Detroit i Cummins su kamionski motori. Catterpilar ima i kamionske i motore za gradjevinske masine ali je najjaci kod generatora.
Traktor se vozi na rucni gas. Brod se vozi na rucni gas ? Bice da je traktorski motor i brodski motor. Rezim rada motora u vozilu i na brodu nije isti. Vozilo ubrzava i usporava, dok brod ide poprilicno ujednacenom brzinom. Krivulja najboljeg obrtnog momenta se znatno razlikuje kod jednog i drugog a bolja je kod traktorskog zato sto vrednost najboljeg obrtnog momenta sa malim oscilacijama je u opsegu od oko hiljadu obrtaje, recimo od 1200 do 2200 dok je kod kamionskih motora najbolji opseg manji od 300 obrtaja.
Za pogon broda je upravo obrtni momenat najvazniji deo price. Iz americkog iskustva znam da se Detroit ili Cummins ugradjuju u poludeplasmanska korita, dostizu velike brzine ali se ne voze stalno na punom gasu.
Inace Kubotu mariniziraju sledece firme, Betamarine, Nanni,Universal i imaju motore od 9 HP za generatore do preko 100HP , iskreno nisam gledao gornju granicu jer me ne interesuje.
P.S. Moj motor nece ni biti mariniziran, hladice se kroz korito