Da ne zapostavimo temu...
Linijski šestak, kako volimo da kažemo, je motor sa unutrašnjim sagorevanjem kome su cilindri montirani u pravnoj liniji i svi klipovi su na jednoj radilici. Blok može biti potpuno vertikalan ili nagnut u jednu stranu. Brodski motori koje sam ja sretao su bili sa vertikalnim blokom. Linijski raspored sa šest klipova je najjednostavniji raspored cilindara i poseduje i primarnu i sekundarnu ravnotežu mehaničih motora što rezultira znatno manjom vibracijom od motora sa manje ili više cilindara.
Prednji i zadnji trio cilindara su u kao slike u ogledalu a klipovi se kreću u parovima. 1. i 6, 2. i 5. pa 3. i 4. što u velikoj meri eliminiše uzdužno ljuljanje motora.
Sekundarni disbalans je izbegnut tako što radilica ima šest kolena poredjanih u tri ravni pod uglom od 120 stepeni. Rezultat toga je da su vibracije eliminisane. E sad kako to objasniti stručno - tu je u pitanju torziono absorbovanje vibracija.

Kod motora sa četiri cilindra ili V6 se vibracije povećavaju povećavanjem broja obrtaja motora a taj debalans je dinamičan... ako duplo povećamo broj obrtaja vibracije se povećaju za 4 puta...itd.
Ja nisam mašinac ali ako Šćeka nadje vremena nadam se da će nam to objasniti stručno ali razumljivo i laiku.
Linijski šestak se zbog svojih dobrih osobina (Veoma dug radni vek, nesmetano funkcionisanje, pouzdanost, veliki obrtni momenat, miran i tih rad, glatko ubrzanje, ...) ugradjuje u luksuzne automobile, kamione koji prevaljuju mnogo kilometara, u generatore i brodove. Koliko sam saznao čitajući a i iz ličnogi iskustva to je najkorišćenija konfiguracija motora za kamione, brodove, industrijske mašine.. Evo i sada imam dva linijska šestaka na brodu i prezadovoljan sam. Ni upola muke oko održavanja koje sam imao sa V8 ili V6 motorima.