Autor Tema: Grčka 2023  (Pročitano 3370 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
Grčka 2023
« poslato: 29. Januar. 2024. / 00:53:52 »
U drugojpolovini avgusta letovali smo 16 dana u Grčkoj na ostrvu Evija. Vukao sam na prikolici moj Bayliner 2052.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
Odg: Grčka 2023
« Odgovor #1 poslato: 29. Januar. 2024. / 09:11:30 »
U porinjanju i izvlačenju pomogao mi je domaćin sa svojim terenskim vozilom, a vez nisam plaćao, jer mi je ustupio svoj.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #2 poslato: 29. Januar. 2024. / 09:17:39 »
More kao i svako drugo –nepredvidivo, biva čas malo mirno, čas uzburkano. Nikada ne znaš šta te tačno očekuje, čak i ako gledaš prognozu, brzinu vetra i visinu talasa. Dok ga posmatraš sa plaže deluje pitomo, ali kad se nađeš u čamcu i  otploviš kilometar, dva, tri od obale, pa zađeš iza ostrva gde se vetar pojačava, more izgleda, a i jeste sasvim nešto drugo –sila koja uliva strahopoštovanje.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #3 poslato: 29. Januar. 2024. / 09:27:31 »
Bilo je više plovidbi, ali bih izdvojio dve. Obe su od luke Pefki do mikro ostrva Lihadonisije. Prva je bila jednodnevna, a druga dvodnevna sa noćenjem na jednom od nenaseljenih ostrva.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #4 poslato: 29. Januar. 2024. / 09:42:56 »
Isplovili smo u kasnim popodnevnim satima (u 19h) i more je bilo izrazito mirno. Povratak je bio sutradan oko 17:30 i duvao je vetar, a talasi su po prognozi bili visine pola metra. Međutim, bili su i niži, ali na jednoj deonici i viši i dostizali su bliže jednog metra.

Za razliku od Fisherama kojeg sam odvukao na more 2017. godine i sa kojim nisam bio zadovoljan, Bayliner ima dobre maritimne osobine. Dobro je primao talase i bili smo zaštićeni od velike količine vode koja je prskala usled njih.

Nssam imao nikakvih mehaničkih problema sa čamcem za vreme letovanja.

Izmerio sam i prosečnu potrošnju. Sa punim rezervoarom (117L), četiri rezervna kanistera po 20L, pomoćnim motorom Tomos 4 i pripadajućim rezervoarom od 12L, dodatnom opremom i dve osobe na čamcu, pri brzini oko 40Km/h, na 3800 do 4100 RPM, čamac je trošio 21L/h benzina.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #5 poslato: 29. Januar. 2024. / 09:45:05 »
Ispod možete pogledati pomenute dve plovidbe.

Isplovljavanje i odlazak do Lihadonisije.
More je bilo mirno i plovidba je trajala 1 čas i 5 minuta.

Povratak sa nenaseljenih ostrva:
More je bilo nemirno, a duvao je i vetar. Plovidba je trajala 2 časa i 45 minuta.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
« Odgovor #6 poslato: 29. Januar. 2024. / 14:13:06 »
Pozdrav, lep izlet i plovidba, svaka cast  hgbvc .

Odgledao sam i druge snimke koje ste postavili sa izleta i moram priznati da mesto gde ste se usidrili da prenocite mi nije izgledalo bas bezbedno zbog stenja okolo i dosta je plitko, po snimku ne bih rekao da ima vise od metra dubine, a  deluje prilicno otvoreno prema moru.

I samo jos jednu stvar vam preporucujem, jer sam video onu vasu setnju po stenju, a to su vodene cipele (aqua shoes) koje nisu skupe, mislim od 15 do 20 EUR/par a veoma je korisno imati ih u camcu bas zbog takvih situacija.

juhgfd

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #7 poslato: 29. Januar. 2024. / 19:41:41 »
Hvala Šćeko. U pravu ste. Svuda unaokolo je prilično plitko, dubina nije veća od 2 metra i svuda su podvodne stene. Grk koji mi je pomogao pri mom prvom uplovljavanju, rekao je da su ovde završili mnogi propeleri od turista nautičara. 

Na mestu gde sam bio usidren voda je dubine oko 1,3m. Ukoliko u nautičku navigaciju unesete rutu koja vas vodi skroz do mesta gde sam se usidrio, dobićete informaciju da je to opasno područje zbog podvodnih hridi i to upozorenje je otprilike 200-250m od mesta sidrenja, tako da se na taj poslednji deo ne može osloniti na navigaciju, već na laganu plovidbu, posmatranje dna i korišćenje čaklje na pramcu  da bi se proverila dubina. Ukolko ste ovde bili mnogo puta, onda je sve jednostavnije i lakše.

Imao sam sreću da sam dobro uplovio, takozvanom jedinom i idealnom putanjom koju koriste i lokalni nautičari. Svako odstupanje od ove putanje dovodi do nasukavanja na hridi ili oštećenje getribe ili propelera.

Posle prvog uplovljavanja glavnim motorom i naknadnim osmatranjem terena, svaki sledeći put, a bilo ih je četiri, gasio sam motor, podizao Z nogu i uplovljavao sa pomoćnim motorom.

Mesto gde sam bio vezan jeste okruženo stenama koje se vide, kao i onim nekoliko centimetara ispod površine vode, ali sam izabrao poziciju gde mi je pramac bio u pravcu vetra, te sam se sidrio sa dva sidra, jedno na pramcu, a drugo na krmi. Tako da je čamac imao malo slobodnog hoda da može normalno primati talase, ali da se ne može previše pomerati, niti okrenuti.  Način sidrenja, kao i poziciju pokazao mi je jedan grk koji je bio usidren pored mene i tu je proveo tri dana sa devojkom, a ispolovio je dva sata pošto sam stigao.

Pozicija deluje kao da je čamac na otvorenom moru, ali ispred pramca je oko 80 metara gde je dubina ne veća od 2-3 metra, a tek nakon toga kreću veće dubine. Takođe, svuda su hridi ispod i iznad vode koje usporavaju talase. Sa krmene strane je dubina 1,3 metra i nakon toga sve pliće, a završava plićakom koji jedva može stopala pokvasiti i na kraju je pesak, pa red stena, pa pesak i onda druga strana malog ostrva, gde opet ide plićak oko 50 metara, a nakon toga kreće veća dubina. Svuda je i gusto grmlje koje usporava vetar.

Hteo sam reći, da kada se obraća dovoljno pažnje, može se bezbedno uploviti. Ostrva su zaista prelepa, a voda kristalno čista, topla i plitka.

Dok ste u delu gde je plićak, to jest dubina do 3 metra sve je pitomo. Međutim, kada se dubina počne naglo povećavati, tu postoje jake morske struje i dešavalo se da turisti otplivaju dalje od bezbedne zone, te ih povuče jaka morska struja. Na sreću nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj utapanjem, jer su u takvim slučajevima odmah reagovali spasioci, kao i vlasnici čamaca koji su brzom intervencijom pokupili nepažljive plivače.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #8 poslato: 29. Januar. 2024. / 20:13:11 »
Za kraj bih mogao reći da je nautičko letovanje u potpunosti uspelo. Ostala je još neostvarena  plovidba do ostrva Skijatos, a i Skopelos, ali Sporadi će ostati kao zadatak za neko drugo toplo leto, ali sigurno neće biti sa Bayliner-om.

Čamac sam pre 2 nedelje prodao zajedno sa prikolicom i svom mogućom dodatnom opremom koju sam sakupljao skoro 10 godina. Tako da sam sada kao nautičar go k`о pištolj.
Ostao mi je samo pomoćni motor Tomos 4 i vojni aluminijumski kanisteri (4 komada) koje nisam hteo prodati iz principa.

Bilo mi je veoma teško kada sam ga prodao i noć pre nego što je otišao u ruke novom vlasniku, nisam uopšte spavao. Konstantno sam razmišljao i vagao da li da ga prodam ili ne.  Sutradan kada je prodat, kao i naredna dva dana bio sam vidno neraspoložen razmišljajući da li je to bila dovoljna cena za njega, da li sam ga uopšte trebao prodavati?  Šta ako sam pogrešio?

Ono što je prevagnulo u odluci da ga prodam, jeste malo slobodnog vremena za nautiku. Godine 2022. čamac je bio porinut 2 meseca, a plovio sam svega 3 puta po sat vremena. Sledeće 2023. sva plovidba svela se na 16 dana letovanja u Grčkoj.

Čamac plovio ili ne, svake godine zahteva održavanje, plaćanje marine svake godine, kao i registraciju na svake tri godine, a to nisu mali troškovi.

Da li će biti drugog čamca i nautike uopšte, ne znam. Vreme će pokazati da li ću i koliko izdržati bez vode i brodića. Možda ga više nikad ne bude bilo, a možda bude i drugačije.

Ostaje lepo sećanje na jedan dobar i kvalitetan čamac u koji je uloženo mnogo truda, ljubavi, volje i novca. Ostaju kvalitetne uspomene i avanture ostvarene s njim.

Nadam se da će ga novi vlasnik  isto kao i ja održavati i negovati i da će izgledati kao što izgleda i sada - lep, sjajan i utegnut.

Zato sam jedan video klip posvetio upravo mom voljenom Bayliner-u 2052 kao sećanje na njega:

Van mreže Mileta

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Polaris Glider
  • Dužina: 7 m
« Odgovor #9 poslato: 30. Januar. 2024. / 12:00:09 »
Bravo kapetane Zox odlična reportaža. Verujem da će posle čitanja i gledanja smimaka mnogi poželeti da zaplove oko Grčkih ostrva i pored njenih obala.
Ne verujem da ćeš ti dugo izdržati bez plovila i plovidbe, ko jednom zaplovi taj večito plovi.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #10 poslato: 30. Januar. 2024. / 14:21:46 »
Bravo kapetane Zox odlična reportaža. Verujem da će posle čitanja i gledanja smimaka mnogi poželeti da zaplove oko Grčkih ostrva i pored njenih obala.

Hvala. Verujem da hoće.

Ne verujem da ćeš ti dugo izdržati bez plovila i plovidbe, ko jednom zaplovi taj večito plovi.

Lako je tebi. Zna se da služba uvek prva sve sazna.  ;)

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika