0 člana i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
U gr. ne treba nista do 7,1m, preko te duzine treba ici u kapetaniju i prijaviti se.vinjete su naplacivali,pa izgleda prekinuli ,pa sad opet izgleda napalcuju.Mada ja imam utisak da niko ne bi pravio problem i da se i ne prijavis nigde.To sa tim dozvolama,registracijama i slicno,a da iza tih papira ne stoji nista.ono polaganje kod nas ne sluzi nicemu.ne pitaju cak ni dal znas da plivas..to samo ima kod nas u cg i hrvatskoj. Mislim da je najbolje sam sebi izraditi plovidbenu, dozvolu za upravljanje i to lepo ostampati,pa u plastiku.plovilo sam sebi registrujes na duzi period i to ce da prodje.na prikolici plovilo ne mora da bude registrovano.
U hr.isao sam na iznajmljenom vecem brodu iz crne gore.gde god smo stali,a to nije bas neka divljina,pojavi se neko sa nekim zahtevima.obicno koncesionar uvale.naplacuje sidrenje,a kad se vezes za bovu to se podrazumeva, pa vinjeta na granicnom prelazu u cavtatu,izgubis pola dana oko toga.jeste lepo i ja volim jadran,al je guzva i otimacina,sve je podredjeno brodu u carteru,na kome je 5-10 ljudi.U crnoj gori smo uradili izlazne papire u zelenici predvece,sa namerom da prenocimo na rosam,pa da ujutru idemo u hr.al oni carinici to provalili i naterali nas da izadjemo iz cg.pa smo plovili 25 milja po mraku do cavtata.imam ja raznog maltretiranja da opisem na jadranu,pa zato me nece tamo skoro videti da plovim.U grckoj udjes u gradsku luku,bilo kog mesta,pristanes prespavas,cesto i vodu sipas,niko te ni ne pipne.ja se uvek raspitam dal mogu tu da budem,nikad me nisu oterali,niti ista naplatili.placa se samo u uredjenim marinama.
Što se zakona tiče on je prepisan zbog EU. Evo jednog dobrog linka za one koji bi da polažu u Hrvatskoj.http://dobarzivot.net/vise/nautika/kompletan-vodic-voditelj-brodice-od-a-do-z/
I ja ovo procitoh.u hr isto haoticno koliko vidim.mada sam ja tamo uvek pratio situaciju i cinilo mi se da se to uvodi u red. Meni deluje da dozvolu koju imate koristite kao i do sad i da verovatno nece biti problema.ja moju staru menjati necu, a ako vucem jedrilicu u hr videcu vec.ja sam nekoliko sezona nosio gumenjak sa malim motorom u hrvatsku i plovio,niko me nije dirao,a i ja sam smatrao da imam sve sto je potrebno.to je bilo pre 4-5 godina,kad su odnosi sa hrvatskom bili dosta bolji, pa sam krenuo da kampujem i da nosim camac tamo, bio mi je plan i jedrilicu kad nabavim da vucem tamo,al sad nesto ne znam..grcka mi sad sve vise ok, jedino je problem sto je mnogo daleko.