Autor Tema: Elisa ili propeler  (Pročitano 54201 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Elisa ili propeler
« Odgovor #30 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 22:52:55 »
Kako to misliš?
Kako može da bude isti pritisak ispred i iza propelera?
Nisam rekao da se brod kreće zbog potpritiska već da je i ta mala sila korisna i da postoji. Uostalom, puno tekstova uporedjuje ponašanje avionskog krila i krila propelera. Ali stoji da voda ne može da se sabije kao vazduh.
Stoji i to da se kavitacija stvara, i da voda isparava na niskom pritisku koji nastaje ispred propelera tako da tvoja tvrdnja ne stoji nikako.

Van mreže mossi

• NF clan
  • *
    • Varalica II
« Odgovor #31 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 22:57:28 »
Malo sam googlao ovih par minuta: http://physics.stackexchange.com/questions/61105/could-some-design-of-a-propeller-be-used-in-both-air-and-water

There's two important differences between air and water: Air is compressible, and the densities are about a factor of ~1000 apart - 1 kg/m³ vs 1 t/m³!

For most concerns where you use propellers, compression plays no role because the pressure diferences are very low. The densities, however play a large role.

The thrust can be described as F=m ˙ ∗Δv , with m ˙   beeing the mass flow - kg&/s or such - and Δv  the difference in velocity a volumeelement of fluid is accelerated.

So, to achieve a similiar thrust, the same propeller would have to move 1000 times more air than water by volume. Hence the often larger and faster spinning propellers for planes.

On the other hand, in a heavier medium each wing of the propeller is subject to stronger torque (all else beeing equal):

Q=ρV 2 a D 3 f q (ND V a   )

(Source) ρ  is density, V a   rate of advance (how much the propeller moves forward per revolution), D is diameter and N number of revolutions.

Without going into the math it can probably be shown that in a heavier medium the propeller will experience somewhat more torque for the same thrust - I'm to lazy to try now. The propeller will be built with more robust (and possibly heavier) material than would be the case id it's an only air propeller.

That said, I believe that a propeller for both media is entirely possible, though challenging.

However, a propeller for a both media will need a drivetrain that can accomodate speed roughly a factor 1000 apart (that's not trivial).

One other reason why don't see a propeller for both media is that there is no vehicle that could make use of one.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #32 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 23:02:38 »
E pa neću ni da čitam.  lkjhgfvh
Nisam napisao ni jednu reč a da je nerazumna i onima koji nemaju tehničku školu, neznaju latinski ili engleski. Ja bih to preveo i potrudio se da tekst razumem pa to prepričam svojim rečima. Ako ćemo da raspravljamo treba rasprava da bude razumljiva svima i da oni koji je prate i nauče nešto ili, ako su stručniji, daju svoj komentar.

Van mreže mossi

• NF clan
  • *
    • Varalica II
« Odgovor #33 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 23:09:53 »
A čija je lopta?  rfcdvb

Vidi nisam ni ja razumeo sve iz "plavog" teksta.
Ali spominje se upravo gustina, stišnjivost i "ostali" zakoni fizike i formule koje su nam strane.

Moj tekst je bio replika na tekst od korisnika nijah, jer je njegovo tumačenje bilo po meni više za AVIO elise tj krila,
a ne za propelere brodskih i vanbrodskih pogona.

Da stvar bude gora, izgleda da postoje specijalni propeleri za super brze čamce koji nisu ni uronjeni u potpunosti u vodu.
Pa jedan deo puta prolaze kroz vodu, a onda jedan deo kroz vazduh.

juhgfd frdxs

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
  • Osp: UMČ
« Odgovor #34 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 23:10:32 »

One other reason why don't see a propeller for both media is that there is no vehicle that could make use of one.[/color]

E ipak postoji....

Van mreže nijah

• NF clan
  • *
« Odgovor #35 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 23:10:57 »
Apsolutno je tacno da je se voda smatra ne stisljivim fluidom.
Ako se dobro secam, cini mi se da je 20 000 puta teze sabiti vodu od vazduha. pa se zato smatra ne stisljivim fluidom.

Ali propeler nema nikakve veze sa tim.
Samo cestice sa te gornje strane profila imaju duzi put a sa donje kraci put od pocetka do kraja profila. A na kraj stizu u istom trenutku.

Pa onda osnova u kretanju fluida kaze da sa povecanjem brzine opada pritisak.

Kao kad imamo neko suzenje u cevi kroz koju protice voda. Tu na suzenju voda mora da ubrza i smanjuje se pritisak.

Verujte mi 100% sam u pravu. Samo da objasnjavam nemam pojma  kjhgffc

Van mreže nijah

• NF clan
  • *
« Odgovor #36 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 23:12:51 »
Ovo na slici je ekranoplan.
I on ima elise a ne propelere.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #37 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 23:16:07 »
A čija je lopta?  rfcdvb

Vidi nisam ni ja razumeo sve iz "plavog" teksta.
Ali spominje se upravo gustina, stišnjivost i "ostali" zakoni fizike i formule koje su nam strane.

Moj tekst je bio replika na tekst od korisnika nijah, jer je njegovo tumačenje bilo po meni više za AVIO elise tj krila,
a ne za propelere brodskih i vanbrodskih pogona.

Da stvar bude gora, izgleda da postoje specijalni propeleri za super brze čamce koji nisu ni uronjeni u potpunosti u vodu.
Pa jedan deo puta prolaze kroz vodu, a onda jedan deo kroz vazduh.

juhgfd frdxs

E pa mossi, to je osvrt na pitanje zašto se elisa ne koristi za vozila pre nego kako funkcioniše propeler.
I objašnjava da je vazduh previše redak da bi elisa imala efakat kakav ima propeler u vodi bas zato što se previše sabija. Slab je oslonac.
 hgfdsdfcv
Eto, pročitao sam i objasnio.

Van mreže nijah

• NF clan
  • *
« Odgovor #38 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 23:17:18 »
Polu uronjeni propeleri su za najbrze camce.

Kod njih je i glavcina van vode zato sto ona samo smeta, tj pravi vrtlozenja.
Vibracije su velike. Nista nije ujednaceno. Krilo je u jednom trenutku u vodi a onda u sledecem je u vazduhu.
Razlika u pritiscima je ogromna.Kavitacija otkida. Ali je to specijalno oblikovan propeler da sve to istrpi.

Van mreže Pera Garmin

• Moderatori
  • *
    • Medcomms Ltd
« Odgovor #39 poslato: 08. Decembar. 2013. / 20:00:00 »
Stižu nam nove igračke - za sve koji bi da isteraju malo više: snage/brzine/ekonomičnosti/obrtaja (nepotrebno precrtati) iz svoje kombinacije motora i propelera:

http://propulse.se/english/
Petar Maksimović
peragarmin@gmail.com

...neverland...

Van mreže maverick

• Urednik
  • *
  • http://pecaros-os.com/index.php
    • maverick
  • Brod tip: tiger shark yamaha 25 4t
  • Dužina: 4.3
« Odgovor #40 poslato: 09. Decembar. 2013. / 23:02:58 »
E stizu  lkjhgfvh odavno je to stiglo...mi kupili od mossija jos prosle godine..i nije loša igracka, samo nismo dobili ono sto smo očekivali...

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #41 poslato: 09. Decembar. 2013. / 23:38:32 »
A šta ste očekivali?

Van mreže maverick

• Urednik
  • *
    • maverick
« Odgovor #42 poslato: 10. Decembar. 2013. / 09:31:10 »
Pa mislim da je u rasponu 4 picha....mislili smo odrediti koja elisa ce nam trebati za prvi, drugi i treci camac s istim motorom, pa kasnije kupiti takve elise...no ova s 4 kraka nema veze u praksi s onim od 3....ustvari volim se igrati s elisama, ali tad sam skuzio da nemam pojma....
I ovdje je napisano puno krasnih stvari, ali ajmo pokusati nama neukim objasniti kako da na jednostavan nacin dodjemo do idealne elise....kod nas je cijena tu i tamo za polovnu 100 eura...jbg ne mozes je kupovati pet puta da bi potrefio onu pravu....

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #43 poslato: 10. Decembar. 2013. / 10:44:16 »
Taj propeler nije napravljen za probu pa da se posle kupi liven sa tri kraka. To su dve priče. Šta ti smeta kod 4 kraka?

Van mreže maverick

• Urednik
  • *
    • maverick
« Odgovor #44 poslato: 10. Decembar. 2013. / 12:29:31 »
Bilo u kojem polozaju lopatica nismo mogli postici odgovarajuci broj obrtaja, radilo se motoru selva 30 ks 2t a istim trokrakrim propelrom smo isli u maximalni iznos....zasto to kazem...posto ja vise manje se igram s tim...uvijek trazim da u maximalnom gasu motor postigne onaj maximalni broj obrtaja i do tog trenutka mijenjam elise...tad na malim čamcima onda imas i uredan ekonomik i maximalnu brzinu u full gasu....e to su samo neka moja prakticna saznanja...e koliko grijesim neznam....isto tako sam siguran da se perfomanse mogu dosta povecati izmjenom elise i odgovarajucim trimanjem....iskreno...na nekom kompletu, mislim na camac i na motor, uspijem podici dosta a na nekom nista....

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika