Kruna celog pomorskog muzeja u Bremerhavenu je podmornica Wilhelm Bauer U-2540, koja je prepravljena da sluzi kao eksponat.
Malo o istoriji te podmornice: Projektovanje U-2540 je pocelo 28/29 October 1944 kod Blohm & Voss u Hamburg-Finkenwerder. Porinuta je 13 Januara 1945 i uvrscena u ratnu flotilu 24 Februara 1945 kao deo 31 U-boat Flotile kao brod za obuku. U Aprilu 1945 brod je poslat na front gde je i potopljen 4 Maja 1945.
U Junu 1957, posle vise od 12 godina na dnu Baltickog mora je izvadjena, popravljena u Kielu, i uvrscena kao istrazivacki brod u Bundesmarine, sluzila je od 1 Septembera 1960 do 28 Avgusta 1968 kao test brod (klasa 241). Prilikom ponovnog porinuca uzela je ime Wilhelm Bauer, prvog nemackog projektanta podmornica u Kielu 1850. Od Maja 1970 ponovo ulazi u sluzbu ali ovaj put sa civilnom posadom i sluzi kao eksperimentalni brod za klasu 206 U-boat. Nakon podvodnog sudara sa razaracem Z-3 (D172) dana 6 Maja 1980 podmornica Wilhelm Bauer je demobilisana i 15 Marta 1982 definitivno napusta sluzbu.
Ja sam podmornicu obisao nekoliko puta i ono sto je mene narocito ipresioniralo je prostor na kome je boravilo 57 ljudi toliko dugo vremena (par meseci). To zaista nije za slabe ljude. Provesti 3 meseca u skucenom prostoru u kome ima jedva mesta da se covek okrene, ne videti dana ni noci, bez svezeg vazduha i sve to pod borbom (iz zvucnika se stalno pustaju zvuci borbe pod vodom), i ne poludeti je ...!!!!
Slike koje sam postavio su snimljene 2007g jer kasnijih godina ili nisam imao aparat ili me je nesto drugo sprecilo da ih napravim ali da znate da sve to izgleda i danas. Detalnije tehnicke podatke o podmornici mozete pronaci ovde:
http://en.wikipedia.org/wiki/German_submarine_Wilhelm_Bauer