Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
. Da niste izgubili svoj
aktivacioni mejl
?
08. Jun. 2026. / 18:52:11
Početna
Pomoć
Portal
Foto albumi
Pretraži
Statistika
Prijavljivanje
Registracija
Nautički forum
»
Forum
»
Održavanje i sistemi
»
Održavanje plovila
(Urednik:
Zox
) »
RIO 630
Štampaj
Stranice:
1
...
4
5
6
7
[
8
]
Idi dole
Autor
Tema: RIO 630 (Pročitano 15416 puta)
0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.
Zox
Moderator
Brod tip: Rio 630 Fish
Odg: RIO 630
«
Odgovor #105 poslato:
16. Februar. 2025. / 20:39:19 »
Zamenjen je impeler, svećice, ulje u menjaču, sve anode, montirana je kapa, i čamac je konačno spreman za povratak u marinu! Ostalo je još samo da povežem četiri konektora.
Pošto se konektori razlikuju između prethodnog i sadašnjeg motora, nabavio sam kompletnu instalaciju sa istog modela motora. Plan je da skinem odgovarajuće konektore i prebacim ih na postojeću instalaciju. Još malo rada i sve će biti spremno za novu sezonu! 🚤⚓
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #106 poslato:
05. Mart. 2025. / 15:23:13 »
Nedavno sam promenio sve inox podizače za vrata, ali pre nekoliko dana sam izvršio još jednu prepravku na jednom od njih. Naime, vrata pramčanog horizontalnog boksa, u kojem se nalazi lanac za sidrenje, prethodno su imala podizač bez bravice. Prošle godine, dok sam bio na Egejskom moru, primetio sam da pri naletu talasa visine od oko 0,7 m do 1 m na čamac, vrata se vrlo malo podignu i zatim brzo padnu nazad. Zbog toga sam demontirao stari podizač i montirao novi, koji ima integrisanu bravicu koja sprečava otvaranje boksa bez prethodnog ručnog povlačenja.
Prepravka nije bila previše zahtevna, jer je prvobitni otvor bio manji, pa je bilo potrebno samo proširiti otvor kako bi se novi podizač sa bravicom mogao ugraditi.
Prikazujem vam fotografije pre i posle zamene.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #107 poslato:
08. Maj. 2025. / 13:42:53 »
Prošle godine, prilikom kompletnog remonta korita čamca, izvršena je i zamena komande – prethodna Yamaha 703 zamenjena je modelom 704. Budući da su postojeće sajle bile u lošem stanju, a sajle dužine 19 ft koje su došle uz polovnu komandu bile prekratke, odlučio sam se za kupovinu novih sajli. Jedan od radnika je otišao do nautičke prodavnice i kupio sajle marke
Multiflex
, dužine 21 ft, za gas i menjač.
I sad dolazimo do zaniljivog dela.
Ultraflex
je renomirani italijanski proizvođač sa ozbiljnim inženjeringom i tradicijom u nautici, dok je
Multiflex
indijska firma koja, čini se, više ulaže u marketing i imitaciju nego u samu funkcionalnost proizvoda. Sajle im izgledaju slično Ultraflexovim, naziv je pažljivo osmišljen da zazvuči poznato, ali kada ih stavite u pogon – razlika je otprilike kao između gitare Fender Stratocaster i kineske igračke sa Temua koja liči na gitaru i svira sama kad je protreseš.
Rezultat? Posle tri nedelje plovidbe (oko 40 sati rada), sajle su već za kontejner. Prvi simptom: prazan hod od 10 mm – da, deset milimetara! Znači, pri svakom pokušaju da izbacim menjač iz brzine, čamac se ponaša kao da igra "hoću-neću", i menjač ostaje delimično u brzini. Rezultat: krckanje iz menjača, jer se zubi zupčanika i dalje druže, a nikako da se rastanu.
I sad dolazimo do onog filozofskog pitanja: da li je sajla bila loša od starta, ili je ovih 40 sati "eksploatacije" bilo previše za nju? Moram priznati, da mi je od samog početka ubacivanje i izbacivanje iz brzine delovalo "gnjecavo". Možda ćemo jednog dana saznati, kad je arheolozi iskopaju i zapitaju se čime su se ljudi vodili pri izboru sajli.
Naravno, garanciju nisam ni pokušavao da tražim. Problem sam otkrio tek sad, pred novu sezonu i preiprema za Egejsko more – a kad vidiš da sajla "žvaće" 10 mm u mestu, jasno ti je da si ostao i bez funkcije i bez garancije.
Ovog puta nisam prepustio kupovinu drugima – naručio sam originalne Ultraflex sajle, jer mi je dosadilo da vitalne delove poveravam robnoj marki koja se zvučno rimuje s kvalitetom, ali se po performansama rimuje s katastrofom. Na kraju, "jeftino" uvek dođe skuplje, pogotovo kad te pred odlazak na Egejsko more pijačarske sajle ostave sa menjačem u filozofskoj dilemi da li da izbaci iz brzine ili da ipak malo ostane u njoj.
E, da! Prodavnicu neću reklamirati!
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #108 poslato:
14. Maj. 2025. / 00:04:14 »
Danas je majstor Deja doneo original
Ultraflex
sajle. Ne klonirane, ne "kompatibilne", nego prave italijanske. Posle pola sata sajle su provučene kroz trup, spojene s komandom i motorom.
Onda dolazi trenutak istine: ručica Yamaha 704. Ubacivanje u hod napred ili nazad sada ima potpuno novi osećaj — precizno, čvrsto, bez „gnjecavosti“ i otpora. Kao da ubadaš u puter – topli, italijanski, bez grudvica.
Jer da budemo jasni:
Multiflex
i
Ultraflex
ne idu u istu rečenicu. Osim ako pričaš o razlici između nerviranja i zadovoljstva.
Ultraflex
je za one koji žele da ručica radi kako treba – precizno, bez borbe i bez neprijatnih iznenađenja.
Zaključak? Ko voli da plovi, neka beži od improvizacija.
Ultraflex
nije luksuz – to je minimum pristojnosti prema sebi i svom brodu.
A
Multiflex
? Njega slobodno poklonite nekome koga potajno ne volite. Ili još bolje – okačite ga na zid kao trofej promašene kupovine, da vas svakog jutra podseti šta znači "jeftino, a skupo".
Multiflex
ti daje osećaj kao da menjaš brzine pomoću gumice za tegle.
Ultraflex
? Kao da komanduješ preko svilenog mehanizma švajcarskog sata.
I zapamtite: izbegavajte prodavnice koje ga nude kao „odličnu zamenu“ – sledeće što će vam uvaliti biće volan od stiropora i uputstvo iz Kinder jaja.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #109 poslato:
13. Jun. 2025. / 22:51:15 »
Zamenjeno je par sitnica. Gumica na poklopcu rezervoara, keder guma na kapi vanbrodskog motora, termostati...
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #110 poslato:
22. April. 2026. / 18:55:57 »
Ovo je treća godina kako koristim novu prikolicu. Prilikom poručivanja napravio sam grešku što nisam uzeo kombinovanu varijantu sa skijama pozadi i rolerima napred.
Čamac je prilično težak, a relacija do Grčke i nazad iznosi oko 2200 km. Kod prikolica sa rolerima oslanjanje čamca je na relativno maloj površini, što dugoročno može predstavljati problem. Majstor mi je više puta skrenuo pažnju da često ima intervencije na čamcima gde dolazi do oštećenja trupa upravo zbog proboja rolera, naročito nakon dužih putovanja i vožnje po lošijim putevima.
U mom slučaju, čamac je dodatno opterećen standardnom i dodatnom opremom, pomoćnim motorom, kamp opremom, alatom i oko 300 litara benzina. Zbog toga sam odlučio da istražim mogućnost konverzije sa rolera na skije.
Ispostavilo se da je rešenje vrlo jednostavno - prikolica je fabrički predviđena za oba sistema, pa se konverzija svodi na zamenu elemenata. Poručio sam nove skije direktno iz fabrike i odneo prikolicu kod majstora na zamenu.
Ono što me je iznenadilo jeste cena. Očekivao sam trošak u rangu 200-250 €, međutim komplet skija sa svim nosačima košta preko 62.000 dinara, uz dodatne troškove goriva za odlazak do fabrike i preuzimanje.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #111 poslato:
22. April. 2026. / 19:16:29 »
Prošle godine na Egejskom moru imao sam oštećenja na čamcu. Mislim da sam to možda već pominjao, ali nisam siguran.
Tokom nevremena čamac je bio vezan u marini, iza valobrana. Ipak, usled jakog vetra, talasa i promene podvodnih struja, okrenuo se za oko 90 stepeni - pramac ka obali, krma ka kamenom valobranu. Vetar je povukao bovu nekoliko metara; iako teg na dnu nije pomeren, konop se maksimalno zategao, pa se čamac približio valobranu za oko 2 metra. Usled talasa došlo je do grebanja donjeg dela pete motora o kamen.
Dodatni problem je bila sama bova. Reč je o velikoj bovi, predviđenoj i za veće čamce i manje brodove, sa metalnom ušicom (umesto plastične). Usled vetra i talasa taj metalni deo je udarao u trup i lokalno ga oštetio.
Takođe, svake godine imam oštećenja prilikom izvlačenja čamca na prikolicu. To mi se ranije nije dešavalo sa drugim čamcima i prikolicama. Oštećenje nastaje na najnižoj tački trupa, gde dolazi u kontakt sa metalnom konstrukcijom središnjih rolera. Po mom mišljenju, uzrok je loše rešeno fabričko ležište/nosač u tom delu.
Da bih to rešio, kao što sam već naveo, izvršio sam konverziju - roleri su zamenjeni skijama. Time je čamac sada niže pozicioniran na prikolici, naleže na veću površinu i stabilniji je. Postoji realna mogućnost da središnji roleri više neće biti potrebni, čime bi se eliminisao i taj izvor oštećenja.
Čamac je trenutno kod majstora, gde će sva navedena oštećenja biti sanirana.
Usput radim i određene prepravke - reorganizaciju postojećih boksova, kao i ugradnju dodatnih boksova u stranice čamca, radi bolje iskorišćenosti prostora i praktičnijeg smeštaja opreme.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Zox
Moderator
«
Odgovor #112 poslato:
22. April. 2026. / 22:28:31 »
Montirane su skije na prikolicu i podešene prema čamcu. Čamac je sada spušten za 4 cm niže u odnosu na prethodnu poziciju.
Sačuvana
www.youtube.com/@putopis
Štampaj
Stranice:
1
...
4
5
6
7
[
8