Autor Tema: Jedan ili dva motora?  (Pročitano 8303 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Jedan ili dva motora?
« poslato: 05. Avgust. 2013. / 18:32:26 »
Ko se odluči da kupuje ili da pravi brod sigurno će imati tu dilemu.
Mnoge su prednosti twin pogona. Čak kada su i vanbrodski motori u pitanju. Naročito sa dolaskom nove tehnologije upravljanja džojstikom.
Gledam zimus kod Ljube Galije brodove, glisere, krstaše... ima puno brodova sa dva motora.
Ja imam dva motora u brodu i znam sve prednosti ali i mane.
Mane su skuplje održavanje i veća potrošnja.
Bilo bi lepo da ovu temu razradimo i iznesemo i iskustva kojih sigurno ima.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Odg: Jedan ili dva motora?
« Odgovor #1 poslato: 06. Avgust. 2013. / 19:09:40 »
O razlikama o potrošnji čamca sa jednim ili dva motora ima ovde http://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php?topic=51.15 poruka #28.

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #2 poslato: 06. Avgust. 2013. / 19:29:55 »
Nisam nikada imao dva motora u smislu levo i desno, na starom brodu sam imao dva komada, DMB i Yamahu 9.9, ali u liniji  ponekada sam ih koristio oba u isto vreme kada se žuri ili nešto slično, brzina bila za par km veća.

Sada mi malo ide na živce što nema taj drugi motor čisto da budem mirniji ako nešto crkne na glavnom, doduše tu je čun sa Y9.9 da u uslučaju otkaza pomeri brod ali ipak bih voleo taj drugi motor ali je kod mene apsolutno nemoguće to izvesti.

Kada smo kod toga koliko brod u deplasmanskom režimu plovidbe teži da skrene kada radi samo jedan motor, kapiram da smara stalno kontrirati i odupirati se tom skretanju bez autopilota

Van mreže maverick

• Urednik
  • *
  • http://pecaros-os.com/index.php
    • maverick
  • Brod tip: tiger shark yamaha 25 4t
  • Dužina: 4.3
« Odgovor #3 poslato: 06. Avgust. 2013. / 20:13:56 »
kad su u pitanju dva VB motora, kakvi su im smjerovi vrtnje...jel se oba vrte u istu stranu

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #4 poslato: 06. Avgust. 2013. / 21:00:48 »
kad su u pitanju dva VB motora, kakvi su im smjerovi vrtnje...jel se oba vrte u istu stranu

Koliko ja znam trebalo bi da se vrte u suprotnim smerovima ali kapiram da uz neki gubitak radi pristojno i ako su istih smerova

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #5 poslato: 06. Avgust. 2013. / 21:01:48 »
Postoje vanbrodski motori za twin ugradnju. Prodaju se u paru i smer okretanja elise je na jednom u levo a drugom u desno.
Ako stavis dva ista tada imas problem sa izbojem.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #6 poslato: 27. Novembar. 2013. / 13:08:41 »
Evo jednog zanimljivog članka koji je napisao Bil Parlatore

Neke priče i rasprave nemaju kraja.
U nautičarskim krugovima mrtva trka u raspravama o tome da li je bolje imati jedan ili dva motora na brodu. Mnogo je priča ispričano, mnogo je debata vodjeno ali se do konkretnog i zajedničkog stava nije došlo.

Razgovarao sam o tome sa profesionalcima iz industrije brotskih motora tražeći odgovore na mnoga pitanja koja možda i vi imate. Pokušao sam da kroz ovaj članak bar pomirim stavove iznoseći argumente koje ima i jedna i druga strana u ovoj popularnoj temi.
Ulazeći u razgovor sa profesionalcima mislio sam da će oni dati malo više informacija o stvarnim problemima i prednostima oba sistema.
Da ću uživati slušajući raspravu stručnjaka. Ali .. bio sam iznenadjen.

Mišljenja stručnjaka bila su nepodeljena i u korist aplikacija sa jednim motorom. Ovo je prosto neverovatno s obzirom da je hiljade i hiljade čamaca napravljeno sa dva motora. Ali, ovi ljudi znaju svoj posao, a njihova iskustva / mišljenja su rezultat dugogodišnjeg rada u industriji komercijalnih, vojnih, ribarskih kao i brodova za rekreaciju.
Postoje tu mnogi argumenti... pouzdanost, upravljivost, bezbednost, ekonimičnost i primenjivost kada je u pitanju rasprava o jednom ili dva motora.
Konačna odluka  je na vlasniku broda ali ipak pročitajte šta su ovi momci rekli.

Pouzdanost

Da li ste znali da skoro sto odsto komercijalnih i ribarskih korita  (svih veličina) su pogonjeni samo jednim motorom. Brodovi za lov jastoga, ribarski brodovi, čarter brodovi.. svi ovi brodovi su pogonjeni jednim dizel motorom. (Motor obično ima suvi izduv.)
Bob Tokarczik - distributer John Deere motora je sumirao navodeći, "Motori nisu problematični. Ako ih održavate oni će biti pouzdani  i radiće predvidjeno vreme bez greške“.

Svi predstavnici proizvodjača motora imaju isti stav. Motori su pouzdani i oni ne predstavljaju problem. Komercijalna plovila plove u mnogo gorim uslovima nego brodovi za rekreaciju i zadovoljsto a godišnje naprave i po više hiljada sati neprekidne plovidbe.
Bil Naugle, viši inženjer u Caterpillaru, ima još jedan ubedljiv argument. "Problem sa gorivom koji ubije jedan motor ubiće oba motora tako da dva motora ne garantuju pouzdanost“.
Vlasnik čamca za rekreaciju ne maltretira svoj motor (visok broj obrtaja i preopterećenje) tako da se motor i ne istroši. Svako ko kupi trawler nigde ne žuri, verovatno samo krstari i smeta mu buka i potrošnja goriva. Motor će raditi bez greške dugi niz godina ako se redovno održava.

Bil Hirt, inženjer u Cummins marine dodaje da proizvođači prave motore različitih snaga i broja obrtaja u minuti što omogućava dizajnerima da osiguraju pouzdanost. "Na primer, stavimo motor sa manje HP u brod. On može da bude isti osnovni motor kao i motor sa više HP ali podešen da radi na manjem broju obrtaja. Tako se motor rastereti i dugo može da radi u svim uslovima.
Sa stanovišta bezbednosti važno je imati sve potrebne rezervne delove na svom brodu tako da se eventualni problem može blagovremeno rešiti. Ako ne nosite rezervnu pumpu za vodu zato što imate još jedan motor imate loš pristup i i to nije znak pravilnog razmišljanja čoveka odgovornog za bezbednost broda i posade.

Manevrisanje

Čamac sa dvostrukim motorima je, bez sumnje, mnogo lakši za manevrisanje. Dakle, ako plovite u malim, uskim prostorima, ako duvaju jaki vetrovi i malo je mesta za manevrisanje dva motora su možda dobar izbor. Ali, stučnjaci se i ovde ne slažu.
Al Kozel, potpredsednik prodaje Marine Detroit Diesel: "Dosta vlasnika čamaca ima problem kod pristajanja sa jednim motorom. Sa dva motora je manevrisanje mnogo lakše. Ali sa pramčanim  ili krmenim potisnikom može se okrenuti u prostoru koji nije veći od dužine korita tako da ne treba brinuti o manevrisanju. "
Stručnjači zatim skeću pažnju na komercijalne brodove gde operateri rade  15/18 sati dnevno, 5/7 dana u nedelji. Oni nemaju problema u manevrisanju čamcima od 12 do 15m dužine sa jednim motorom.

Dakle, nabavite potisnik ili vežbajte, vežbajte....

Bezbednost

Stručnjaci se slažu da je ovo pitanje percepcije. Mnogi ljudi se osećaju sigurno sa dva motora, ali zastupljena su  i mišljenja da je to nepotreban trošak. Ako sednete i stavite sve na papir, ne postoji mnogo razloga za dva motora a možda čak nadjete razloge koji govore da su dva motora manje poželjna sa stanovišta bezbednosti.
Kurt Hoehne kreator Lugger dizel motora ističe neke loše osobine brodova sa dva motora.  "Zapamtite, mnoge nesreće se dešavaju usled oštećenja propelera ili osovinskog voda. Mnogo češće nego zbog kvara na samom motoru. Ako imate jedan propeler on je zaštićen kobilicom i mala je verovatnoća da bude oštećen.
Kod brodova sa dva motora propeleri su veoma izloženi naročito ako nalete na mrežu, konopac, neki otpad u vodi. Nisu zaštićeni kobilicom.
Drugi motor je dobra rezerva ali postoje i drugi sistemi koji su mnogo manji i lakši a sigurno će vas vratiti u luku ako otkaže glavni motor. „
Bil Naugle (Caterpillar) ne vidi potrebu za egzotičnim alternativama. "Svi ribarski brodovi plove sa jednim motorom. Nemaju alternativne ili rezervne pogone. Oni samo redovno kontrolišu i održavaju svoj motor. I svakodnevno plove u lošim uslovima. "

Ekonomija

Inicijalni troškovi ugradnje dva motora su veći.
Bob Tokarczik: "Sa dva motora imate dvostruku brigu, duplo održavanje, duple instrumente, dva puta veći broj filtera za zamenu... Sve u svemu, troškovi su mnogo veći. "
Bil Naugle dodaje: "Održavanje i troškovi su udvostručeni.Ukoliko imate specifične zahteve za snagom zbog konstrukcije trupa nije važno da li stavljate dva manja ili jedan veći. Konzumacija goriva je skoro ista (dva motora možda troše nešto više) ali svi drugi troškovi su duplirani. "

Saveti

Sada kada smo pogledali pouzdanost, upravljivost, bezbednost i ekonomiju,  kako sve to primeniti na svoj brod? O čemu još treba razmišljati? Ovde su njihovi komentari ...

