Autor Tema: Bowrider čamci  (Pročitano 3432 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Bowrider čamci
« poslato: 25. Jun. 2013. / 14:27:04 »
Bowrider ili čamac sa otvorenim pramcem ili pramcem za sedenje.

Prvo sam razmišljao da li da ovu temu stavim u glisere, zujalice ili u dnevne krstaše ali mi je ipak prevagnulo mišljenje da više spadaju u dnevne krstaše jer neki od najvećih modela su veličine sa zaključno sa 35 stopa, što se nikako ne može nazvati malim čamcem ili zujalicom.

Dobre osobine:

- idealan čamac za dnevni boravak na vodi zbog velikog prostora za putnike
- mogućnost da se ukrca više ljudi nego kod iste veličine ali "cuddy" (zatvorenog pramca) čamca
- fantastičan osećaj prilikom vožnje (glisiranja) i sedenja u pramcu
- pogodniji za pecanje od zatvorenog čamca
- lakši od zatvorenog čamca iste veličine
- veći modeli imaju ugrađen i WC kao i manju kuhinjicu (kabinu) u boksove ispred vozača i suvozača
- rade se u veličinama od 16 do 35 stopa, sa svim vrstama pogona: vanbrodski, brodski, z-noga, jet, ...

Loše osobine:

- predviđeni su uglavnom za mirne vode jer imaju tendenciju da zarone pramcem u vodu ako je isti opterećen i ako se naglo oduzmne gas

- tokom glisiranja veoma duva po celom čamcu pa može biti problema zbog prevoza dece (mokra kosa, prehlade i sl.)
- zimi se mora vaditi iz vode (za razliku od krstaša)

Pošto sam imao ranije takve čamce prenosim vam neke stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju:

- Bimini cirada je obavezna, kao i na svim otvorenim čamcima, jer ceo dan na suncu može biti opsan
- trudite se da imate neku zaštitu ili vrata na prolazu između pramca i ostatka čamca jer prilikom glisiranja strujanje vazduha je veliko
- proverite da ima dosta ostava za odlaganje stvari (uglavnom ispod sedišta)
- ukoliko imate nameru da ga koristite i za vodene sportove dobro proverite snagu motora i nosivost čamca (max. broj osoba)
- obavezno morate da imate i zaštitne cirade za prednji i zadnji deo dok je čamac u marini, zbog kiša
- lagerovanje tokom zime je preporučeno u zatvorenom prostoru
- proveravajte ispravnost bildge - pumpe, meni se na moru desilo da sam malo naglije oduzeo gas a dvoje je sedelo u pramcu, pa sam malo "zaronio" ali je pumpa izvukla stvar. Iz iskustva, oprezno sa gasom kada vozite ljude u pramcu i kada ima talasa!

Za kraj evo testa najvećeg bowrider-a - Formula 350:

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Odg: Bowrider čamci
« Odgovor #1 poslato: 05. Mart. 2014. / 11:38:06 »
Odgovor Sea Ray-a na Formulu 350 u kategoriji najvećih Bowrider čamaca. Sea Ray 350SLX. Zaista fascinantan čamac u svakom pogledu: od rasporeda na palubi koji može da primi 18 ljudi pa do vremena za izglisiravanje od 2,9 sec. Kriva potrošnje goriva je odlična, bez "rupe".

Test čamca i rezultati testa: http://www.boattest.com/boats/boat_video.aspx?ID=3135

Detaljan video o čamcu i njegovim osobinama i mogućnostima:

juhgfd

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika