Autor Tema: Prvi čovek koje je solo oplovio svet  (Pročitano 2118 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Prvi čovek koje je solo oplovio svet
« poslato: 05. Februar. 2014. / 19:43:00 »

Miljan

• Gost
Odg: Prvi čovek koje je solo oplovio svet
« Odgovor #1 poslato: 05. Februar. 2014. / 22:03:42 »
Otac CIRCUM navigacije. LEGENDA. Sve bez sonara,radara,ais-a.......

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Prvi čovek koje je solo oplovio svet
« Odgovor #2 poslato: 06. Februar. 2014. / 00:43:10 »

Zahvaljujući Walteru Turnšeku postoji divan tekst o tom putovanju.
Evo odlomka...  a ostatak pročitajte : <ovde>

14. prosinca 1897. Spray napušta Durban. Pred njim je put dug 800 milja i po olujama poznati Rt Dobre nade. »lako je bilo ljeto, morao sam u prosjeku svakih 36 sati izdržati po jednu oluju. Kada je puhala u povoljnom smjeru, Spray je dobro napredovao prema svom cilju, a kada bi zapuhala oluja iz suprotnog smjera vratila bi nas komad puta natrag.

Za božičnih praznika doplovio sam u visinu Rta i činilo se da se tih dana Spray upravo želi postaviti na glavu. Imao sam dovoljno razloga vjerovati da će mu prije noći to i uspjeti. Jedan veliki engleski parobrod, koji nas je prestigao izvjesio je signalne zastavice sa značenjem: «Želimo vam vesele praznike«.
Kapetan je vjerojatno neki šaljivđija ali je i njegovom brodu svako malo vijak izlazio iz vode.« Zanimljivo je primijetiti koliko malo riječi koristi Slocum da bi opisao za brod i posadu vrlo teške trenutke. »Imao sam dovoljno razloga vjerovati da će mu (Sprayu) to i uspjeti (tj. postaviti se na glavu)«.
Možemo samo pretpostavljati da su valovi bili visoki kao kuće i strmi kao litice planina tako da je izgledalo sigurnim da će se Spray prevrnuti ali ne postrance već prema naprijed,preko pramca i najprije jarbolom zaroniti u vodu. Slocum se nikada ne trudi da što slikovitije prikaže nevrijeme na moru, kao što to čine mnogi drugi putopisci, nastojeći čitateljima utjerati stah u kosti.
On čini upravo suprotno, izvuče se s nekoliko škrtih rečenica kao što i priliči pomorcu od zanata. 
U Capetownu Spray provodi tri mjeseca čvrsto vezan u luci, a kapetan uglavnom na kopnu. Održao je nekoliko predavanja »sa slikama« i putuje vlakom po unutrašnjosti besplatnom kartom, koju je dobio od kolonijalnih vlasti.
26. ožujka 1898. napušta Capetown. Na otvorenom moru ima dosta valova ali vrlo slabog vjetra i Slocum se tješi da barem ima lijep pogled: planina Table s krunom od oblaka. Kada je konačno zapuhao vjetar, veselo se laća čitanja knjiga koje su mu poklonili u Capetownu. Vrijeme leti kao i Spray koji svakodnevno prevaljuje 150 milja.
U ranu zoru 1. travnja ugledao je medu oblacima, koje vjetar nosi nebom, grupu koja nepomično lebdi na istom mjestu. Bio je siguran da se tamo nalazi otok sv. Helena.
Rano poslijepodne Spray se usidrio u luci i »kapetan cijeloj posadi daje izlaz na kopno sve do kasnih noćnih sati.« Posjetio je guvernera u njegovoj rezidenciji udaljenoj 3 km od luke. Dva dana kasnije održao je predavanje o svojem putovanju u dvorani za prijem guvernerske palače. Dan prije odlaska- bilo je to 20. travnja – guvernerova žena ispekla je za usamljenog putnika ogroman voćni kolač od kojeg je mjesec dana jeo svakodnevno po komadić uz jutarnju kavu. U zadnji čas jedan Amerikanac donosi na poklon živu kozu jer to je ne samo korisna životinja već i društvena kao pas.
»Ubrzo sam ustanovio da taj pas sa rogovima mora biti dobro i čvrsto vezan. Pri tom sam načinio pogrešku da ga nisam vezao lancem za jarbol već samo uzetom od konoplje. Platio sam to skupo.
Ta je životinja kao opsjednuta nekim zlim duhovima iz davne prošlosti nagrizla sve što postoji na brodu. Bio je to najveći razbojnik kojeg sam sreo na mom putu. Pojela mi je čak i pomorsku kartu Karipskog otočja dok sam bio zaposlen na pramcu i mislio da je koza čvrsto vezana za pumpu. Sve dok smo zajedno plovili nisam imao sat vremena mira. Kada je pojela slamnati šešir koji me je štitio od sunca, sudbina ovog suputnika bila je odlučena.
Nepun sat vremena nakon što se Spray 27. travnja usidrio na otoku Ascension predao sam je kuharu najbližeg ratnog broda.« Ascension je u to doba bio važna stanica za opskrbu engleske flote. Bilo je tu mnogo ratnih brodova, oficira, elegantnih klubova, tenis i golf igrališta i živjelo se je vrlo otmjeno. Spray je vezan za jednu plutaču u vanjskom dijelu zaljeva.
 Jako nevrijeme načinilo je tako velike valove da Slocum ne može čamcem do broda i dva dana stanuje u kući jednog oficira. 30. travnja vrijeme se smiruje i Spray napušta otok Ascension. 8. svibnja 1898. Spray presijeca kurs kojim je plovio prije gotovo tri godine, 2. listopada 1895., na putu od Gibraltara do Brazilije. Ta je točka nekoliko milja južnije od otoka Fernando de Noronha. Kružno putovanje oko svijeta time je ostvareno. ....

nastavak price  http://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php?page=80

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika