Forum > Život na brodu

Grejanje na brodu, kabinašu

(1/7) > >>

zorter:
Pogledavši ovaj snimak (kao i njemu slične)

pokušao sam da napravim, čisto iz radoznalosti, kako bih proverio delotvornost ovog sklopa. Moja zapažanja su sledeća:
1. Veoma lako i jeftino se napravi (sve skupa oko 1000 din)
2. Može veoma lepo da zagreje manji prostor
3. Treba duže vreme da bi se osetila toplota u prostoriji
4. U prostoriji ima miris parafina od sagorevanja sveća

Nastavljam dalje sa eksperimentisanjem kako sa brojem saksija, tako i sa novim izvorima plamena (pokušaću alkohol, propan-butan), te ću nakon svakog eksperimentisanja dati svoje iskustvo i vidjenje šta je bolje.

sceka:
Meni cela ta konstrukcija deluje dosta nesigurno za upotrebu na brodu. Saksije sluze da bi se povecala povrsina koja otpusta toplotu a sveca kao izvor toplote, prakticno radi slicno termoakumulacionoj peci, plamen svece greje saksije a one kada upiju dovoljno toplote pocnu da je otpustaju.

Evo jedno takodje jeftino resenje, koje koliko vidim dosta hvale a i ima veoma pristojnu cenu: http://www.svb24.com/en/kerosene-heater.html

Kako pise u opisu: Dimenzije 30 x 35 cm, rezervoar 3 l, vreme grejanja sa jednim rezervoarom oko 17 sati, pokazivac nivoa u rezervoaru, prilikom prevrtanja ne dolazi do istakanja goriva. Problem je ukoliko zelite da sagorevanje bude bez mirisa i kvalitetno potrebno je koristiti njihov Kerozin cija cena nije zanemarljiva 5l = 20 EUR ( http://www.svb.de/de/spezial-petroleum.html )

zorter:
Za upotrebu na brodu postoji nacin da se sve to ucvrsti, ali meni nije zadovoljavajuce samo iz razloga sto se dugo ceka da se saksije ugreju da bi pocele odavati toplotu.
Evo kako to izgleda.

deda:
Nema grejanja na camcu za male pare ! Ovaj sistem sa saksijama moze da smlaci ali od plafona pa do pola visine camca ! Kada moja plinska pec , ukoliko je postavim na 50 cm. od poda ima problem da zagreje kompletan prostor ! Tek kada je postavim kako treba , druga prica i mogu da uzivam !

zorter:
To je poznato. Sta god sam do sada pokusavao uvek zagreje gornju polovinu kabine a donji deo, da se smrznes. Zato grejalicu treba postaviti sto nize da bi grejanje krenulo od donje zone.
Sledeci pokusaj je da ove saksije grejem na ovaj nacin

a ako i to ne uspe...... idemo dalje u pokusajima.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju