Autor Tema: Kako izabrati pravog dnevnog krstasa za sebe  (Pročitano 37304 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Misha

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Linssen 29.9ac
  • Dužina: 10
  • Osp: UMČ
Odg: Kako izabrati pravog dnevnog krstasa za sebe
« Odgovor #45 poslato: 07. Decembar. 2017. / 18:33:30 »
Amerikanci cene samo jake motore.
Retko kada sam ih video da koriste motore manje od 20ks za najobičniji čamac.
Tamo gde Evropljani koriste 150ks, oni stave 250-300ks.
75 ks za ovako malo i lagano plovilo je bacanje para, ali dobro za razmetanje.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #46 poslato: 07. Decembar. 2017. / 19:59:41 »
Zanimljivo da koriste dosta jake vanbrodske motore? Ako je to korito kao jedrilica, pretpostavljam da ne može da izglisira i da je u režimu viših obrtaja neekonomično. E sad, verovatno da za more moraju imati viška snage?
Tu leži razlog zašto je to najprodavanije plovilo u klasi.
Jedri, lagano krstari na motor a može da vuče i skijaša. stavi motor od 90 hp i imaš gliser koji bez problema vuče skijaša. Kad dosadi jurcanje i buka digneš jedra, napuniš kobilicu vodom i uživaš...

Najvažnije.. sve je napravljeno tako da sam sve odradiš. dovoljan je jedan čovek. Nema potrebe za posadom.
To je jedini gliser sa kabinom te dužine koji će vući skijaša i 70 - 90 HP. Veliki motor na njemu je u stvari mali kada uporedim motore na gliserima te dužine.

Pogledajte promotivni video...

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #47 poslato: 07. Decembar. 2017. / 20:18:00 »
Kod njega mi se svidja i unutrašnji raspored. Isti je kao kod welcrafta 27 koji sam imao do pre 7 godina. Smeta mi rešenje za wc i mali prostori za rezervoare. Ali to je dnevni krstaš i kao takav ispunjava sve uslove da bude proglašen za najbolji dnevni krstaš.

Van mreže Bakara

• NF clan
  • *
    • Riviera
  • Brod tip: Metalni kabinaš
  • Dužina: 8,7
  • Osp: UMČ
« Odgovor #48 poslato: 07. Decembar. 2017. / 21:18:29 »
Nisam to znao, ali u svakom slucaju, vrlo zanimljivo plovilo  rfcdvb

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #49 poslato: 07. Decembar. 2017. / 22:20:44 »
Трансформација из глисера у једрилицу и обрнуто је веома интересантно решење. Могу рећи слободно да би волео поседовати овакво пловило. Мени је најважније да чамац може развијате велике брзине, а овде постоји сем те могућности и опуштено крстарење коришћењем снаге ветра. Свака част за решење 2 у 1.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #50 poslato: 07. Decembar. 2017. / 23:33:36 »
Nepravedno zapostavljeno plovilo kada je Srbija u pitanju. Više volimo da kupimo gliser sa motorom od 400 HP, izvadimo motor i pretvorimo ga u deplasmanac. I sam sam to radio.  uygjnh
A postoji gotovo rešenje. Za iste pare. Samo skineš vanbrodski od 70 hp i staviš Hondu od 9 hp. :)
A kad pred prvi utanji, ugasiš motor i digneš jedra.  tfrdx
Registracija kao za pasaru.

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #51 poslato: 08. Decembar. 2017. / 08:45:25 »
Tj ideja je odlicna ali citao sam neke recenzije jos davno i po njima nit nesto plovi nit nesto jedri a definitivno moze i jedno i drugo. Posto je tako uglavnom sa svim kompromisnim resenjima nema razloga ne verovati da je to tako i ovde.

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bora 3
  • Dužina: 9m
« Odgovor #52 poslato: 08. Decembar. 2017. / 11:03:01 »
Nepravedno zapostavljeno plovilo kada je Srbija u pitanju.
Pa ipak znam ljude koji to imaju u Bgd, vukli do Grcke kolima, a i ljudi iz te marine govorili kako bi voleli da imaju bas taj model camca. Kod nas jednostavno manje zastupljeno jedrenje, na to se svodi. U Grckoj skoro iskljucivo jedre, a u Bgd i ako nema vetra stignu svuda kao i motorni camac i nemaju predubok gaz kao klasicna jedrilica koji bi mogao da smeta na reci (pristajanje uz obalu).

Tj ideja je odlicna ali citao sam neke recenzije jos davno i po njima nit nesto plovi nit nesto jedri a definitivno moze i jedno i drugo. Posto je tako uglavnom sa svim kompromisnim resenjima nema razloga ne verovati da je to tako i ovde.
Mozda nije ni za regatne trke, ni za motorne trke, ali uzivaju ljudi u laganoj plovidbi i stignu na odrediste. A kad pogledas ni auto kad je karavan nit je limuzina nit je kombi, a mnogima to opet zavrsi posao. Mozda je to samo stvar optimizacije. A imas i onaj drugi ljudski faktor, koji nema veze ni sa performansama - npr. neko kupi skup i markiran ekoloski automobil kako bi bio u trendu i kako bi mu na gepeku pisalo "hybrid", a neko kupi nalepnicu "hybrid" i zalepi na svoj polovni dizel/benzinski automobil, u principu obojica su u trendu, ekologija ionako ne interesuje ni jednog, a pozamasna je razlika u ceni i snalazljivosti.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #53 poslato: 11. Decembar. 2017. / 18:47:53 »

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
« Odgovor #54 poslato: 11. Decembar. 2017. / 22:15:20 »
Ovo je oglas iz aprila, sa prihvatljivom cenom.
http://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php?topic=1663.msg11284#msg11284

Uz dužno poštovanje prema Mac Gregoru, ali  ima i manu. Imao sam priliku da se ukrcavam na jedan, naravno preko pramca. To je avantura, pogotovo pri vetrovitom vremenu. Nije za druženja i goste, pogotovo one neiskusne. Očito je predvidjen za krmeno vezivanje, kao uostalom sve jedrilice.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #55 poslato: 11. Decembar. 2017. / 23:17:15 »
Ima on više mana, naravno. Ima ih svako plovilo na svetu.
Jedrilice nisu predvidjene da se ukrcava sa pramca kao ni većina plovila. Druga je priča kod čamaca sa ravnim dnom koja su predvidjena za nasukavanje na obalu. Ona se prave za ukrcavanje preko pramca.

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
« Odgovor #56 poslato: 25. Decembar. 2017. / 15:50:02 »
Ovaj brodic mi je bas zanimljiv, a ima i puno konfiguracija. Dobija se nesrazmerno mnogo dobrih stvari za njegovu velicinu (duzina 7.6m). Vrlo plovno korito, lepo organizovan prostor, moze na prikolicu (2.5t praznih rezervoara), moze da se transportuje putem zbog sirine (2.5m), mogu jedan ili dva vanbrodska ne prevelike snage, kome se zuri moze i da glisira, kome ne, motori mogu i manji, otvara se srednji prozor u kokpitu radi luftiranja,... Pogledajte sve varijante modela 246 na sledecem linku:
https://www.rosboroughboatsusa.com/our-boats

A evo i sta kazu o njemu:
http://www.boatus.com/boatreviews/power/Rosborough.asp

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #57 poslato: 25. Decembar. 2017. / 17:54:22 »
Издвојио бих RF 246 Yarmouth због већег унутрашњег простора. Модел Digby веома је сличан, оба имају по два мотора, али код Yarmouth-а предност је у бољем кабинском размештају, бар по мојој мери. Halifax је исто што и Digby, али са мотором мање. Модел са већим, отвореним, крменим простором једино је Wheelhause и могао би бити интересантан током топлог периода кад је потреба за отвореним простором већа.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #58 poslato: 25. Decembar. 2017. / 18:47:50 »
Izgleda da će uskoro nova tema sa naslovom: : kako uvesti brod sa kabinom u Srbiju? :)

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
« Odgovor #59 poslato: 25. Decembar. 2017. / 19:19:29 »
Izgleda da će uskoro nova tema sa naslovom: : kako uvesti brod sa kabinom u Srbiju? :)
nbvc    nbvc     nbvc     nbvc
Pretpostavljam da ne insinuiras na mene, ja sam moju pricu zaokruzio na duzi period i imam jos na svom camcu da se zabavljam, ali volim nautiku i stalno pratim i tehniku i plovila, a na osnovu skormnog iskustva razmisljam i uvidjam koje bi to bilo optimalno plovilo, ovo mi se ucinilo prilicno prakticno iz mnogo uglova gledanja, po neke i nabrojah na pocetku.

@Zox
Meni se ipak svidja najvise konfiguracija Digby iz dva razloga. Prvo vise mi se svidja da je "klozet" blize izlazu i dalje od spavace kabine jer, budimo realni, bolje je luftiranje, a i uostalom cesce si napolju. Drugo, jeste da je lepse ono sa klupama, ali ume da bude pretrpano i onda stalno nesto kacis ili preskaces kad prolazis, svidja mi se da mogu onaj sto da maknem i da ostane cist prostor, kad plovis to je najprakticnije, ionako niko u plovidbi nece tu sedeti, bice uglavnom napolju. Sto se tice pecarosa, koji najcesce idu sami na pecanje, da, verovatno je onaj otvoreni najprakticniji jer imas ogromnu terasu i veovatno je bas zato i skracen krov terase da ne smeta pecarosima.

E da, jedino sto mislim da je u bilo kojoj varijanti jedan motor dosta jer je to vrlo pouzdano, a manje troskova i nek se nadje jedan mali pomocni i sasvim dovoljno.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika