Autor Tema: Deset najboljih dizel motora  (Pročitano 18638 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dule od palube

• Gost
Odg: Deset najboljih dizel motora
« Odgovor #15 poslato: 30. Oktobar. 2014. / 05:06:13 »
Dobro, ubedili ste me, onda cu brod da krstim "DVA TRAKTORA" jer ce da ima dve Kubote

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
  • Navika ili lep gest "ulovio pa pustio-ne postoji"
    • NEMO
  • Brod tip: Carver
  • Dužina: 10m
  • Osp: UMČ
« Odgovor #16 poslato: 30. Oktobar. 2014. / 12:43:54 »
Imace a mozda i nece...

Dule od palube

• Gost
« Odgovor #17 poslato: 13. Novembar. 2014. / 04:17:21 »
Detroit proizvodi kamionske motore ali proizvodi i motore za brodove .
Cattepilar proizvodi i cizme izmedju ostalog ali priozvodi i prenosive hidraulicne sisteme za barze i brodske motore...

P.S. Oplatno hladjenje je jedan od tri nacina hladjenja motora na brodu i nema veze sa marinizacijom jer se i brodski motori hlade pomocu tog sistema.
Marinizacija je proces prenamene motora za uslove koriscenja u brodu i neobuhvata samo izbor hladjenja , to znaci pravljenje spoja sa kopcom ili Z nogom
 zamenu izduvne grane i hladjenje preko header tanka u slucaju oplatnog sistema hladjenja ,montiranje pumpe za dovod sirove vode ....

http://www.cat.com/en_US/products/new/by-industry/marine.html

http://cumminsengines.com/recreational-marine

Caterpilar ima firmu Krupp MaK Maschinenbau GmbH koja radi brodske motore a obucu Katerpilar radi Wolverine world wide i nemam pojma sta tu ima Katerpilar jer me ne interesuje. Uzgred Ford pravi brikete za rostlj "Kingsford" preteklo im od vremena kad su automobilske karoserije radjene od drveta a na zapadu se nista ne baca, sve je lova, BRE

u pdf u je specifikacija Detroit disel marine

Dule od palube

• Gost
« Odgovor #18 poslato: 13. Novembar. 2014. / 05:07:21 »
Jel mozemo mi da pomirimo stavove?
Apsolutno svaki motor moze da se "ubudzi" u bilo kakav plutajuci objekat i da ga gura "uzvodno".
Postoje razlicite vrste plovila i razlicite vrste motora, koja je dobitna kombinacija znaju strucnjaci i oni koji imaju pare da sipaju gorivo.
Posto radim u americi poduze, dobro znam gamu njihovih motora. To su uglavnom automobilski benzinci od 2,4L pa do preko 7 Litara zapremine.
Deplasmanski brodovi nisu trkaci na kratke staze, konstrukcijski im je odredjena brzina korita a za svaku vecu brzinu zahtevaju enormno povecanje snage. Brodic koji bi ja da pravim dostize brzinu od 7,5 Cvorova sa nekih 30KS a da bi isao 9 Cvorova treba mu 130KS. E sad kad sam izabrao deplasmanac sa malom brzinom nije mi svejedno koliko goriva mi treba. Tu se pojavljuje "Obrtni momenat" kao stavka koja odredjuje upravo potrosnju goriva. Kad pogledate karakteristike bilo koje kopce ili Z noge mozete da nadjete podatak kao do 450KS ALI obrtni momenat ne sme da bude veci od toliko i toliko Kn. Na to se automatski nadovezuje prica o prenosnom odnosu i dimenzijama propelera.
Kad se na dijagramu za motor pogledaju sve tri krivulje, Obrtni momenat, Snaga, Potrosnja goriva, u mojoj racunici je najbolja varijanta upravo tog traktorskog motora zato sto vuce najbolji obrtni momenat od 1200 RPM pa dp 2400RPM, druga stvar je sama konstrukcija motora o kojoj ne znam koliko jedan masinac ali znam da se i klipovi i cilindri projektuju da najduze i najpouzdanije rade bas u tom opsegu gde je i najbolji obrtni momenat. Da ja cu da nagazim moj motor do daske ali najduzi deo plovidbe bice u nizem broju obrtaja gde je vrlo povoljan obrtni moment i samim tim i najpovoljnija potrosnja.
Radne masine pa i traktori su projektovane da rade na isti nacin. Kao recimo oranje, opterecenje isto, rucni gas podesen, nema jurcanja ali kad krene uzbrdo dace gas do daske.
Do skora je problem sa traktorskim motorima bio taj da su velicine nekog mastodonta i da ako nemaju bar pola tone ne vrede pisljiva boba. Vremena se menjaju pa sad ima i laksih i manjih motora. Neki modeli Dodge Ram i Cherokee Jeep-a imaju dizel motore. Necete verovati ali proverite na netu to su italijanski traktorski motori proizvodjaca VM Motori. Mercruiser je uzeo njihov motor od dve hiljade kubika vezao ga sa svojom Z nogom i prodaje i to uspesno.
U nekom drugom naslovu sam pomenuo dizel vanbrodske, marke su Klaxon i Runsun, pa me neko priupitao kakve to veze ima sa ... sta god da je bilo. Pa ima veze. Takav motor od deset konja daje ono sto daje benzinski cvajtak od dvadeset konja, uz to potrosnja goriva je manja za vise od pedeset procenata. Ako to vama nije interesantno skidam kapu i idem sa ovih talasa. Ti se motori prodaju i koriste po Australiji, verovatno ne ispunjavaju evropske standarde, ali jevropa je hvala bogu jos daleko od Srbije. Ubio sam se trazeci informacije sa australijskih foruma o tim motorima, bez uspeha, sad cekam da mi prijatelji sa te strane iskopaju malo vise informacija, pa cu ono sto saznam da podelim ovde. Razlog sto ja gledam na tu stranu je sto moj projekat zahteva ili dva vanbrodska ili dva brodska sa Z nogom. Problem je bas ta Z noga jer postoji samo jedan proizvodjac iz voljene nam engleske i brateee, ubijaju sa cenom za djubre koje prodaju.
I da se razumemo jednu stvar. Izbor broda je licna stvar i u to nikad ne bih zalazio. Kad je motor u pitanju, ko sto rekoh na pocetku, svaki glavi moze u svaku rupu, ali obim i duzina odredjuju uspeh, mada ima nesto i u tehnici.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika