Autor Tema: Mercruzer 3.0 automat Z noge  (Pročitano 1087 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže soneue

• NF clan
  • *
Mercruzer 3.0 automat Z noge
« poslato: 28. Maj. 2025. / 18:14:45 »
Pozdrav prijatelji, potrebna mi je pomoc, posto u celoj zapadnoj srbiji nema ni jedan pismen majstor za plovila

Imam problem sa z nogom, desava se to da nekada jednostavno nece da reaguje, jedan prijatelj koji se malo razume rekao mi je da automat pravi problem. Cuknuo sam ga malo i on je proradio ali posle nekog vremena opet je stao.
Da li je neko imao slican problem, jel se popravlja automat, menja i gde mogu naci nov da kupim?
I jos jedno pitanje vezano za sonar, desava mi se to da kada polako plovim pokazuje mi normalnu dubinu a kada malo izglisiram on poblesavi i pokaze da je 2-3 metra gde je 50 metara. Da li onaj senzor koji stoji na zadnjem delu camca treba da bude fiksiran ili treba da bude pokretan da moze da se pomera???

Unapred hvala, ne znam gde bi se drugo obratio, nov sam u svetu nautike a u nasem kraju niko pismen nazalost!

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Odg: Mercruzer 3.0 automat Z noge
« Odgovor #1 poslato: 29. Maj. 2025. / 09:33:45 »
Pozdrav,

Da li mozes malo detaljnije objasnis kakav problem imas sa Z nogom? Nisam bas siguran da znam sta je automat Z noge. Ja sam neko vreme imao taj motor na camcu ali nisam imao nikakav problem sa njim ali ako sam te dobro razumeo ti nemas problem sa motorom nego sa Z nogom pa bi mozda bilo dobro da kazes koji tip noge imas.

Sto se tice sonara, ja sam imao Garmin i on mi je pokazivao dubinu samo dok ne glisiram a kada izglisiram poludi i smiri se tek kada smanjim brzinu.

juhgfd

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #2 poslato: 29. Maj. 2025. / 22:37:40 »
Kada glisiraš ispod korita je puno mehurića vazduha pa sonar poludi. Pravilno bi bilo da je sonda u koritu plovila. To važi za plasična korita. Zalepi se silikonom negde na sredini korita.

Soneu nije objasnio šta je tačno kvar kod Z noge. Da li ne radi podizanje i trimovanje noge ili gubi pogon? Verovatno je u pitanju pumpa, tj releji koji menjaju smer okretanja pumpe. Ako proradi na udaranje treba sve kontakte proveriti i isprskati nekim kontakt sprejem. Moguće je da je i neki od releja oslabio.

Van mreže soneue

• NF clan
  • *
« Odgovor #3 poslato: 02. Jun. 2025. / 08:53:12 »
Hvala na odgovoru, desava se da nece da se podigne i spusti, cuje se samo kako cackne. Kada sam nasao gde se cuje taj automat ili relej sta je vec, cuknuo sam ga par puta i on je proradio.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #4 poslato: 03. Jun. 2025. / 11:39:30 »
Zdravo svima,

Imao sam potpuno isti problem na Z-nogi Cobra. Radi se o automatu za obrtanje polariteta koji šalje signal električnoj pumpi, a ona je deo hidrauličnog sistema za podizanje i spuštanje Z-noge.
Problem je u tome što su ti automati u većini slučajeva fabrički zaliveni (zaptiveni) i ne mogu se popravljati.

Postoje dva rešenja:

- Kupiti novi automat.
- Napraviti sopstveni sistem i time trajno rešiti problem.

Skicirao sam jednostavnu šemu za obrtanje polariteta, a od materijala su ti potrebni:
- desetak standardnih bakarnih buksni 6,3mm
- nešto bakarnog provodnika preseka 2,5 mm²
- dva releja od po 40A.

Deteljnije o tome možeš pogledati u temi Bayliner 2052:

https://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php/topic,1787.0.html

Za lakšu orijentaciju, ovde ću postaviti i šemu povezivanja, kao i izgled releja.

U video snimku prikazano je kako majstor Marinero demontira automat, pre nego što sam pristupio zameni domaćom ('home made') varijantom. Čamac je bio u mom vlasništvu pet godina i za to vreme se problem više nikada nije pojavio.

Ako ti elektronika nije jača strana, preporučujem da potražiš pomoć nekog ko se time bavi.

Pozdrav i mirno more!

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika