|
Forum > Život na brodu
Grejanje na brodu, kabinašu
<< < (5/7) > >>
zankiki:
Što se grejanaj tiče, imam samo webasto, ali sam oduševljen njime. Za moju kabinicu više nego dovoljan, namestim 25 stepeni i spavam u gaćama. Ni k od kondeza nema, čak ni po staklima.
Misha:
Sve druge vrste grejanja osim Vebasta ili Ebershpehera nisu toliko ekonomicne I imaju mnoge nedostatke. Do sada nije pronadjen bolji nacin I zato se u industriji kamiona, autobusa, kamp-prikolica....uglavnom koristi taj nacin. U Sibiru vozac upali Vebasto I ne gasi ga po nekoliko meseci, bitno je da nafta ima aditive za zimu. Ako u rezervoaru ostane letnji D2 ili plinsko ulje na predfilteru se natalozi parafin I pumpica prestane da radi. Filter je lako distupan za brzo otklanjanje problema. Sa eurodizelom nebi trebalo da postoji ni taj rizik. Svako grejanje na struju je neprakticno, osim ako brod nije prikljucen na 220v u marini. Za to imam manji kalorifer od 1kw koji najbrze ugreje kabinu zbog odlicnog ventilatora , a koji ima naravno I Vebasto. Postoje I nafta ili plin mini kamini-peci tipa Thruma, ali traze prostora u kabini I komplikovaniji odvod sagorenih gasova. Vebasto je u masinskom prostoru I osim difuzora-usmerivaca toplog vazduha u svakoj od moje 3 kabine nista se ne vidi, a cuje se blagi sum ventilatora slicno kao I u automobilima. Difuzori moraju biti sto blize podu montirani da bi strujanje toplog vazduha bilo pravilno I prijatno I za noge I za glavu.
Nidza:
Posto ste obojica zadovoljni (Misha D i Zankiki), jel imate airtop 2000 ili neki veci? Da li imate i mogucnost grejanja motornog prostora sa istim (tj. jedan odvod toplog vazduha do tamo)?
Dule:
Ja volim da kombinujem iako imam webasto i zadovoljan sam kako greje. Auspuh i sam uredjaj greju motorni prostor a topao vazduh kabine. I na debelom minusu dve zime nisam imao problema sa smrzavanjem a nisam praznio sisteme. Webasto ima dve mane. Suši vazduh Troši struju Palim ga samo kada zagudi a za redovno grejanje na pecanju koristim plinsku peć. Imam dimnjak na krovu pa nema problema sa produktima sagorevanja. Ne troši struju a troškovi plina su manji od troškova dizela za webasto.
Nidza:
Dule, kad kazes sam uredjaj, pretpostavljam da mislis na sam webasto i njegov auspuh? Ne pitam zbog smrzavanja, nije to kriticno, nego ako treba da se pokrene motor po hladnom zimskom vremenu, manje truda za akumulatore tj. manje verglanja.
E dobro je sto pomenu za potrosnju struje u webastu, o kom redu velicine je rec, pretpostavljam da je tu glavni potrosac ventilator?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
|