Autor Tema: LPG za brodske motore  (Pročitano 24999 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže stvlada

• NF clan
  • *
  • Brod tip: sunbird corsair 198
  • Dužina: 6.00
Odg: LPG za brodske motore
« Odgovor #30 poslato: 06. Novembar. 2013. / 15:39:41 »
Zasto mislis da bi motor u brodu trosio vise? Ovo cudoviste od preko 8 litara bi u kolima isto trosilo plina na tim obrtajima kao i u brodu..

Ma ne kazem da bi u brodu trosio vise nego na kolima,isto bi trosio ali neki V8 koji ima potrosnju od 35-40L/h bi pocistio bocu za 10-15 min. pa ti sad vidi koliko boca treba da nosis sa obzirom da nema pumpe na vodi za TNG.Postoje i one vece boce,mislim da su 80L ali treba to vuci na brod....

Van mreže oblak

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bayliner 2556 flybridge
  • Dužina: 25ft
  • Osp: UMČ
« Odgovor #31 poslato: 06. Novembar. 2013. / 16:11:28 »
Ako bog da, u proleće ćemo probati na mom. Pumpu za pretakanje plina sam nabavio, a ostatak malo kasnije po tvojim instrukcijama pa da vidimo kako to izgleda.  ijuhzgf

Arso ako se resis dolazimo da pomognemo oko ugradnje. Tvoj motor je idealan za tako nesto. Kasnije kupis dve aluminijumske boce pa i snadbevanje nece biti pretesko :)
Zvoni, kucanje ne radi

Van mreže arsa

• NF clan
  • *
  • Brod tip: salveta
« Odgovor #32 poslato: 06. Novembar. 2013. / 21:12:29 »
Arso ako se resis dolazimo da pomognemo oko ugradnje. Tvoj motor je idealan za tako nesto. Kasnije kupis dve aluminijumske boce pa i snadbevanje nece biti pretesko :)

Već imam 3 aluminijumske boce.  kjhgffrd

Van mreže arsa

• NF clan
  • *
« Odgovor #33 poslato: 06. Novembar. 2013. / 21:15:39 »
Super, tome moram prisustvovati.

Daće bog i to.

Ima mesta za podosta nas na brodu. Još ako ga izvadim da poradim još nešto što sam namerio, eto zabave.  lkjhgfvh

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
  • Brod tip: Shetland
  • Dužina: 6,5m
« Odgovor #34 poslato: 09. Novembar. 2013. / 20:09:30 »
Jeste dosta jeftinije. Ove godine je plin bio skoro duplo jeftiniji. Nije problem ugradnje. To moze da se uradi lako. Meni stvarno nije jasno kako puniti boce.
One koje mozete da nosite potrošićete za dva do tri sata. A i to pretakanje nije mi jasno iz cega će te da pretačete?

Van mreže arsa

• NF clan
  • *
« Odgovor #35 poslato: 11. Novembar. 2013. / 06:57:03 »
U brod mogu da ugradim čak dva rezervoara za plin koji se postavljaju u putnička vozila. NJihova zapremina je oko 40 l plina po rezervoaru. Jedna plinska boca za domaćinstva prima oko 10 l plina.

Pretakanje bi se vršilo iz tih boca za domaćinstva u rezervoare. Prijatelj mi je poklonio prostu pumpu za pretakanje plina koju je nekada koristio za svoje vozilo. (Nisu oduvek postojale pumpe za punjenje rezervoara na putničkim vozilima).

Jeste dosadan postupak donošenja plinskih boca na brod i njihovog pretakanja, ali je i ušteda velika.

Ja to najbolje vidim po izdvajanju novca za moje vozilo kada ga vozim na plin. Ako dnevno prođem stotinak km, a prođem, razlika je takva da se upotrebe plina nikako ne bih odrekao.

Kontam da  ovako idemo, bar korak, u susret trenutku kada će se otvoriti benzinske i plinske pumpe na vodi. Tada ću i ja pokloniti pumpu za pretakanje plina nekom ko će je koristiti za nešto treće ili kao izložbeni eksponat o dovitljivosti ljudi ovog podneblja.

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #36 poslato: 11. Novembar. 2013. / 08:20:29 »
A jel ti nije lakše da rezervaoare napraviš montažno demontažne pa njih skineš odneseš do pumpe pa onda vratiš u čamac,
ja sam sa plinom malo skeptičan mada se razmišljam da stavim u Zafiru

Van mreže arsa

• NF clan
  • *
« Odgovor #37 poslato: 11. Novembar. 2013. / 10:25:32 »
A jel ti nije lakše da rezervaoare napraviš montažno demontažne pa njih skineš odneseš do pumpe pa onda vratiš u čamac,

Ništa meni nije teško kada znam šta hoću i kako to da izvedem.

Ovo o čemu pričamo je samo razmišljanje kojim sam se počeo baviti još kada sam kupio brod.

Kako će na kraju sve ispasti, još ne znam pošto nisu sazreli uslovi za realizaciju. Po mojoj proceni, proleće bi moglo biti optimalni termin. Ako ne sledeće, onda one tamo godine.   tfrdx

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #38 poslato: 11. Novembar. 2013. / 12:26:13 »

Brokeru, sigurno nije lakse jer ta boca kad se napubi tezi oko 70-80kg. Onda ne mozes sam manipulisati s njom. Lakse je vise kucnih boca pa pretakanje.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #39 poslato: 11. Novembar. 2013. / 12:37:39 »
Plin za domacinstvo je skuplji 15 dinara od plina za automobile.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #40 poslato: 11. Novembar. 2013. / 12:44:31 »
Ali na svakoj pumpi hoce da pune plin u kucne boce. Imaju redukcioni ventil.

Van mreže maverick

• Urednik
  • *
  • http://pecaros-os.com/index.php
    • maverick
  • Brod tip: tiger shark yamaha 25 4t
  • Dužina: 4.3
« Odgovor #41 poslato: 11. Novembar. 2013. / 16:11:36 »
Tako i kod mene, boce pune na benzinskoj i navodno i nasipaju nesto vise nego sto inace ide, i onda te boce pretenkiraju nekom pumpom u gliser..i bome se voze cijeli dan...pa kontam da ustede dosta

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #42 poslato: 11. Novembar. 2013. / 18:31:12 »
Citajuci ovu temu i postove na drugim forumima dolazim do sledecih zakljucaka:

1. Najcesce se LPG ugradjuje u kruzere velicina 25 do 35 stopa i glisere sa vecim motorima.
2. Ukoliko nema pumpi za LPG na vodi, do njihovog pojavljivanja konverziju zaboraviti
3. Ugradnjom LPG smanjuje se snaga cak i do 20%, pa oni koji imaju motore cije su snage na ivici da povedu racuna
4. Povecava se tezina camca zbog tezine dodatnih rezervoara a time i nosivost, korisna, se smanjuje
5. Motori sa MPI su se pokazali boljim za ugradnju LPG zbog mogucnosti stelovanja ugla paljenja
6. Povecane mere bezbednosti (provetravanja sistema)
7. Znacajno jeftinija voznja

Kada se sve uzme u obzir, u mom slucaju, camac 25 stopa, koristi se 6 meseci tokom godine, nema pumpi za LPG, licno nemam bas puno poverenja u domace servise (mozda gresim), ... cela investicija nije opravdana, za sada!

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #43 poslato: 13. Novembar. 2013. / 19:43:01 »
Danas je ministar obecao da ce biti dozvoljeno da otvori pumpu svako ko ispuni uslove. A kao što smo videli to nije tako strasno. Jos bezbednije je tocenje plina.
A plin ne bi trebao da bude bauk ni na brodu. Secam se kako su komentarisali bezbednost plina u kolima pre tridesetak godina  tfrdx

Treba se na v reme spremiti jer ce vec sledece godine biti vise pumpi. A verovatno i točenje plina. Ionako gomila splavadzija i nas sa čamcima pored goriva teglimo i boce za kuvanje. Super bi bilo... pristaneš čamcem i napune ti bocu pored rezervoara.
Ja sam morao da skinem ugradjenu bocu sa svim priključcima koja se punila bez vadjenja sa čamca. Nepotrebano zauzimanje prostora. Izgleda da cu je vraćati.

Van mreže deda

• NF tim
  • *
« Odgovor #44 poslato: 13. Novembar. 2013. / 19:50:33 »
Pre par godina Marko ( brod " Mali veseljak") pokusao je da svoj Suzuki od 15ks prebaci na plin i uspeo je , naravno ! Vozio je jedno vreme a onda odustao bas zbog problema sa nabavkom plina ! Po njegovoj racunici , voznja je bila jeftinija za nekih 25-30 % .

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika