Autor Tema: Управљачки системи пловних објеката  (Pročitano 2612 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
Управљачки системи пловних објеката
« poslato: 30. Januar. 2018. / 18:17:05 »
Наишао сам на занимљив систем хидрауличног управљања. Зна ли неко како се систем зове, где је најчешће заступљен, каква је поузданост, управљивост, цена и др.?

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bora 3
  • Dužina: 9m
Odg: Управљачки системи пловних објеката
« Odgovor #1 poslato: 31. Januar. 2018. / 07:34:58 »
Arneson surface drive - smisljeno za gliserska plovila (bez obzira na velicinu, imaju ga i neke jahte od 20 i vise metara, ali koje glisiraju), propeleri pola u vodi, a pola u vazduhu (pa su i propeleri specificnog oblika za tu namenu) i na taj nacin smanjuje kavitaciju, google-aj malo, ima svojih mana i prednosti, ali na plovilima koja ne idu uglavnom velikom brzinom nema nekog velikog efekta, cak ima i mana za taj slucaj. Mislim da danas ima i drugih proizvodjaca osim "Arneson"-a. "Mali" nauticari (mali u "tamo nekim" zemljama) cesto umeju da fiksiraju sistem upravljanja i dodaju list kormila iza jer ima tu i tamo kvarova (princip kardana i hidraulike kao i za Z nogu)...

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #2 poslato: 31. Januar. 2018. / 10:56:27 »
Da, kao Z noga s tim sto nema dva seta zupcanika i tako je malo smanjen gubitak snage. Ja mislim da je tu prednost samo to što nema otpora noge koja je duboko u vodi.
Kod malih glisera propeler (da tako kazem) drži gliser. Da se stavi ovakav pogon proklizavao bi pri zaokretanju, izletao iz vode itd... kao skuter.
Kod velikih to nije problem pa moze da se primeni.
Treba saznati koje su mu prednosti u odnosu na osovinski vod osim lakseg čišćenja elise i manjeg gaza.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #3 poslato: 31. Januar. 2018. / 12:02:05 »
Бавио сам се мало овом темом синоћ и јутрос. Предности у односу на конвенционалне системе:

_______________________________________________________________________________________
- 15% to 30% speed increase over conventional systems.
- 15% to 30% increase in fuel efficiency.
- More efficient than I/O’s
- Corrosion resistant
- Size adaptability, from 100 hp to over 10,000 hp applications.
- Low maintenance requirements.
- Ability to adjust propeller submergence while underway.
- Ability to adjust submergence to match horsepower output permits conversion of more thrust as
  appropriately needed.
- Propellers ventilate to the surface rather than cavitate under the hull reducing noise and destructive hull and
  prop erosion.
- Flexibility in engine installation location.
- Less Vibration than Inboard or I/O applications
- Shallow water operation (elimination of underwater appendages).
- Accessible propeller servicing.
- Steerage by the positive thrust of the propeller and not by the propeller thrust to the rudder. This is -
  equivalent to sports car rack-and-pinion steering performance.
- For all it’s sophisticated performance, it is a less mechanically complex and fragile design than other
  propulsion systems.
- Most models are available in Magnesium Bronze or Aluminum.
- No limitations to shaft angle, blade top clearance, draft to restrict selection of optimum diameter propeller.
- Adaptable to a wide range of engine applications, whether gas, diesel, or turbine.
_______________________________________________________________________________________

Извор:
http://new.arneson-industries.com/surface-drives

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #4 poslato: 31. Januar. 2018. / 14:16:41 »
Svaki proizvodjač tvrdi isto.
Uštedećete gorivo i dobićete više snage.
Nisam sto posto siguran ali mislim da efikasnost tog propelera ne moze biti ista kao efikasnost propelera koji je ceo u vodi. To nadoknadjuju većom površinom i većim brojem krakova tako da ne vidim kako bi uštedeli na gorivu osim ako nije u pitanju smanjeni otpor jer nema delova pogona koji su pod koritom.
Ono što je sigurna i (po meni) jedina konkretna korist to je pristupačnost propelera i manji rizik da se oštete o podvodne prepreke.
Ono što se uštedi na zameni propelera oštećenih kavitacijom izgubi se na zamenama i popravkama hidrauličnog sistema.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #5 poslato: 31. Januar. 2018. / 15:57:03 »
На 1:10 добро се види позиција пропелера у односу на водену површину.

Ево и оштећења.

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bora 3
  • Dužina: 9m
« Odgovor #6 poslato: 31. Januar. 2018. / 15:58:37 »
- 15% to 30% speed increase over conventional systems.
- 15% to 30% increase in fuel efficiency.

- Corrosion resistant

- For all it’s sophisticated performance, it is a less mechanically complex and fragile design than other
  propulsion systems.

- Most models are available in Magnesium Bronze or Aluminum.

Navedene stavke su cista reklama jer:
- Prve dve stavke su tacne iskljucivo pri glisiranju (ubrzanje i usteda goriva).
- Treca stavka zavisi od izbora materijala, a to se vidi iz poslednje stavke u citatu, koju zato i ostavih tu stavku (Magnesium Bronze or Aluminum) pa  ako odaberes Aluminum, ista je "zafrkancija" sa korozivnom zastitom kao i kod Z noge.
- Stavka da je jednostavniji tj. manje kompleksan od drugih sistema propulzije je opet cista reklama jer nije jednostavniji od osovinskog voda, ima kardan i dva hidraulicna cilinda (trim i upravljanje).

Ostalo je prilicno tacno. Takodje, nema jos uvek Z noge koja moze da izdrzi obrtni moment motora do tih snaga, narocito "sporohodnijih", a vecih dizela, tako da tu ostaju ili osovina ili jet ili surface drive. A da li je to pravi pogon, zavisi iskljucivo od primene. (Nisam siguran do koje snage idu one Z noge "Konrad marine", ali mislim da ni one ne trpe bas tolike obrtne momente na nizem br. okretaja)

Jeste, smanjen je otpor manjim uranjanjem pogona za oko 25% u odnosu na osovinski vod. Mogucnost trima ovog pogona kao kod Z noge, takodje, poboljsava efikasnost u odnosu na osovinski vod, e sad, ne znam koliki je dobitak u odnosu na one osovinske vodove koji su u "polutunelu" pa stoje isto skoro paralelno ili bas paralelno sa pravcem kretanja. 

Sto se tice ostecenja kavitacijom, ne bih ja to zanemario na brzim brodovima, sile su jako velike i trosenje je ubrzano, nemojte porediti propelere osovinskih vodova na deplasmanskim brodovima za ovaj slucaj, kao sto rekoh, ovo je igracka za brze brodove.

Recimo ove propelere ugradjuju na one Pershing jahte, npr jahta od 16-17m, a krece se brzinom od 53 nauticke milje sa npr dva motora od 1000ks. Ne bi postigao te brzine sa identicnom konfiguracijom i klasicnim osovinskim vodovima sigurno. Uporediv pogon je recimo jet pogon po meni koji, takodje, postoji za te velike snage. ali ja nisam kompetentan da poredim sad ta dva pogona, jedino mi je jasno da opet ima manje kavitacije kod surface drive-a.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #7 poslato: 31. Januar. 2018. / 16:52:43 »
Сваки систем има предности, али и недостатака. Ни "Surface Drive" није изузетак. На последњем видеу приказана су оштећења и то поприлична, као и делови захваћени корозијом. Произвођач наводи могућност израде у две верзије: "Magnesium Bronze" или "Aluminum". Значи, колико пара, толико музике.

"Surface Drive" је релативно скуп. Прочитао сам  на форуму коментар где је плаћен 12.500,00$. Цена се односи на полован уређај. 
Веза: https://www.boatdesign.net/threads/how-much-to-convert-sterndrive-to-arneson-surface-drive.28359/

Нов ARNESON BRAVO CONVERSION SURFACE DRIVE KIT кошта 23.125,00$.
Веза: http://www.westcoastoffshore.ca/ARNESON-BRAVO-CONVERSION-SURFACE-DRIVE-KIT-AI7M-P2596.aspx?ItemId=39854

Заправо ово је дуал модел. Синг је повољнији. Ево једног таквог: http://new.arneson-industries.com/bravo-conversion

На први поглед делује (по изгледу) да се може монтирати уместо "Z" ноге.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika