Autor Tema: Zasto riba iskace iz vode?  (Pročitano 9704 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

moma seva

• Gost
Odg: Zasto riba iskace iz vode?
« Odgovor #15 poslato: 15. Jun. 2013. / 09:14:25 »
*
Mi ljudi smo "cudne biljke"! Kada izadjemo iz svog camca na obalu, uredjujemo je prema nasim momentalnim potrebama i zeljama, ne interesujuci se da li smo nekim zivotinjicama tu na tom delu obale ugrozili staniste ili njihove zivote. Isto tako, "nas Nauticar" sa camcem udje u mirnu vodu razliva i ne podavi sidro, vec baci tesko sidro na dno ! A tamo !?

Ja vec mnogo godina nosim na camcu kao obaveznu opremu : peraje i masku za ronjenje na dah. Tu opremu nosim iz razloga ako mi se u toku plovidbe sta obmota oko elise ili uopste radi sigurnosti camca i korita. Ali kada udjem u bistre vode Tise, kanala ili razliva ( i Porecku reke po nekada ), rado opremu koristim da pogledam taj podvodni svet. Tamo su citave zivotne zajednice, koje ih je lepo videti i zato, sad' koliko je to moguce, uvek koristim da se vezem za neko rastinje, pa makar to bio i rukohvat trske. A ako vec moram da se sidrim, onda iz ruke polako spustim sidro, nadajuci se da necu povrediti nekoj zivotnoj zajednici zivotni prostor.

Ili dragi prijatelju Zorter, zamisli kada skuter ili gliser predje preko jata malih ribica, o kojima smo govorili i ciji si ti snimak njihovog veselog skakanja iz vode snimio i postavio na sajt.

Medjutim, zivot je surov i mnogi koji procitaju ovih mojih nekoliko redova, reci ce u najblazem smislu da "filozofiram"! Ali ako sasvim malo obratimo paznju na te zivotne zajednice oko nas, a narocito npr : u razlivu Ade Cibuklije, Ade Zilave, pa i u rukavcima ili limanima. Kada primetite "taj svet", zavolecete ga u to sam siguran, a mozda ce se neko i setiti ovih mojih reci, u sta malo verujem !

Pozdrav Moma Stosic

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
Odg: Zasto riba iskace iz vode?
« Odgovor #16 poslato: 15. Jun. 2013. / 12:54:15 »
E, moj prijatelju, gliserasi (cast izuzecima) i skuterasi (takodje cast izuzecima) ne gledaju ni na plovila i kupace oko sebe a kamoli na zivotinjski svet. Zar je malo primera da je gliser nekog isekao elisom. Pa prosle godine smo imali takav primer na Savi kod Ostruznice, ako se ne varam.

A mogu ti reci, da gledajuci ove ribice kako iskacu, tako me smiruje i "puni mi baterije", kako mi to kazemo. Nakon toga, kad odem kuci, pun sam neke pozitivne energije, a uvece me uhvati najsladji san.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika