Autor Tema: putovanje  (Pročitano 86201 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Miljan

• Gost
Odg: putovanje
« Odgovor #15 poslato: 20. Januar. 2014. / 12:44:31 »
Krece se prvog maja ove godine. Ruta vodi Dunavom do kanala Crna Voda. U Konstanci se posle montaze jarbola ide direktno na Bosfor. Odatle se preko Mramornog mora i Dardanela ulazi u Egej. Prolaskom ispod Atine pravac Korint. Nakon izlaska u Jonsko more pravac Boka Kotorska i to tako da nam Krf ostane sa desne strane. Trajanje putovanja 24 dana.

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
  • Navika ili lep gest "ulovio pa pustio-ne postoji"
    • NEMO
  • Brod tip: Carver
  • Dužina: 10m
  • Osp: UMČ
« Odgovor #16 poslato: 20. Januar. 2014. / 13:12:38 »
E moj Miljane ti od juce do danas produzi putovanje za jedan dan...
Sta ce da bude do prvog maja?

Miljan

• Gost
« Odgovor #17 poslato: 20. Januar. 2014. / 21:03:00 »
A sto se ti sekiras? Pa taj jedan dan je za povratak kolima iz Herceg Novog za BG.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #18 poslato: 01. Februar. 2014. / 20:09:36 »
Ovakva putovanje priželjkuje svako pa bi bilo zanimljivo da čujemo kako se planira, priprema...
Šta tvoj brod ima od opreme i šta je neophodno imati da bi se bezbedno stiglo na cilj. Kako ćeš sam ploviti tih 24 dana? Mene je odiševilo to da gotovo jelo možeš da zagreješ i u crnoj kesi ne napuštajući kormilo...
Sa strujom neće biti problema jer ima solarne pane, vetrogenerat i generator a i putovanje će uglavnom biti na jestivo ulje pa će motor raditi sve vreme.

Miljan

• Gost
« Odgovor #19 poslato: 02. Februar. 2014. / 23:08:56 »
Nikakav detaljni plan. Priprema u smislu pregleda motora,kormilarakog sastava,pumpi,ventila ,creva......
Krecem prvog maja pa kako god. Uslovi na putu ce diktirati tempo i kurs.

Miljan

• Gost
« Odgovor #20 poslato: 05. Februar. 2014. / 22:32:46 »
Evo malkice detaljnijeg odgovera na Duletovo pitanje u vezi voznje broda do Jadrana.
Odlucio sam se za Bokokotorski zaliv jer imam mogucnost da tamo drzim jedrilicu potpuno besplatno.
Krecem iz Beograda prvog maja ove godine. Planiram da put od knap 3000 km predjem za jedno 23 dana.
Dunavom kroz kanal Crna Voda u Konstancu. Odatle direktno na Bosfor. Kroz Bosfor bez zadrzavanja u Istanbulu na Mramorno More,Dardanele pa u Egejsko more. Secem ga tako da tik ispod Atine prodjem i savijem u pravcu Korinta. Kroz Korintski kanal pa prema Krfu. U plovid pirema H.Novom gledacu da mi Krf ostane sa desne strane.
Da nebih stajao i zezao se sa gorivom ukrcao sam na brod 1600 litara sto zejtina sto ulja od soje sobzirom da moj stari dobri mercedes to bez problema trosi.
Imam takodje i masinskog ulja Castrol 10-40 30 litara ili sto bi se reklo 5zamena ulja. Svakih 60 sati novo ulje.
Od najnuzijih rezervnih delova tu su impeleri,kaisevi,alternator,alanser,dve dizne,komplet cevi visokog pritiska,vodena pumpa,dobavna pumpa,mast za podmazivanje......
Prirucna apoteka je komplet spakovana.
Od opreme za prezivljavanje kod brodoloma tu je ostrvo za spasavanje,rakete sa padobranom,epirb......
Od nrane nosim gotova jela Carnex i to 120 raznih jela,testenine za kuvanje,supe u kesi,hleba ne jedem pa mi i ne treba.....
Vode za pice imam 300 litara u flasama i u tanku za vodu 200.
Brod mi ima desaliniztor pa cu izaskom na slanu vodu moci da na sat rada  motora pravim 200 litara slatke vode.
Ostale su jos neke sitnice ali to je zanemarljiva stavka u odnosu na to sto je do sada uradjno.
Nemam nameru da nigde na putu sta kupim i jurim i iz tog razloga sam brod opremio i nakrcao provijant za kompletnu plovidbu.
Sobzirom da sa ovakvih putovanja ima vec mnogo reportaza ja necu praviti nikakve zapise a i necu imati vremena.
Pozicija broda ce u svako vreme biti vidljiva jer ce brod emitovati saignal koji ce moci da se netu prati.
I to na stranici www.winlink.org user name dl9mm.momentalno sam na vezu u marini,sistem to zna pa me nema na listi korisnika kod njih. Inace ako ne posljete position report salju vam upit gde ste i da li je sve u redu. Genijalna stvar.
Brod ima svu opremu koja je potrebna za sigurnu navigaciju. Ono na cemu ja insistiram je da se izbegne pomodarstvo i da se signali sa raznih uredjaja daju na jedan ekran,crkne ekran i nemate vise  i jedan uredjaj. Kod mene svaki uredjaj ima svoj ekran i to: radar,fla sonar,ais,ploter.
Od uredjaj za kamunikaciju tu su: vhf stanica,amaterska kt stanica,pactor modem i satelitski telefon iridium.
Radar reflektor je aktivni Sea Mee
Izvori struje: alternator,tri solarna panela,vetrogenerator i generator od 2 kw.
Akumulatori: potrosacki dva po 250 ampera i jedan startni od 150 ampera
Auto pilot dok se vozi motorom je reymarine a dok se jedri je Windvane
Eto,to je to.
Nema vise

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #21 poslato: 05. Februar. 2014. / 23:08:47 »
A šta te košta da staviš negde kameru i povremeno snimaš? Evo ja ću da obradim te snimke kada se vratiš. Snimaš na kom i staće bar 50 sati.. prevodnice, kanali, luke...

Miljan

• Gost
« Odgovor #22 poslato: 06. Februar. 2014. / 00:33:29 »
Ama nikakav problem.

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
    • NEMO
« Odgovor #23 poslato: 06. Februar. 2014. / 10:15:07 »
A kako ces da objasnis onima na granici da se ne bavis svercom jestivog ulja?
I zasto bi menjao ulje u motoru na 60 sati?
Sve ostalo  rfcdvb

Van mreže zica

• NF clan
  • *
    • MASA
  • Brod tip: samo gradnja BOLE
  • Dužina: 7,6
« Odgovor #24 poslato: 06. Februar. 2014. / 14:07:58 »
Miljane koja je marina pocetna ?

Miljan

• Gost
« Odgovor #25 poslato: 06. Februar. 2014. / 15:11:14 »
Ja sam u Yachting Marini na Savi tako da iz nje krecem.

Van mreže zica

• NF clan
  • *
    • MASA
  • Brod tip: samo gradnja BOLE
  • Dužina: 7,6
« Odgovor #26 poslato: 07. Februar. 2014. / 16:21:21 »
Ja sam u Yachting Marini na Savi tako da iz nje krecem.
OK

Miljan

• Gost
« Odgovor #27 poslato: 07. Februar. 2014. / 21:27:57 »
Ako pitaju ja im kazem da ga trosim i kraj.

Miljan

• Gost
« Odgovor #28 poslato: 08. Februar. 2014. / 13:11:54 »
Upravo uzeo jos 600 litara cistog sojinog ulja po 80 din. litar.

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
    • NEMO
« Odgovor #29 poslato: 08. Februar. 2014. / 14:10:53 »
To bas lepo trosi na taj zejtin....

Korisni linkovi