Generalno, prikazani BD je pravljen za nautičare na moru, pa mislim da bi ga trebali prilagoditi nama, rečnim nautičarima za koje je i namenjen.
Moje primedbe:
Strana1, Podaci o broduUBACITI: - Glavni (ili) Pogonski Motor (Generalno, koliko nas ima dva motora na brodu?)
- Pomoćni Motor
- Registrovan za _____ osoba
Strana2Da li su članovi porodice „gosti“ ili posada? Moja supruga na primer, aktivno učestvuje u plovidbi, menja me za kormilom na dužim relacijama, u prevodnicama ili pri pristajanjima je itekako aktivna, kao i mnogim drugim situacijam na brodu. Puno toga zna, pa svakako je ne mogu nikako nazvati „gostom“
UBACITI: - Posada (možda najbolje na prvoj strani)
IZBACITI: - Geografska širina, (možda pre staviti: „GPS koordinate“)
- Vetar, za nas sa plovilima na motorni pogon – ne toliko bitno, pogotovo što niko nema uređaj
za praćenje smera i jačine vetra. Osim toga, to je promenljiva veličina u toku dana, ili čak u toku jednog sata
- Pravac vetra, isto važi i za gore navedeno
- Talasi, da, ali izbaciti „stanje mora“ (mada je i to relativna i čisto subjektivna procena visine )
- Kurs
- Brzina, isto promemljiva veličina, možda staviti „ ostvarena prosečna brzina“
- Way point, šta se time podrazumeva u našim uslovima plovidbe, ali svakako promenuti naziv
u duhu našeg jezika i razumljiv velikoj većini naših nautičara
Donji deo tabele: - Vreme polaska, promenuti u „ Vreme isplovljavanja“ (autobusi i vozovi polaze, mi isplovljavamo, zar ne?)
- Vreme dolaska, promenuti u „Vreme uplovljavanja“
UBACITI: - „Cilj plovidbe“ , tu mislim na dnevna ili vikend isplovljavanja, koja većina nas ima redovno, uz
naravno i duže destinacije, kojih u proseku ima samo nekoliko u sezoni.
„Dolazak na planirano odredište“ , ili destinaciju
„ Utrošeno vreme“
„ Ostvarena (predjena) kilometraža“
Eto, toliko od mene. Nadam se da nisam bio preopširan