Autor Tema: Kurs za VHF operatera  (Pročitano 1966 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
Kurs za VHF operatera
« poslato: 18. Mart. 2024. / 14:31:12 »
Serbian Sailing School održava kurseve za VHF operatere. Licence su kanadske i važi u celom svetu.

Kurs obuhvata efektivno korišćenje VHF radija i SRC komunikacije (radio stanice, ručne radio stanice, EPIRB uređaji, SART uređaji, AIS i DSC).

Nakon dobijene literature polaznik ima oko 3 nedelje da savlada gradivo, zatim sledi praktična obuka u Serbian Sailing School i nakon toga ispit za operatera VHF-a. Literatura je na engleskom jeziku kao i ispit.

Nedavno sam položio pomenuti kurs. Zainteresovani se mogu obratiti na dole navedeni broj telefona.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
Odg: Kurs za VHF operatera
« Odgovor #1 poslato: 28. Mart. 2024. / 23:12:59 »
Ovako izgleda sertifikat. Slična po dimenzijama i materijalu ličnoj karti, saob. dozvoli i sl.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #2 poslato: 29. Mart. 2024. / 12:29:08 »
Sa rokom vazenja sto znaci da mora da se produzava na svakih 5 godina. To nije u redu. Šta će se promeniti za 5 god? Ja sam sve te dozvole resio tako sto sam polagao za skipera. U okviru ispita su i radar i radio komunikacija. I nema rok vazenja. Dok sam ziv ne moram da razmisljam. Kad mi istekne UMČ, a imaću preko 65 ne moram na lekarski, produženje na 5 god. i slično. Nema ograničenje na priobalnu plovidbu...

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #3 poslato: 29. Mart. 2024. / 15:20:52 »
Zaboravih, čestitam na uspešno završenom kursu. Ta dozvola omogućava da se mirnije i sigurnije plovi jer radio stanica na plovilu daje dodatnu sigurnost. Uvek možete zatražiti pomoć ako se dodje u nezgodnu situaciju.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #4 poslato: 29. Mart. 2024. / 19:48:00 »
Sa rokom vazenja sto znaci da mora da se produzava na svakih 5 godina. To nije u redu. Šta će se promeniti za 5 god? Ja sam sve te dozvole resio tako sto sam polagao za skipera. U okviru ispita su i radar i radio komunikacija. I nema rok vazenja. Dok sam ziv ne moram da razmisljam. Kad mi istekne UMČ, a imaću preko 65 ne moram na lekarski, produženje na 5 god. i slično. Nema ograničenje na priobalnu plovidbu...

Iznenadio sam se kada sam video da je rok važenja 5 godina. Rečeno mi je da je doživotna, što bi i trebalo biti tako. Verovatno se samo produžava, ali će se sigurno morati platiti izrada nove. Postaviću ovo pitanje kada je preuzmem u Bg.

Zaboravih, čestitam na uspešno završenom kursu. Ta dozvola omogućava da se mirnije i sigurnije plovi jer radio stanica na plovilu daje dodatnu sigurnost. Uvek možete zatražiti pomoć ako se dodje u nezgodnu situaciju.

Hvala.           jhgf

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #5 poslato: 21. Maj. 2024. / 22:42:45 »
Dobio sam sertifikat u obliku plastične kartice. Definitivno je rok važenja 5 godina. Posle toga se verovatno mora platiti 50 dolara za produženje na sledećih 5 godina. Pitaću ih sutra.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #6 poslato: 22. Maj. 2024. / 00:33:07 »
Sad jos i pitanje da li je priznaju nasi organi ili mora da se na osnovu nje trazi domaća dozvola. Naravno, kada se plovi našim vodama.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #7 poslato: 22. Maj. 2024. / 08:12:01 »
I to je moguće.  Treba se raspitati.

Dule, možeš li ovde pustiti link o temi gde je opisana procedura za dobijanje dozvole za radio stanicu na čamcu kao i pozivni znak?

Negde sam to pročitao na forumu, ali sada ne mogu da pronađem.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS