zorteru, cena je samo za nocnu kameru. LCD TV sam imao od ranije (mogu da se nadju polovni na KP, trenutno se prodaje jedan, nov, za 60EUR).

Sto se tice probe na reci, bez camca, to mi je malo teze izvesti u Beogradu, jer tamo gde ja mogu da pridjem reci je dosta osvetljeno a gde je neosvetljeno da ti iskreno kazem nesto mi se i ne prilazi.  zhgfvcdxs

Inace ovaj durbin ima da se kupi i u SVB-u i tamo kosta 149,90 EUR.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #10 poslato: 23. Mart. 2014. / 17:03:08 »
E, pa onda i nije bas jeftino to zadovoljstvo za voznju nocu!!! uygjnh

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #11 poslato: 23. Mart. 2014. / 17:45:58 »
E, pa onda i nije bas jeftino to zadovoljstvo za voznju nocu!!! uygjnh

Ne razumem zasto ti je 139EUR jeftino za ceo komplet a recimo 139EUR i 2.200 RSD (http://www.kupujemprodajem.com/LCD-monitor-za-auto-7-inca-11570299-oglas.htm?filter_id=3832428) skupo?  dcfvb

Ti LCD ili obicni CRT mini televizori (mogu i crno beli) sa AV ulazom (polovni) su jeftini a bice jos jeftiniji, jer nemaju digitalne prijemnike, tako da uskoro nece moci da se koriste (od sledece godine samo digitalna TV).

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #12 poslato: 23. Mart. 2014. / 17:47:46 »
A durbin od 149 eura? Jel on treba ili ne?

Van mreže sceka

• NF tim
  • *

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #14 poslato: 23. Mart. 2014. / 20:02:37 »
E, onda je druga stvar. Nismo se razumeli do kraja.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika