Autor Tema: Nista lepse i ruznije nismo nigde videli ... !  (Pročitano 2582 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

moma seva

• Gost
Nista lepse i ruznije nismo nigde videli ... !
« poslato: 16. Jun. 2013. / 20:18:51 »
*
Postovanje gospodo Forumasi  jhgf

Danas procitah na “vesti online” vest koja me je rastuzila : lkjhgfgfd

Kaze : na desnoj obali reke Save, kod naselja Pecani nedaleko od Umke ili dvadesetak kilometara uzvodno od Beograda, nalazi se groblje brodova iz nekadasnje  Jugoslovenske recne flote. A tamo na fotografijama zardjale brodske grdosije u vidu putnickih ladja, impozantnih guraca, zatim barze, slepovi i samohodke. I setih se da vec godinama nisam video svoju omiljenu “Sumadiju”- gurac, za cijim komandnim mostom sam imao cast, negde krajem ’80-ih, da upravljam sa njime i jos sa cetiri barze pune sljunka, od Ljubavnog Ostrva do Pancevackog mosta ! U to vreme kapetan “Sumadije” je bio Zoran iz Grocke, a mi smo se vracali sa Sevom sa Djerdapa. Bili smo na rucku kod Uce na Konjskom Ostrvu i taman smo zaplovili ka Beogradu, kad’ se prolio zvuk brodske sirene i cuo se glas Zorana preko ozvucenja :
-“ ‘Ajde Momo, cekam te !” I nije imao razloga da smanjuje gas, ja sam punim gasom prisao iza desne zadnje barze. Ljilja je jednom mornaru dodala pramcani konopac i zatim smo sa Malisom cunom presli na “Sumadiju”. I bilo je lepo druzenje. Ljilja nam je pravila palacinke, a ja sam sa Zokijem bio za komandnim pultom, i osecaj te snage motora “Sumadije” i sirinu cetiri barze predamnom, to sam zapamtio za ceo zivot !  rfcdvb

Groblje brodova ili staracki dom ... !??

I onda zivot ! Idi tamo, idi amo i kad god sam se setio “Sumadije”, dobijao sam informacije : “Ma tu je negde na relaciji izmedju bagera i sljunkare. A ja posto je nisam vidjao na Dunavu, bio sam ubedjen da je negde u Gornjem Dunavu u inostranstvu ! Kad ono danas saznah da je jos od ’95-e godine na groblju kod Umke. A tekst koji cu vam kopirati, prosto me je porazio :
- Gradski čelnici su izabrali ovu lokaciju za groblje brodova, ali nisu vodili računa da će brodovi postati i sakupljači đubreta koje nosi Sava. Zimi to nekako i prođe, ali leti reka donosi pored tona plastičnih flaša, kesa i drugog otpada i leševe domaćih životinja, živine, ovaca, svinja, pa čak i krava. Tada se smrad truleži oseća na dva kilometra unaokolo - veli Ivan, a Radomir dodaje:

- Imao sam prilike da se sa svojim gostima iz Austrije provozam turističkim brodom duž Save. Brod je plovio od Beograda do Obrenovca. Turisti, i naši i oni iz inostranstva, a bilo ih je podosta, bukvalno su odlepili dok smo plovili pored ovog groblja brodova. Snimak kamerom koji su moji gosti napravili prikazao se i na jednoj privatnoj austrijskoj TV stanici. A, komentar mojih gostiju je bio vrlo interesantan: "Ništa lepše i ružnije nismo nigde videli!"

“No koment” Moma Stosic

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
Odg: Nista lepse i ruznije nismo nigde videli ... !
« Odgovor #1 poslato: 16. Jun. 2013. / 20:40:38 »
Momo, stvarno je i predivna i tužna priča u isto vreme.

Koliko si toga proživeo i doživeo na rekama širom Evrope i Azije (a možda i ostatka sveta), to većina nas ne može ni da zamisli.

Svaka tvoja priča je doživljaj. Samo nastavi tako. Jedva čekam sledeću.

dfghjhg jhgf

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika