Autor Tema: Vibracje brodskog motora...  (Pročitano 12469 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Vibracje brodskog motora...
« poslato: 11. Oktobar. 2013. / 11:00:45 »
Većina nautičara se slaže da je linijski motor sa 6 cilindara najbolje balansiran kada su u pitanju četvorotaktni motori. To zanači da mu je rad miran a sa njim se može postići i najbolja ekonomija što se potrošnje i održavanja tiče. Gledao sam testove gde stave novčić i on ne pada... Isto tako tvrde da su to motori koji mogu jako dugo da rade bez ozbiljnijih kvarova.
Stabilni su i motori sa 5 ili 4 cilindra ali tu već idu neki tegovi koji imaju zadatak da balansiraju trzaje.
Da li se razmišlja o ovome kada se kupuje brodski motor i kako se rešavaju problemi sa vibracijom?

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
Odg: Vibracje brodskog motora...
« Odgovor #1 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 00:17:09 »
Kod mEne su cetiri cilindra i podosta to radi mirno posebno sto je ceo motor direktno vezan za korito - odnosno za metalne grede konstrukcije bez ikakvih nosaca a to nigde drugde nisam video

Na mreži Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #2 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 10:03:42 »
Sta ublazava vibracije?

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
« Odgovor #3 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 10:51:51 »
Najcesce gumeni nosaci.

Van mreže oblak

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bayliner 2556 flybridge
  • Dužina: 25ft
« Odgovor #4 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 10:55:22 »
Msechar ima MB 5 cil. a ja MB sa 6 cill. Postoji ozbiljna razlika  kad je vibracija u pitanju. 6 cilindara je daleko mirniji. Jedina vibracija se oseca na ler gasu a dodavanjem se i ona gubi.
Zvoni, kucanje ne radi

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #5 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 11:07:37 »
Uvek su motori sa neparnim brojem cilindra imali jace vibracije od onih sa parnim.

Na mreži Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #6 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 11:37:47 »
Najcesce gumeni nosaci.
Mislio sam na to sta ublazava vibracije kod brokera. Ako je direktno na konstrukciju broda ... to nisam do sada video. Mora da su bar sine na kojima je motor oslonjene na neku gumu koja se nalazi izmedju sina i konstrukcije.

Na mreži Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #7 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 11:40:56 »
Uvek su motori sa neparnim brojem cilindra imali jace vibracije od onih sa parnim.
Tacno, ali ima puno komentara da V8 motori imaju jace vibracije od linijskih sa 6 cilindara. I da kod V8 motora takodje mora da se balansiraju radilice kako bi se te vibracije ublazile.
Inace, to nisu vibracije zbog nepravilnog rada vec zbog inercije klipova, kako sam ja shvatio.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #8 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 15:40:49 »
To si u pravu. Inace ne mora biti V8. Bilo koji V ili boxer motor ima "vece" (uslovno receno), vibracije od linijskih. Seti se samo kako radi motor "BUBE" ili "SPACEKA" pa "PEGLICE". Svi se tresu, upravo zbog inercije klipova a ne nepravilnog rasporeda paljenja. I linijski se "trese" ali po vertikalnoj osi a mi to ne primecujemo vec vidimo vibracije samo po horizontalnoj osi zato sto te vibracije pomeraju auto a po vertikali ima dosta ublazivaca vibracija (gumeni nosaci, amortizeri, gume na tockovima).

Na mreži Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #9 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 15:49:01 »
Ima tu uticaja i raspored podizanja klipova. Nije bez razloga linijski sestak najmirniji motor.
Naci cu taj tekst. Negde mi je na racunaru pa cu ga postaviti.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #10 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 16:10:52 »
Naravno. Znam to. Pa i V12 je mirniji od V8. Sto vise cilindara manje se osecaju vibracije.

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #11 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 19:45:47 »
Mislio sam na to sta ublazava vibracije kod brokera. Ako je direktno na konstrukciju broda ... to nisam do sada video. Mora da su bar sine na kojima je motor oslonjene na neku gumu koja se nalazi izmedju sina i konstrukcije.

Tesko mislim da su te dve grede kao dve vozne sine celom duzinom broda, bas sam danas gledao ceo motor se drzi direktno na tim sinama na sest oslonaca pricvrsceno sa 12 golemih srafova, ja isto nikad ne videh tako nesto, pogledacu kod joje kako je vezan, imamo skoro iste motore

Na mreži Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #12 poslato: 12. Oktobar. 2013. / 21:06:34 »
Postavi par fotki ... da vidimo kako su to rešili.

Na mreži Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #13 poslato: 25. Decembar. 2013. / 13:05:55 »
Možda i postoji razlog za krutu vezu. Ako je osovinski vod dugačak tada i motor i osovinski vod moraju biti što krući. Razlog je što bi zbog uvijanja motora ili sabijanja gumenih nosača motor imao drugačiji ugao i dolazilo bi do uvijanja osovinskog voda ili brzog propadanja nekog od nosača istog.
Kod novijih brodova i motor i ceo prenosni sistem do propelera je "plivajući" pa je dozvoljeno manje odstupanje u poravnanju. Motor je na gumenim nosačima a osovinski vod u gumenim nosačima pa se time sprečavaju vibracije i oštećenja. Isto tako, kod novijih modela plovila je i samo dno korita mekše pa ima uvijanja koja menjaju ugao osovinskog voda. Dakle, celo pogonski sistem mora da bude fleksibilan i da trpi odredjenja odstupanja.
Kod tebe je sve učvršćeno i nema odstupanja pa su i vibracije motora ili njegovo naginjanje usled velikog obrtnog momenta potencijalna opasnost po ceo sistem.

Na mreži Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #14 poslato: 29. Decembar. 2013. / 01:07:09 »
Da ne zapostavimo temu...
Linijski šestak, kako volimo da kažemo, je motor sa unutrašnjim sagorevanjem kome su cilindri montirani u pravnoj liniji i svi klipovi su na jednoj radilici. Blok može biti potpuno vertikalan ili nagnut u jednu stranu. Brodski motori koje sam ja sretao su bili sa vertikalnim blokom. Linijski raspored sa šest klipova je najjednostavniji raspored cilindara i poseduje i primarnu i sekundarnu ravnotežu mehaničih motora što rezultira znatno manjom vibracijom od motora sa manje ili više cilindara.
Prednji i zadnji trio cilindara su u kao slike u ogledalu a klipovi se kreću u parovima. 1. i 6, 2. i 5. pa 3. i 4. što u  velikoj meri eliminiše uzdužno ljuljanje motora. 
Sekundarni disbalans je izbegnut tako što radilica ima šest kolena poredjanih u tri ravni pod uglom od 120 stepeni. Rezultat toga je da su vibracije eliminisane. E sad kako to objasniti stručno - tu je u pitanju torziono absorbovanje vibracija.  dcfvb  Kod motora sa četiri cilindra ili V6 se vibracije povećavaju povećavanjem broja obrtaja motora a taj debalans je dinamičan... ako duplo povećamo broj obrtaja vibracije se povećaju za 4 puta...itd. 

Ja nisam mašinac ali ako Šćeka nadje vremena nadam se da će nam to objasniti stručno ali razumljivo i laiku.

Linijski šestak se zbog svojih dobrih osobina (Veoma dug radni vek, nesmetano funkcionisanje, pouzdanost, veliki obrtni momenat, miran i tih rad, glatko ubrzanje, ...) ugradjuje u luksuzne automobile, kamione koji prevaljuju mnogo kilometara, u generatore i brodove.  Koliko sam saznao čitajući a i iz ličnogi iskustva to je najkorišćenija konfiguracija motora za kamione, brodove, industrijske mašine.. Evo i sada imam dva linijska šestaka na brodu i prezadovoljan sam. Ni upola muke oko održavanja koje sam imao sa V8 ili V6 motorima.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika