Evo malkice detaljnijeg odgovera na Duletovo pitanje u vezi voznje broda do Jadrana.
Odlucio sam se za Bokokotorski zaliv jer imam mogucnost da tamo drzim jedrilicu potpuno besplatno.
Krecem iz Beograda prvog maja ove godine. Planiram da put od knap 3000 km predjem za jedno 23 dana.
Dunavom kroz kanal Crna Voda u Konstancu. Odatle direktno na Bosfor. Kroz Bosfor bez zadrzavanja u Istanbulu na Mramorno More,Dardanele pa u Egejsko more. Secem ga tako da tik ispod Atine prodjem i savijem u pravcu Korinta. Kroz Korintski kanal pa prema Krfu. U plovid pirema H.Novom gledacu da mi Krf ostane sa desne strane.
Da nebih stajao i zezao se sa gorivom ukrcao sam na brod 1600 litara sto zejtina sto ulja od soje sobzirom da moj stari dobri mercedes to bez problema trosi.
Imam takodje i masinskog ulja Castrol 10-40 30 litara ili sto bi se reklo 5zamena ulja. Svakih 60 sati novo ulje.
Od najnuzijih rezervnih delova tu su impeleri,kaisevi,alternator,alanser,dve dizne,komplet cevi visokog pritiska,vodena pumpa,dobavna pumpa,mast za podmazivanje......
Prirucna apoteka je komplet spakovana.
Od opreme za prezivljavanje kod brodoloma tu je ostrvo za spasavanje,rakete sa padobranom,epirb......
Od nrane nosim gotova jela Carnex i to 120 raznih jela,testenine za kuvanje,supe u kesi,hleba ne jedem pa mi i ne treba.....
Vode za pice imam 300 litara u flasama i u tanku za vodu 200.
Brod mi ima desaliniztor pa cu izaskom na slanu vodu moci da na sat rada motora pravim 200 litara slatke vode.
Ostale su jos neke sitnice ali to je zanemarljiva stavka u odnosu na to sto je do sada uradjno.
Nemam nameru da nigde na putu sta kupim i jurim i iz tog razloga sam brod opremio i nakrcao provijant za kompletnu plovidbu.
Sobzirom da sa ovakvih putovanja ima vec mnogo reportaza ja necu praviti nikakve zapise a i necu imati vremena.
Pozicija broda ce u svako vreme biti vidljiva jer ce brod emitovati saignal koji ce moci da se netu prati.
I to na stranici
www.winlink.org user name dl9mm.momentalno sam na vezu u marini,sistem to zna pa me nema na listi korisnika kod njih. Inace ako ne posljete position report salju vam upit gde ste i da li je sve u redu. Genijalna stvar.
Brod ima svu opremu koja je potrebna za sigurnu navigaciju. Ono na cemu ja insistiram je da se izbegne pomodarstvo i da se signali sa raznih uredjaja daju na jedan ekran,crkne ekran i nemate vise i jedan uredjaj. Kod mene svaki uredjaj ima svoj ekran i to: radar,fla sonar,ais,ploter.
Od uredjaj za kamunikaciju tu su: vhf stanica,amaterska kt stanica,pactor modem i satelitski telefon iridium.
Radar reflektor je aktivni Sea Mee
Izvori struje: alternator,tri solarna panela,vetrogenerator i generator od 2 kw.
Akumulatori: potrosacki dva po 250 ampera i jedan startni od 150 ampera
Auto pilot dok se vozi motorom je reymarine a dok se jedri je Windvane
Eto,to je to.
Nema vise