Brajan :  "Važno je odabrati pravu snagu motora. Treba uzeti motor sa starim sistemom ubrizgavanja goriva i izbegavati turbopunjače. "

Kurt Hoehne: "Za krstaše sa dva motora važno je odabrati motore koji će obezbediti potrebnu brzinu šte nije ni malo jednostavan posao."

Bil Naugle - Caterpillar: "Imati dva mala, HIGHTECH dizel motora umesto jednog velikog možda jeste alternativa ali ostaje pitanje ukupnog životnog veka motora. Jedan veliki brodski motor će mnogo duže trajati od dva manja. Ako odlučite da plovite i po otvorenom moru svakako preporučujem jedan veći dizel umesto dva manja dizel motora."
Bob Tokarczik - Bell Pover: "Kupite dobar pouzdan motor, motor koji je pravilno proračunat. Ne kupujte najmanji i najlakši motor sa najviše konjskih snaga. To nije ni pouzdan ni trajan motor. Kupujte onaj koji je konstruisan za dug neprekidan rad a ne onaj za visoke performanse."

Al Kozel - Detroit Diesel: "Ne postoji apsolutno ništa loše kod ugradnje jednog motora. I nema pravog opravdanja za twin motore ako je u pitanju i veći brod. Ako jedan motor može da uradi posao  nema smisla ugradjivati dva. "

Bil Hirt – Cummins: "Da sam sportski ribolovac verovatno bih želeo dva velika motora ali za trawler bih svakako odabrao ugradnju jednog pouzdanog brodskog motora."

Rezime

Ovo će verovatno izazvati veliku diskusiju što je i razumljivo. Važno je da smo čuli i mišljenja ljudi kojima su brodski motori posao.

Vaš brod bi trebalo da bude opremljen tako da zadovolji vaše želje i potrebe. Ako je vaša želja brzina neće vas zadovoljiti jedan motor i tu je kraj rasprave za vas.
Verovatno se sa dva motora osećate sigirno na moru bez obzira šta drugi rekli na tu temu. Ne treba sumnjati u to jer se dva motora nalaze na hiljadama čamaca. Ne bez razloga. Twin motori daju i veliku prednost u manevrisanju.

Kada iznosite ove argumente u teškim diskusijama sa neistomišljenicima, nemojte imati tako tvrd stav. Vidite da i stručnjaci imaju mišljenje drugačije od vašeg.
Ako kupujete nov čamac gde možete birati da li će biti sa jednim ili dva motora predlažem da probate oba pre donošenja odluke.

Večna debata se nastavlja :)

Van mreže Misha D

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Linssen 29.9ac
  • Dužina: 10
« Odgovor #7 poslato: 27. Novembar. 2013. / 14:34:38 »
Naviknut na 200ks u Antaresu8 koji sam 95% vremena koristio kao deplasmanac, kada sam bio u fazi odluke pomisljah da jedan klasicni D2-55ks Volvo u Linssenu (ustvari to je Perkins koga je Volvo prilagodio) mozda nije pravo resenje sa brod od 10m i 9t.
Sada posle 3 sezone , zajedno sa pramcanim el.motorom, uverih se da je godisnjih 100-200h koriscenja prava mera za moje potrebe, a redovni godisnji servis minimalan trosak.
Diskusija je zavrsena tek kada se dokaze da sam ja u pravu

Van mreže nijah

• NF clan
  • *
« Odgovor #8 poslato: 27. Novembar. 2013. / 21:47:26 »
A koje brzine postize Linsen sa tim motorom, ako nije tajna? Ono pun gas, pola gasa?

Posto posmatrajuci onaj crveni Linsen iz vase marine sto je izvucen, sam video da podvodni deo izgleda totalno ne zanimljivo.
Prosto ne verovatno da cuveni Linsen tako izgleda, toliko jednostavno.

Van mreže deda

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
« Odgovor #9 poslato: 27. Novembar. 2013. / 23:18:57 »
Zato je Linssen ....Linssen ! Ide mnogo dobro i lepo !

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika