Autor Tema: Sigurnosni uredjaj za posadu  (Pročitano 5614 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Sigurnosni uredjaj za posadu
« poslato: 27. April. 2013. / 14:35:54 »
EPIRB (Emergency Positioning Indicating Radio Beacon). Uređaj koji odašilje Radio-bim na 406 MHz da bi satelit Kospas-Sarsat (Cospas-Sarsat) mogao da locira poziciju ljudi u nevolji.
Ovaj uređaj se nalazi obično na najvišem mestu na brodu i pričvršćen na postolju sa hidrostatičkom kopčom (isto kao i pneumatski splav), ali EPIRB se aktivira u dodiru sa vodom. Zato treba da bude zaštićen od dodira sa vodom kako se slučajno ne bi aktivirao. U slučaju napuštanja broda ukoliko postoji mogućnost prenosi se u čamac za spasavanje ili pneumatski splav.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
SART
« Odgovor #1 poslato: 27. April. 2013. / 14:37:29 »
SART (Search and Rescue Radar Transponder) je drugi uređaj i smešten je na komandnom mostu. Radio uređaj koji odašilje povratne signale na 9 GHz na brod ili avion koji vrši pretragu za ljudima u nesreći.
Aktivira se tako što ga radarski signal sa broda/aviona koji pretražuju, uzbudi tako da on sam započinje emitovanje. Ovi uređaji su po veličini mali i u listi mesta okupljanja (Muster Station List) je jedna osoba zadužena da ih sa komandnog mosta prenese u čamce za spasavanje.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
Odg: SART
« Odgovor #2 poslato: 27. April. 2013. / 14:39:23 »
Ima raznih modela..

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
Sigurnosni uredjaj za posadu
« Odgovor #3 poslato: 08. Decembar. 2013. / 13:19:56 »
Raymarine "LifeTag" je lični (man overboard) MOB sistem. Nosi se na ruci ili delu sigurnostne opreme. U slučaju pada u vodu upaliće se alarm na brodu i upozoriti posatu. Aktivira se kada uredjaj dodje u dodir sa vodom, ručno ili kada se udalji od bazne stanice više od daljine koju podesite. Recimo... 10m. ako je brod dužine 10 m.
Pored uključivanja alarma integrisan sa ploterom automatski upisuje tačku gde je čovek ispao sa broda pa se može pronaći uz pomoć GPS koordinata čak i ako posada kasno reaguje.

Van mreže Misha D

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Linssen 29.9ac
  • Dužina: 10
Odg: Sigurnosni uredjaj za posadu
« Odgovor #4 poslato: 08. Decembar. 2013. / 14:40:36 »
nije lose nocu sakriti takav uredjaj negde u pomocnom camcu, pogotovu ako ste na sidru negde oko Grocke lkjhgfvh). Mada ne znam sta bi se moglo uraditi ako odseku kanap i odvezu camac sa motorom, jedino gps da javi poziciju camca dok ne pronadju u camcu i taj uredjaj. kjhgffc

Sent from my Trabant
Diskusija je zavrsena tek kada se dokaze da sam ja u pravu

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #5 poslato: 08. Decembar. 2013. / 14:52:38 »
Pomaže ako skineš kabl sa svećice ili ugradiš neki prekidač za koji samo ti znaš. A čim ga odvežu pali se alarm.
Ima još jedna "fora". Čamac vežeš normalno konopcem ali i lancem koji se potopi i veže negde nisko za brod. Odseku kanap i cvrc... nema mrdanja.  lkjhgfvh
Bolje osigurati nego jurcati se sa njima po Dunavu.

Van mreže Misha D

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Linssen 29.9ac
  • Dužina: 10
« Odgovor #6 poslato: 08. Decembar. 2013. / 15:01:50 »
lanac ili neka tanja sajla je prava stvar.
Oni se sunjaju nocu po vodi ugasenog motora, na vesla nizvodno, samo odseku kanap i puste ga niz vodu. Namazaniji koriste i el.motore (kineski su sada 100-150e)

Sent from my Trabant

Diskusija je zavrsena tek kada se dokaze da sam ja u pravu

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #7 poslato: 29. April. 2014. / 01:08:51 »
Nov proizvod za bezbednost na moru.
Digital Yaht je prvi na svetu proizveo i pustio u promet AIS sigurnosni sistem namenjen posadi a ne brodu. Uredjaj je napravljen kao nezavisan uredjaj koji nose članovi posade. U slučaju da upadnu u more lako ih je pronaći ako su u dometu. Sam sistem treba da sadrži AIS Life Guard i AIS prijemnik ili AIS transporder na brodu. Kada se AIS Life Guard uključi na monitoru uredjaja na brodu dobijate tačan položaj člana posade koji je upao u more.
 Ako ste nesretnim slučajem brodolomnik a imate ovaj uredjaj on će sasvim sigurno biti upotrebljiviji od baklje, rakete ili ostalih signalnih uredjaja jer će vaš signal spasioci uhvatiti i na daljini od više desetina nautičkih milja.
 Ovaj uredjaj je nedavno odobren za globalnu upotrebu i kompatabilan je sa svim modernim AIS uredjajima. Cena mu je 300 dolara.

Jedno upozorenje: NE može da zameni trasonder jer ne šalje signal koji uredjaj prikazuje kao brod već signale koji uključuju alarm na AIS prijemnicima.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika