Autor Tema: Wellcraft Excel 18 SL  (Pročitano 1776 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže soneue

• NF clan
  • *
Wellcraft Excel 18 SL
« poslato: 20. Mart. 2024. / 17:13:42 »
Posotovenje i pozdrav za sve. Potpuno sam novi ovde a i nov u svetu nautike...
Dobio sam za dug pomenuti gliser (Wellcraft Excel 18 SL) na njemu je brodski motor Mercruzer 3.0 -140 hp. Zanima me da li je neko imao iskustva sa ovim gliserom i ovim motorom, koliko trosi, odrzavanje... da li pouzdan za neku voznju po moru, mislim na neki obilazak plaza i malo da se provozam od mesta do mesta i slicno.

Jos jedno glupo pitanje ali nada se da cete razumeti jer nemam niakvo iskustvo... pise da je njegova tezina 650 kg pa me zanima da li se sme vuci sa prikolicom Marine 750kg znam da je to prekoracenje tezine od 120 kg preko nosivosti prikolice ali da li na to neko obraca paznju i jesu li nadlezni ograni rigorozni po pitanju toga.

Unapred hvala na svakoj pomocijuhzgf

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Odg: Wellcraft Excel 18 SL
« Odgovor #1 poslato: 21. Mart. 2024. / 09:01:07 »
Pozdrav i dobro dosli,

Ja sam imao Glastron 175MX sa Mercruserom 3.0 i 135ks ali samo jednu godinu i bio je nov tako da nekih velikih iskustva sa motorom i nemam jer je sve radilo perfektno. Tu jednu sezonu sam ga vozio samo po Dunavu i Savi.

Sto se tice upotrebe vaseg camca na moru po slikama na internetu deluje da nema nikakvih problema ali vise iskustva u koriscenju slicnih camaca ima Zox pa preporucujem da pogledate njegove postove gde je lepo opisao svoja iskustva.

Prikolica i njena nosivost? Nemam iskustva da li i koliko policija to gleda ali je bitnije vasa sigurnost i bezbednost i ja se licno sa tim ne bi igrao pogotovo da vozim tako na neka duza putovanja osim samo lokalno. Ne zaboravite da na tezinu camca dodate i stvari u njemu kao i gorivo u rezervoaru pa je moguce da visak tezine premasite i za jos dodatnih 100kg i vise.

Znam da nisam bio od neke pomoci ali sam se barem potrudio   cvbgfd

juhgfd

Van mreže soneue

• NF clan
  • *
« Odgovor #2 poslato: 21. Mart. 2024. / 10:24:40 »
Hvala na pomoci, svakako je bilo korisno.

Mozes li mi samo reci koliko ti je trosio?

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
« Odgovor #3 poslato: 21. Mart. 2024. / 13:57:30 »
Da budem iskren vise se ne secam jer sam ga imao 2007g. Pogledajte testove camaca na https://boattest.com/ tamo mozete pronaci podatke za slican camac sa tim motorom.

Jos nesto, proverite tezinu vaseg camca jer sam ja pronasao podatak da je tezak oko 900kg prazan a oko 1,2t sa rezervoaraom i opremom za plovidbu. Doduse ne sa vasim motorom nego sa drugim ali isto unutrasnji motor od 2,3L Volvo Penta ( https://www.boote-forum.de/showthread.php?t=320587 )

juhgfd

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #4 poslato: 21. Mart. 2024. / 14:00:01 »
Posotovenje i pozdrav za sve. Potpuno sam novi ovde a i nov u svetu nautike...
Dobio sam za dug pomenuti gliser (Wellcraft Excel 18 SL) na njemu je brodski motor Mercruzer 3.0 -140 hp. Zanima me da li je neko imao iskustva sa ovim gliserom i ovim motorom, koliko trosi, odrzavanje... da li pouzdan za neku voznju po moru, mislim na neki obilazak plaza i malo da se provozam od mesta do mesta i slicno.

Jos jedno glupo pitanje ali nada se da cete razumeti jer nemam niakvo iskustvo... pise da je njegova tezina 650 kg pa me zanima da li se sme vuci sa prikolicom Marine 750kg znam da je to prekoracenje tezine od 120 kg preko nosivosti prikolice ali da li na to neko obraca paznju i jesu li nadlezni ograni rigorozni po pitanju toga.

Unapred hvala na svakoj pomocijuhzgf

Teško da je neko imao iskustva sa baš tim modelom čamca, ali sa sličnim sigurno jeste. Moj prošli čamac je bio nešto većih dimenzija (6,15m x 2,25m, težina 1050kg) i koristio sam ga na reci i moru. Motor je bio neznatno slabiji 2.3 sa 130HP. Potršnja sa 2 osobe na čamcu i dodatnom opremom bila je 20L/h, pri 4200 RPM i brzini od oko 40km/h

Tvoj motor je nešto drugačiji, ali ne mnogo. Dok je kod mog maksimalan RPM od 5400-5600, kod Mercruiser-a  3.0 je max oko 4400-4800RPM i tvoja potrošnja će biti oko 18L/h na kruzingu, a može biti i manja ili veća. Sve zavisi od načina plovidbe, podešenosti trima, broja lica na plovilu, vetra i visine talasa. Na maksimalnom gasu će trošiti neuporedivo više.

Taj čamac je okej za more, ali nije za veće talase, jer se na njima neće moći glisirati. Uostalom to je i problem svakog glisera. Što je gliser manji (uži i kraći), lakši i ima pliće V korito, više će mu smetati talasi za glisiranje. Plitka V korita su za reku i nisu za more, jer  se dobro ne nose sa talasima.

Prednost tvog čamca je zatvoren prednji deo, pa će voda koja prska usled talasa kliziti sa korita nazad u more. Bowraideri sa plitkim koritom tu imaju problem.

Delove za Mercruiser 3.0 imaš u nautičkim prodavnicama, a cena delova je obično skuplja nego za automobilske motore. Koliko će koštati održavanje direktno zavisi od stanja čamca i njegovog motora.

Svaki policajac na putu ili graničnom prelazu može očitati saobraćajnu dozvolu i videti maksimalnu nosivost prikolice i taj podatak uporediti sa plovidbenom dozvolom, i eto problema.

Težina čamca od 640kg deluje kao da je nešto manja od realne, ali možda i grešim. U svakom slučaju prikolica maksimalno nosivosti od 750kg nije odgovarajuća, jer se na njoj mogu prenositi čamci koji su dužine do oko 5,5m, širine do 1,8m i težine do oko 530kg (zavisi od težine same prikolice). Sa takvom prikolicom bi bilo previše smešno i neodgovorno uputiti se na more, jer bi vidno prelazilo dozvoljene gabarite i nosivost.

Da li su nadležni organi rigorozni ili nisu nije najbitnije pitanje. Najbitnija je bezbednost, jer čamac ozbiljno prelazi dozvoljene gabarite i maksimalnu nosivost prikolice.

Potrebna ti je jednoosovinska prikolica sa ručnom i udarnom kočnicom nosivosti 1300kg i sa njom si siguran na dalekim putovanjima, jer sem težine čamca i pripadajućeg motora, potrebno je uzeti u obzir i težinu kompletne dodatne opreme.

Takođe, i automobil ima svoja ograničenja. Svaki proizvođač navodi maksimalno dozvoljeno opterećenje kuke i maksimalno dozvoljenu težinu koja se može vući. Imao sam jednoosovinsku prikolicu 1300kg, na njoj vukao čamac od 1050kg i to je bio maksimum. Vukao je VW Touran-om koji ima dizel motor 2000ccm i 140HP i po katalogu može vući prikolicu čija ukupna maksimalna težina ne prelazi 1500kg. Kako sam nedavno kupio veći i teži čamac, bio sam primoran kupiti dvoosovinsku prikolicu čija dozvoljena težina sa teretom ne sme prelaziti 2700kg. Ovo je povuklo sa sobom da automobil VW Touran ne može vući ovu prikolicu, pa sam kupio Audi Q5...

Nautika ti je hobi koji košta i to je kao probušeni džak u koji konstantno ubacuješ novac i nikada se ne napuni, tačnije uvek je prazan. Jedini razlog zašto ljudi to rade je ljubav prema čamcima, plovidbi, vodi, prirodi.

Nadam se da će ti moj odgovor pomoći oko svih nedoumica u vezi nautike.
   juhgfd

PS:
👉 Ako čamac planiraš vući na more, preporučljivo je da imaš i pomoćni motor, jer ako ostaneš bez pogona nekoliko kilometara od obale, veslo će ti poslužiti samo kao gitara -možeš na njemu da sviraš.

👇 👇 👇

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika